Låt dig inspireras

Skapa ditt eget sparmål och se hur snabbt du kan uppnå det i enkla sparkalkylatorn. Eller om du vill fördjupa dig i vilken risknivå som passar ditt sparande bäst, ja då ska du testa placeringshjälpen. Det är alltid bra att satsa på både ett kort- och långsiktigt sparande för såväl en buffert och semester som att spara till en roligare ålderdom.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss - vi finns alltid nära dig.

5 vanliga frågor om sparande

Vilken sparform som passar bäst avgörs framför allt av hur lång tid du ska spara. Pengar som är avsedda för buffert eller oförutsedda utgifter bör du ha tillgängliga på ett sparkonto och inte ha exponerade mot börsen. Tre saker du ska fundera över:

1. Pratar vi sparande på börsen så är tumregeln att ju längre tid du ska spara desto högre andel exponering mot aktiemarknaden bör ditt sparande ha.

2. Din personliga inställning till risk måste också vägas in. Är du beredd att acceptera stora svängningar i värdet på ditt sparkapital, eller vill du ha en stabilare värdeutveckling och väljer därmed en lägre risk?

3. Den sista frågan du bör ta ställning till är hur aktiv du kommer att vara kring ditt sparande. Nischade fonder och direktinvesteringar i aktier kräver klart mer intresse och proaktivitet än ifall du väljer att spara i breda blandfonder.

Ja, det är absolut en god idé att spara på olika tidshorisonter. Vi bör alla exempelvis ha ett kortsiktigt buffertsparande som finns lättillgängligt ifall vi skulle drabbas av oförutsedda kostnader eller inkomstförluster såsom en trasig bil eller arbetslöshet. Sparande på längre sikt kan vara pengar som sparas till exempelvis en kontantinsats eller till pensionen och sådant sparande bör du hålla åtskilt från pengar som används till dina löpande utgifter.

Det viktigaste är att börja spara så tidigt som möjligt för då har du fler år att tjäna in avkastning på sitt sparande. Det är detta som brukar kallas ”ränta på ränta effekten” och den är väldigt viktig i ett långsiktigt sparande. Ett barnsparande som påbörjas i tid innebär en lång spartid på kanske 20 år eller mer och för att maximera sannolikheten för en god avkastning så bör en betydande del av sparandet ske i aktiefonder med god riskspridning.

En fond tas om hand och administreras av en fondförvaltare. Det kan vara en bank eller annan finansiell institution som ansvarar för fonden och investeringarna i den. En fondförvaltare har stora möjligheter att påverka innehållet och de vanligaste verktygen för det är exludering, inkludering och påverkan.

Exludering innebär att fondförvaltaren helt väljer bort bolag som arbetar inom vissa branscher eller bedöms ha för dåligt hållbarhetsbetyg utifrån internationella betygssättningar.

Inkludering innebär att fondförvaltaren i motsats till exkludering aktivt söker upp och investerar i bolag som är verksamma inom vissa branscher eller bolag som har ett framstående hållbarhetsarbete.

Påverkan innebär att fondförvaltaren engagerar sig som ägare och kontinuerligt för en aktiv dialog med bolagen om hur de kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Som fondsparare kan du enkelt kolla hur pass hållbara dina fonder är på www.hållbarhetsprofilen.se som drivs av Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar.

Du kan också titta i vårt fondutbud och filtrera på de fonder som är markerade med flest ”hållbarhetsglober”, se vårt fondutbud här.

 

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med ett regelbundet sparande. Du bestämmer ett belopp som dras automatiskt från ditt konto varje månad och du slipper tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Även små belopp kan göra stor skillnad för dig i längden och det är aldrig för sent att börja. Att ha en sparad slant är en trygghet för dig och blir som en försäkring om något skulle hända i framtiden. Oavsett om du sparar för att ha en buffert, till en resa eller din pension så är månadssparande ett bra alternativ för ett regelbundet sparande. Du kan läsa mer om månadssparande här.

Fundera över syftet
Hur mycket du ska spara beror så klart på. Är det så att du tänker börja använda hela eller delar av ditt sparkapital den närmaste tiden så är det alltid viktigt att se till att pengarna är placerade till låg risk så att du vet hur mycket pengar du faktiskt har att röra dig med. Har du under en period i livet mindre pengar att röra dig med är det bra att göra en ungefärlig budget på dina inkomster och utgifter så att du kan få en uppskattning om hur mycket pengar du har möjlighet att spara varje månad. Även om det bara är en liten summa så är det bättre än ingenting alls så försök att sätta av en liten slant varje månad.