SYDdagarna:

Ett unikt evenemang för parasport och ungdomsutveckling i Skåne!

Ystads IF Handboll och Sparbanken Syd presenterar SYDdagarna, ett inkluderande evenemang för parasport och ungdomsutveckling i Skåne. Genom ett partnerskap mellan Sparbanken Syd och Ystads IF Handboll och RF/SISU Skåne kommer SYDdagarna att äga rum den 23–24 augusti 2024 i Ystad.

Initiativet föddes ur en gemensam strävan att främja hållbarhet och inkludering genom sport och fritidsaktiviteter. SYDdagarna syftar till att öka intresset och kunskapen för parasport i Skåne genom att erbjuda en kostnadsfri möjlighet för barn och unga i Skåne med funktionsnedsättningar att prova på olika former av idrottsaktiviteter.

Genom en donation på 300 000 kr från Sparbanken Syds stiftelse och ett brett engagemang från sponsorer möjliggörs detta unika initiativ, vilket berikar Skånes samhälle och främjar en mer inkluderande kultur inom idrotten.
”SYDdagarna syftar till att öka intresset och kunskapen för parasport i Skåne. Genom att erbjuda kostnadsfria möjligheter för barn och unga med funktionsnedsättningar att prova nya sporter, hoppas vi inspirera fler att engagera sig i skånska idrottsföreningar.” säger Mats Persson, Ordförande Ystads IF Handboll.

Flera idrottsföreningar kommer att ges möjlighet att visa upp sin paraverksamhet under evenemanget genom att aktivt medverka till ett brett utbud av olika valmöjligheter, medan idrottsförbund och andra föreningar bjuds in för utbildningssyfte. Ystads Kommun har vänligt ställt lokaler och andra resurser till förfogande för att stärka Ystad som besöksort och främja aktiviteter för alla.

”Vår stiftelse har nyligen beviljat medel till SYDdagarna och några av våra företagskunder går in som sponsorer. Detta känns fantastiskt då projektet berör flera av våra hållbarhetsarbetsområden. Jag hoppas att SYDdagarna kommer att bidra till att fler ungdomar och idrottsföreningar upptäcker parasport och att våra lokala föreningar får fler medlemmar.” säger Henrietta Hansson, VD Sparbanken Syd.

Ystads IF Handboll är inte bara en framstående handbollsförening utan har tidigt implementerat möjligheter för barn och unga med funktionsnedsättning genom lanseringen av Handboll för Alla-initiativet. Sedan 2018 har initiativet erbjudit unika möjligheter för ungdomar med funktionsvariationer att delta och utvecklas inom handbollen.

---------------------------------

SYDdagarna är ett initiativ av Ystads IF Handboll och Sparbanken Syd i samarbete RF/SISU Skåne och Ystads Kommun samt ett antal företag, organisationer och föreningar. Målet är att etablera ett återkommande evenemang där barn och unga med funktions-nedsättningar kan prova olika parasporter, samtidigt som idrottsföreningar ges möjlighet att lära sig mer om parasportens grunder genom utbildning.

Ystads IF Handboll grundades 1908 och bedriver i dag verksamhet för barn, ungdomar och vuxna. Fördelningen tjejer/damer och killar/herrar är nästan helt jämn och varje vecka sätter vi cirka 700 barn och ungdomar i rörelse. Vår förening jobbar både med bredd och elit och sedan 2018 erbjuder vi även "Handboll för Alla", riktat mot barn och ungdomar med funktionsnedsätt-ningar. Klubben är en av Sveriges mest framgångsrika föreningar inom seniorhandboll för herrar med en imponerande meritlista. Bland annat Svenska Mästare 1976, 1992 och 2022, vinnare av Svenska Cupen 2024, samt Allsvenska/Elitseriesegrare 1978, 1981, 1984 och 1992. Damlaget vann säsongen 23/24 Allsvenskan och spelar, precis som herrlaget, kommande säsong i Sveriges högsta liga - Handbollsligan

Sparbanken Syd är Sveriges äldsta och enda helt självständiga sparbank. I stället för ägare har vi huvudmän utan utdelningskrav. Därför kan vi återinvestera vår vinst för att skapa värde för våra kunder, deras verksamhet och samhället i stort. Vi inspirerar och coachar människor till en god ekonomihälsa genom ett brett erbjudande av finansiella tjänster, som tillhandahålls av professionella och engagerade rådgivare. Vi är 160 medarbetare på nio kontor runt om i Skåne som gärna träffas digitalt eller fysiskt.


För ytterligare information
Mats Persson, Ordförande, Ystads IF Handboll, mats.persson@yif.se
Clara Sundelius, Projektansvarig, Sparbanken Syd, Clara.sundelius@sparbankensyd.se
Bengtåke Wahlberg, kommunikationsansvarig, SYDdagarna, bengtake.wahlberg@syddagarna.se, 072 972 1197

Följ SYDdagarna på www.syddagarna.se