Skydda dig mot bedrägerier

Vi ser tyvärr hur bedrägeriförsöken i samhället fortsätter att öka och vill därför uppmana till extra försiktighet.

Några enkla råd för att minska kortbedrägeriers omfattning

 1. Använd kort med mindre belopp:
  Vid internet- och abonnemangsköp, välj kort där endast begränsade belopp finns tillgängligt på kontot för att minimera förlustrisken vid eventuella bedrägerier.
   
 2. Föredra kreditkort:
  Vid internet- och abonnemangsköp, överväg att använda ett kreditkort för att dra nytta av extra säkerhetsfunktioner och minska risken för stora förluster.
   
 3. Sprid ekonomiska resurser:
  Undvik att ha allt sparande kopplat till ett transaktionskonto med ett kort. Sprid ekonomiska resurser över olika konton för att minimera förlusterna om något oväntat inträffar.
   
 4. Bevaka transaktioner regelbundet:
  Var noga med att kolla och övervaka dina transaktioner och snabbt rapportera eventuella misstänkta eller obehöriga aktiviteter till banken för snabb åtgärd.
   
 5. Säkerhetsmedvetenhet:
  Se över dina lösenord så att du använder så kallade starka lösenord, återanvända aldrig samma lösenord på flera plattformar, vara extra vaksam om du får meddelande från din bank och dubbelkolla att det verkligen stämmer innan du gör något. Viktigt att tänka på är att vi ringer aldrig upp och ber dig logga in med BankID, lämna ut koder, kortnummer eller att du ska bekräfta återbetalningar.
   
 6. Kontrollera sociala medier för betalningsinfo:
  Om du har skänkt pengar eller köpt annonser på Meta/Facebook/Instagram, sparas kortuppgifterna där. Genom att regelbundet kolla och hantera sina betalningsuppgifter på sociala plattformar kan du säkerställa att informationen är aktuell och att du har kontroll över transaktionerna. Undvik gärna att spara kortuppgifter på olika leverantörers sidor i onödan.

  Kontrollera på Facebook:
  - Gå till "Inställningar och integritet."
  - Sök efter "Betalningar."
  - Se om kortdetaljerna finns sparade. Ta bort genom att markera kortet och välj ”Ta bort”.
   
 7. 7726 – Nytt nummer för att rapportera sms-bedrägerier:
  För att snabbt kunna blockera bluff-sms så att de inte når fram till dig som abonnent, är det viktigt att operatörerna så tidigt som möjligt får information om nya bluff-sms som cirkulerar. Sveriges telekomoperatörer har inrättat ett gemensamt sms-nummer 7726 dit du kan vidarebefordra meddelandet. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.

Läs mer om hur du skyddar dig