Chris standing up holding his daughter Elva

Tips och råd

Lösningen för en bättre pension. Vi har svaret på hur man får en bättre pension. Det är väldigt enkelt. Svaret är spara!

Bra att tänka på om din pension

Så, hur ska jag då göra för att få en bra pension? Vi är inga orakel eller siare på något sätt, men vi har svaret. Det är egentligen ganska enkelt. Svaret stavas sparande.

Lösningen

Genom att du får koll på läget, kommer igång och gör upp en plan för ditt privata pensionssparande tar du stora, säkra steg på vägen mot en tryggare framtid. Vi på Sparbanken Syd fungerar som din personliga guide under resans gång och hjälper dig att navigera mellan olika val, sparformer och beslut. Våra kunniga rådgivare står alltid redo att presentera lösningar som passar dig och din livssituation idag och den du tänker dig i framtiden.

Är du företagare står våra försäkringsrådgivare till ditt förfogande. De jobbar primärt och dedikerat mot företag och hjälper dig få grepp om vad de bästa alternativen är för dig som driver eget.

Olika sparformer

Det finns en rad olika alternativ att välja på för ditt privata pensionssparande: fonder, aktier, investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Vilken sparform du väljer beror på hur du är som person och var du befinner dig i livet. Vill du ha ett tryggt och stabilt alternativ eller är du beredd att ta risker med chans att få större avkastning? Vi hjälper dig med en skräddarsydd lösning för ditt privata sparande.

Läs mer om olika sparformer och andra enkla svar på svåra frågor om pension.

Våra bästa spartips 
 • Kom igång! Vårt viktigaste och bästa tips. Tänk på att tiden är din vän i sparandet. Det är aldrig för sent att starta ett sparande – det innebär bara att du måste lägga undan lite mer varje månad för att nå ditt mål. Så en gyllene regel är: ju tidigare desto bättre. På www.minpension.se och www.pensionsmyndigheten.se kan du enkelt göra en fiktiv sparplan och få en tydlig överblick över hur och hur mycket du bör spara för att nå dit du vill.
   
 • Spara mycket på att börja spara lite. Att börja spara i god i tid gör att du kan spara en mindre summa varje månad, som kanske gör mindre skillnad i plånboken för stunden. Extra tydligt blir det om du tänker att du som 30-åring sparar 700 kr i månaden till din pension. Börjar du istället spara som 45-åring behöver du istället spara 1 700 kr för att nå samma utbetalning som pensionär.
   
 • Sikta på riktmärke. Hur stor summa du kan spara varje månad beror på många olika aspekter. Hur mycket du tänker dig att kunna ta ut i pension varje månad. Hur du jobbar. Om du är föräldraledig eller sjukskriven under en period. Kanske du kan spara lite idag och lite mer om ett år eller två? Ett generellt riktmärke är att tänka att runt 10 % av din nettolön bör gå till ditt totala sparande – det vill säga till såväl pensionssparande, kortsiktigt som långsiktigt sparande.
Vad vi kan hjälpa till med
 • Ge dig en bra överblick över ditt pensionssparande och vad du bör spara för att nå ditt mål.
 • Guida dig rätt bland valen av olika sparformer genom ett personligt möte med någon av våra rådgivare.
 • Hjälpa dig att komma igång i god tid med ett hållbart sparande för framtiden. 
Goda råd
 • Att samla tankarna kring hur du vill att livet ska se ut när du är pensionär är ett bra första steg och en bra motivation till att komma igång med ett sparande. 
 • Har du frågor om pension? Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna som våra rådgivare får från våra kunder om pension och pensionssparande. Läs mer 
 • Som egenföretagare är det extra viktigt att se över på ditt pensionssparande eftersom du själv ansvarar över att tjäna in till din pension. Att se över ditt försäkringsskydd och din pensionsplan med en av våra försäkringsrådgivare är en bra början för att få koll på läget.
 • Boka ett möte med någon av våra rådgivare! Tillsammans tar vi fram en skräddarsydd och individuell sparplan för framtiden som passar dig, dina behov och din målbild.