Chris standing up holding his daughter Elva

Pengar du inte visste fanns

Hitta pengar du inte visste fanns med våra hållbara tips. Bara genom att sänka värmen en grad kan du spara en hel del på värmekostnaden.

Pengar du inte visste fanns

Att ha ett regelbundet sparande varje månad är vi nog många som tycker är en god idé. Det är dessutom bra att spara på olika vis och tänka både på nutiden och framtiden.

Att spara på kort sikt kan vara att spara till det vi drömmer om - som en resa eller en ny cykel - men även till de oförutsedda utgifterna som kan uppstå när du kanske behöver en ny resväska till den där resan eller om din nya cykel går sönder. Att spara på lång sikt innebär att du sparar regelbundet till större poster och under längre tid, som en ny bostad och till din pension. Oberoende vad du väljer att spara till är det bra att faktiskt komma igång och göra det! På ett eller annat sätt.

Månadsspara

Det smidigaste sättet är genom ett månadssparande då ett belopp dras automatiskt från ditt konto varje månad och på det viset behöver du inte tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Ett bra tips för att komma igång kan vara att börja spara 100 kr, öka nästa månad till 200 kr och fortsätt gärna att öka på summan tills du har ett bra och regelbundet sparande. Eller se våra hållbara tips här nedan.

Hitta pengar att spara med hållbara tips

Så, tänker du kanske, det här med månadssparande låter som en god idé men hur hitta pengarna att spara när allt går åt till diverse utgifter och kostnader? Så bra! För vi har faktiskt svaret på den frågan. Vi tror att du både kan göra en insats för miljön och samtidigt få en extra slant över som du kan lägga på ditt månadssparande. Och det med pengar du inte ens visste fanns.

Tips nummer 1 - Sänk värmen

Om du sänker temperaturen hemma med en grad så sparar du både pengar och miljö. Varje grad högre temperatur, i genomsnitt, innebär 5 % ökad kostnad och energiförbrukning. Dessutom gör ett svalare klimat oss piggare. 

Om du har en ungefärlig elkostnad på 2 000 kr per månad blir det totalt 24 000 kr under ett år. Om du minskar temperaturen med en grad minskar du samtidigt din totala elkostnad med 5 %  vilket blir 1 200 kr per år. Du har alltså sparat 1 200 kronor på ett år bara genom denna relativt enkla åtgärd.

Tips nummer 2 – Minska matsvinnet och ta med lunchlåda

I Sverige slänger vi i genomsnitt 20 % av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen. Använd rester och gör en nyskapande måltid och gå inte bara på bäst före datum utan lukta och smaka på maten innan du slänger den.

Familjen Nykvist består av två vuxna, ett barn på 9 år och ett på 14 år. I familjen lagar man och äter all mat hemma förutom luncherna på vardagarna som de vuxna äter ute på restaurang och barnen i skolan. Enligt Konsumentverkets beräkningar köper familjen mat för 77 880 kr per år. Om familjen inte slängde 20 % skulle de kunna spara 15 576 kr per år.

Tips nummer 3 – Låt bilen stå

Utmana dig själv med att låta bilen stå en dag i veckan eller mer. Bor du centralt är det naturligtvis enklare än om du bor på landet. Överväg också tåg om du ska resa längre sträckor. Tåg är ett smidigt och ofta billigare sätt att resa.

Uppskattningsvis kostar en normalstor bil inklusive värdeminskning runt 4 000 kr i månaden att äga. Ett tågkort för hela Skåne kostar 1 300 kr per månad. Det ger 2 700 kr per månad att istället lägga på ditt sparande och för ett helt år ger det hela 32 400 kr.

Du kan säkert hitta på ännu fler kreativa lösningar. I annat fall kan du läsa alla våra hållbara tips här.