Lära med Hästar

Källan är en förskola och grundskola F-6 i Ystad med plats för 130 förskolebarn och 350 elever. 2023 beviljades Källan medel för en pilot av konceptet "Lära med Hästar" i samarbete med Ystad Ridklubb.

"Lära med Hästar" är en beprövad metod i arbetet med att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa med hästen som redskap. Förutom att en personal på Ystad Ridklubb är utbildad i metoden så har även kuratorn på Källan valt att utbilda sig, vilket i sig ger en bra grund för arbetet och för implementeringen av metoden i skolans verksamhetsplan.

I veckan besökte vi rektor Carina Meyer och kuratorn Marie Hellström på Källan som delade med sig av resultaten man uppnått i pilotprojektet där totalt 11 elever har gått igenom ett 6 veckors program. Några reflektioner från eleverna är minskad stressnivå, blir lugnare, bättre tålamod och en möjlighet att prata med personer man annars inte pratar med.

Kort sagt: ”Hästar dömer inte, hästar kan inte ljuga, hästar kan inte manipulera. Hästar snackar inte skit eller baktalar oss. De har helt enkelt den förmågan, vilket kan vara väldigt skönt i den tid vi lever i”

www.laramedhastar.se

På bilden: Marie Hellström, kurator och Carina Meyer, rektor tillsammans med Sparbanken Syds vd Henrietta Hansson.