Spara i oroliga tider

Hur du som sparare kan tänka kring ditt sparande i oroliga tider

Bör jag gå in och göra förändringar i mitt fondsparande nu när börsen skakar?
Du bör ställa dig frågan om din sparhorisont, riskprofil eller andra omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring. Om du svarar nej på ovanstående frågor så ska du nog ”sitta stilla i båten” den här gången också. Att försöka tajma marknaden har visat sig mycket svårt, och om du väljer att sälja dina fonder ska du nog också fundera på hur planen ser ut för att köpa tillbaka dem?

Rätt pengar på rätt plats.
En strategi med buffert-, kort- och långsiktigt sparande gör att du har lättare för att agera rätt i svåra situationer. Placera aldrig pengarna till hyran eller sommarsemestern på aktiemarknaden. Tänk på att långsiktighet alltid lönat sig och att Stockholmsbörsen gett en positiv årsmedelavkastning under alla 10 års perioder från andra världskriget och framåt. På kort sikt kan mycket hända och det kan upplevas som slumpmässigt om börsen går upp eller ner under en månad, men på längre sikt blir avkastningen från börsen ofta mer jämn och förutsägbar.

Tänk efter en extra gång.
Det är lätt att agera lite för snabbt när siffrorna lyser rött på skärmen och nyhetsflödet är negativt. Många gånger kan det vara klokt att ta lite extra betänketid innan man eventuellt agerar, detta för att besluten inte ska bli ogenomtänkta och styrda av känslorna i stunden.


Behöver du prata med någon och få goda råd om ditt sparande, hör av dig till oss. Vi finns nära dig.