Chris standing up holding his daughter Elva

Vad kommer du att längta efter?

Det är aldrig för sent att börja spara till din pension. Även det lägsta beloppet kan göra stor skillnad för dig.

Sätt upp ett pensionsmål

För de flesta består pensionen av 60 % av den lön de får idag. “Bara?”, tänker du. Ja, så ser det faktiskt ut för många som inte rustat sig med ett privat pensionssparande. Tänk dig att du har 60 % av din lön – har du råd att bo som du gör idag? Har du råd med bilen? Kommer du kunna unna dig resorna och nöjena? Kan du med andra ord ha samma levnadsstandard i framtiden som du har idag?

Varför blir det så här?

Att pensionen blir lägre för varje generation är egentligen inte något konstigt eller mystiskt alls. Det beror helt enkelt på den ökade medellivslängden. Möjligen jobbar vi längre idag än vi gjorde förr, men vi lever också längre vilket gör att pensionen ska räcka i fler år än för tidigare generationer.

Har du koll på hur det kommer att se ut för dig? Kan du bo kvar i ditt hem? Kan du behålla bilen, hunden eller tidningsprenumerationen? Det är tuffa frågor men de kräver ärliga svar och att du gör upp en plan. Vi hjälper dig med att gå igenom din framtida pension och hur det kommer att se ut för dig den dag du bestämmer dig för att sluta arbeta. Vi ser över ditt sparande och föreslår lösningar som kan ge dig bättre förutsättningar för ett bekvämare liv. Som hållbar sparbank erbjuder vi även hållbara fonder som värnar om miljön och samhället. Välkommen att boka rådgivning.

Tre typer - känner du igen dig?

Låt oss presentera Anna, Kalle och Erika. Tre fiktiva personer och hur deras val och livssituation idag påverkar deras framtid.

Akademikern Anna
45 år

Anna har en lön på 40.000 kr i månaden och tjänstepension. På grund av mångåriga studier började Anna jobba sent, när hon var 30 år gammal, och beräknas därmed få ca 21.000 kr i månaden i total pension.

Genom att månadsspara 4.000 kr i månaden kan hon bättra på detta. Ett sparande av den här storleken kan ge Anna ytterligare ca 11.000 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt.

Anställde Kalle
45 år

Kalle har en lön på 30.000 kr i månaden. Han saknar tjänstepension (har aldrig haft någon) och började jobba tidigt som 16-åring. Kalle beräknas få ca 15.000 kr i månaden i total pension.

Genom att månadsspara 2.000 kr i månaden kan han bättra på detta och det kan ge Kalle ytterligare ca 5.500 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt. Om Kalle hade haft tjänstepension hade den totala pensionen istället varit ca 18.000 kr i månaden.

 

Egenföretagaren Erika
45 år

Erika driver med stor entusiasm sin egen verksamhet. För Erika är det viktigt att tänka på att ta ut lön eftersom det bygger upp hennes framtida pension. När det finns ekonomiskt utrymme i företaget ska hon dessutom teckna tjänstepension för att komplettera den allmänna pensionen. Som egenföretagare har Erika möjlighet att spara avdragsgillt via företaget.

 

Tips!

Genom att gå in på minpension.se och logga in med ditt Bank-ID kan du få en överblick över din situation. Att kartlägga hur det ser ut för just dig är en bra hjälp på vägen mot att komma igång med ditt sparande.