Chris standing up holding his daughter Elva

Grönt bolån

Du får en lägre ränta när du väljer ett hållbart boende. Ett hållbart boende gör gott för både plånboken och planeten.

Få lägre ränta med hållbart boende

Grönt Bolån är för dig som ska köpa en bostad med energiklass A och B. Du får en lägre ränta och bidrar till ett hållbart boende som gör gott för både plånboken och miljön.

Ska du köpa en bostad som uppfyller kraven för ett Grönt bolån så har du möjlighet till en rabatterad bolåneränta. Du får 0,10 procentenheter rabatt på aktuella bolåneräntor på samtliga bostadslån med bostaden som säkerhet.

Detta behövs för att få ett Grönt bolån

Grönt bolån gäller endast nya bolån och inte omläggning av befintliga lån i Sparbanken Syd. 
För att få ett Grönt bolån behöver din bostad uppfylla minst ett av följande krav:

 • Energiklass A eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014.
 • Ett Svanenmärkt hus enligt Miljömärkning Sverige.
 • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council.
 • Ett certifierat Passivhus av Passiv House Institute (PHI).
Ansöka om Grönt bolån
 • Börja med att ansöka om ett lånelöfte så du vet hur mycket du får låna. Till lånelöfte
 • Hitta ditt nya boende som uppfyller kraven ovan för Gröna bolån.
 • När du vunnit budgivningen hjälper vi dig vidare. Kontakta oss på 0411-822000.
 • Äger du redan ett boende som uppfyller kraven och vill flytta ditt bolån från din nuvarande bank till Sparbanken Syd? Kontakta oss på 0411-822000.

Observera att den ränta du erbjuds i din lånelöftesansökan inte inkluderar avdraget för Grönt Bolån utan det är något som dras av när vi lägger upp ditt lån.

Varför erbjuder vi Gröna bolån?

Som en hållbar sparbank arbetar vi aktivt för att främja en hållbar utveckling som inte skadar jorden, samhället eller den enskilda människan – varken nu eller i framtiden.

Enligt Världsnaturfonden WWF kommer nästan 40 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige från byggnader.

Genom att erbjuda Gröna bolån vill vi på så sätt uppmuntra fler personer att välja klimatsmarta boenden eller att minska energiförbrukningen i nuvarande bostad genom energisparande åtgärder.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag kan få ett grönt bolån?
För att få ett Grönt bolån ska bostaden du ska köpa ha energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014, vara ett Svanenmärkt hus, en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council eller ett certifierat Passivhus av Passiv House Institue (PHI).

Idag måste alla bostäder som säljs ha en energideklaration enligt svensk lag. Fråga mäklaren eller säljaren om bostaden har någon av dessa certifieringar.

Vad är en energideklaration?
En energideklaration ger information om energianvändningen i bostaden. Energideklarationen kan användas för att jämföra olika hus med varandra. En giltig energideklaration ska kunna visas upp av säljaren när du köper en villa och alltid finnas tillgänglig i flerbostadshus när du köper en bostadsrätt. Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år. Boverket har hand om registret över energideklarationer.

Vad är en energiklass?
Energideklarationen delar in bostäder i olika energiklasser beroende på hur energieffektiva de är. A är den bästa energiklassen och G är den sämsta. Läs mer om energiklasser på Boverkets hemsida 

Var kan jag se bostadens energiklass?
Energiklassen för din bostad kan du se på Boverkets hemsida

Om du bor i en bostadsrätt och föreningen gjort en energideklaration så hittar du oftast en sammanfattning i fastighetens entré, på föreningens hemsida eller något annan central plats i fastigheten. Du kan även kontakta bostadsrättsföreningens styrelse och be om en kopia på energideklarationen eller certifikatet.

Jag har redan ett ”vanligt” bolån  hos er, kan jag ändra det till ett grönt bolån?
Nej. I dagsläget gäller endast vårt erbjudande med Gröna bolån nya bolån hos Sparbanken Syd och inte omläggning av befintliga.

Jag har bolån i en annan bank. Kan jag ansöka om ett grönt bolån hos Sparbanken Syd?
Ja, om din bostad uppfyller de kriterier vi har för gröna bolån går det bra. Kontakta oss på tel 0411-822000.

Detta behövs för att få ett Grönt bolån: Grönt bolån gäller endast nya bolån och inte omläggning av befintliga lån i Sparbanken Syd. 

För att få ett Grönt bolån behöver din bostad uppfylla minst ett av följande krav:

 • Energiklass A, B eller C enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014.
 • Ett Svanenmärkt hus enligt Miljömärkning Sverige
 • En guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council.
 • Ett certifierat Passivhus av Passiv House Institue (PHI).

Kan jag som bor i en bostadsrätt få ett grönt bolån?
Ja, under förutsättning att bostadsrättsföreningens fastighet har energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014, vara ett Svanenmärkt hus, en guld- eller silvercertifierad miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council eller ett certifierat Passivhus av Passiv House Institue (PHI). Du kan oftast hitta information i fastighetens entré, på föreningens hemsida eller något annan central plats i fastigheten. Du kan även kontakta bostadsrättsföreningens styrelse och be om en kopia på energideklarationen eller certifikatet.