Chris standing up holding his daughter Elva

Hur du tar hand om räkningar

Hur du gör för att ta hand om praktiska saker som att betala räkningar när någon nära gått bort.

Ta hand om räkningar för ett dödsbo

Vad gör jag som närstående när någon går bort? 

Mitt i sorgen efter ett dödsfall uppstår många praktiska frågor. För att hjälpa dig som närstående har vi sammanställt information om vad som händer med den avlidnes banktjänster och hur du hanterar den avlidnes bankärenden.

Du som sköter dödsboet kan få hjälp med att betala räkningar och lösa in utbetalningsavier som står i den avlidnes eller i dödsboets namn.

 • Betala begravningskostnader, hyra, el- och telefonräkningar tas ifrån den avlidnes konto och utbetalningar sätts in på den avlidnes konto.
 • Högst 12 månader efter dödsfallet.

Banken godkänner inga andra uttag från den avlidnes konto innan bouppteckningen är registerad av Skatteverket. Detta gäller även om du har gjort utlägg som du har kvitto för. Viktigt är att när bouppteckningen är registerad ska dödsboet avvecklas.

När vi får kännedom om ett dödsfall avslutas automatiskt nedanstående tjänster:

 • Bankkort
 • Betal- och kreditkort
 • BankID
 • E-faktura
 • Internetbank och mobilbank
 • Sparbanksgiro
 • Swish

Om en dispositionsrätt för god man och förvaltare finns, så tas den bort.

Så här gör du:
 1. Ladda ner och skriv ut Betalningsuppdrag från dödsbo och fyll i.
   
 2. Skicka betalningsuppdraget tillsammans med räkningar och utbetalningsavier. Skriv nedan angiven adress på ett vanligt kuvert och skicka till banken. Glöm inte att sätta på porto på kuvertet. 
  Sparbanken Syd
  Att: Kundstöd Betala
  Box 252
  271 25 Ystad

  Uppdraget skickar du per post till Sparbanken Syd som tar hand om att betala räkningarna.

  Genom vår betaltjänst för dödsbo kan kostnader för begravning och andra löpande utgifter ställda i den avlidnes eller dödsboets namn betalas. Exempel på löpande utgifter är hyra, el, telefon och hemtjänst.

  Har dödsboet fått en utbetalningsavi i den avlidnes eller dödsboets namn kan den skickas för insättning på dödsboets konto. Utbetalningsavin skickas in tillsammans med räkningarna i betaltjänst för dödsbo. Skicka in avin i god tid, minst 10 dagar före siste utbetalningsdag.
   
 3. När Sparbanken Syd fått in uppdraget betalar vi räkningarna efter kontroll och ett kvitto skickas till adressen som angetts på uppdraget under kontaktuppgifter. Du bör få kvitto inom 10 dagar.
   
 4. Om uppdraget inte går att utföra på grund av exempelvis ofullständiga uppgifter eller att medel saknas på kontot kommer du att få hela uppdraget i retur med posten.