Chris standing up holding his daughter Elva

Ung i Syd

Smarta lösningar för dig som är ung och vill ha kontroll över din ekonomi. Helt kostnadsfritt får du ta del av en rad olika banktjänster fram tills du fyller 18 år.

För dig upp till 18 år

Fram till att du fyller 18 år får du kostnadsfritt tillgång till en rad olika banktjänster som vi samlat i vårt Ung i Syd-paket.

Ta med dig dina föräldrar till banken så hjälper vi dig. Om du ska ha BankID, internetbanken eller Swish så behöver du alltid vara med vid bankbesöket samt ha med dig din ID-handling. Om inte båda dina föräldrar kan följa med till banken, går det bra att en av dina föräldrar kommer med och tar med en skriftlig engångsfullmakt från den andre föräldern. Fullmakten kan du skriva ut här eller hämta på något av våra kontor.

Allt detta ingår i ditt Ung i Syd-paket:
Har du fyllt 18 år?

Skaffa då istället vårt Student i Syd-paket – det är kostnadsfritt så länge du studerar och får CSN-insättningar till kontot. Om du inte studerar skaffar du istället vårt Privatkund i Syd-paket – det är kostnadsfritt fram tills du fyller 22 år. 

Information till dig som förälder

Ung i Syd-paketet växer tillsammans med ditt barn. Som förälder kan du öppna ett konto till ditt barn redan under det första året. Har du funderingar kring ditt barns sparande är du alltid välkommen att kontakta oss. Efterhand som ditt barn vill ta mer ansvar för sin ekonomi kan du som förälder bestämma när ditt barn är redo för t ex ett eget Bankkort Visa Online eller Swish Ung. Ska ditt barn ha BankID, internetbanken eller Swish behöver ditt barn följa med till bankkontoret och ha med sig en egen ID-handling. När ni besöker oss behöver ni svara på frågor om kundkännedom. Vi ser gärna att ni gör det i förväg via vår sida Kundkännedom privatkund och väljer ”Kundkännedom för minderårig”.

Fullmakt för att öppna banktjänster

Om du ska ha mobil- och internetbank, BankID eller Swish behöver du som omyndig alltid vara med vid bankbesöket samt ha med dig din ID-handling. Om inte båda föräldrarna kan följa med till banken finns två alternativ:

  • Antingen kan den förälder som följer med till kontoret intyga att det finns en muntlig överenskommelse mellan föräldrarna. Detta gör den närvarande föräldrern genom att skrifligen intyga överenskommelsen på bankkontoret.
  • Det går också bra att ta med en skriftlig engångsfullmakt från den andra föräldern. Fullmakten kan du skriva ut här eller hämta på något av våra kontor.
Föräldrafullmakt

När du som förälder i framtiden behöver utföra bankärenden åt ditt barn och bara en förälder har möjlighet att göra det, kan ni i förväg fylla i en föräldrafullmakt där ni ger varandra möjlighet att var för sig sköta bankärendena. Följ instruktionerna noga för hur fullmakten ska fyllas i och lämna in den tillsammans när ni besöker banken. Föräldrafullmakten kan ni skriva ut här eller hämta på något av våra kontor.

Internetbanken för föräldrar

Med internetbanken förmyndare, kan du som förälder få en överblick på ditt barns konton, kort och betalningshistorik via din egen internet- eller mobilbank. Du kan även göra omplaceringar på ditt barns sparande. För att skaffa tjänsten behöver ni båda föräldrar besöka ett bankkontor och teckna avtal, eller går det bra att en förälder tar med en skriftlig engångsfullmakt från den andra föräldern samt sin egen ID-handling. Fullmakten kan du skriva ut här. Om ni är två föräldrar måste båda godkänna avtalet.

När du skaffat tjänsten så väljer du ditt barns avtal när du loggar in i internet- eller mobilbanken. När ert barn fyller 18 år avslutas avtalet med automatik. 

Pris
Paket Pris
Ung i Syd 0 kr
Internetbanken förmyndare 0 kr