Kontaktlösa betalningar

Med ditt kort kan du betala för köp under 400 kr genom att göra en kontaktlös betalning, utan att slå din PIN-kod. Chippet är försett med en sändare som gör att du bara behöver hålla kortet intill terminalen för att köpet ska gå igenom.

Blippa med ditt kort

Efter att du har gjort din första betalning med chip och PIN-kod fungerar kortet för kontaktlösa betalningar och du kan blippa ditt kort. Allt fler butiker kommer att erbjuda betalningssättet vilket gör det enkelt och snabbt att handla och du behöver inte riskera att visa din PIN-kod.

Så här betalar du:
  1. Expediten slår in beloppet. Kontrollera att beloppet syns i kortterminalen och att det stämmer.
  2. Håll kortet mot kortterminalen och blippa ditt kort.
  3. När det står OK på kortterminalen är betalningen genomförd.
Bra att veta
  • Du kan göra en kontaktlös betalning utan att ange din kod om beloppet är lägre än 400 kr.
  • I internetbanken får du en bra överblick över dina kontaktlösa betalningar genom att symbolen för betalningen visas.
  • Är beloppet över 400 kr blir du ombedd att slå din PIN-kod.
  • Av säkerhetsskäl kan du ibland bli ombedd att slå in din PIN-kod även om du gör en kontaktlös betalning under 400 kr.
  • Om kortet används av någon obehörig ska du spärra ditt kort på tel 0411-82 20 00 och göra en polisanmälan.
Frågor och svar

Vilka är fördelarna med kontaktlös betalning?
Kontaktlös betalning är ett snabbt och lätt sätt att betala köp på mindre än 400 kr. Du behöver inte sätta in kortet i betalterminalen eller slå in din PIN-kod. Om kontaktlös betalning inte känns rätt för dig kan du alltid göra köpet som vanligt med chip och PIN.

Var kan jag använda mitt kontaktlösa Visakort? 
Ditt kontaktlösa Visakort kan användas på miljontals platser i hela Europa, inklusive Sverige. Titta efter den kontaktlösa symbolen där du handlar.

Vad är högsta belopp jag kan blippa?
Du kan göra en kontaktlös betalning upp till 400 kronor.

Hur ofta kommer jag att behöva slå in min pinkod när jag gör en kontaktlös betalning?
För alla betalningar över 400 kr kommer du att bli ombedd att slå din kod. Det finns ett regelverk som avgör när du behöver slå din kod. Av säkerhetsskäl kan vi inte tala om hur regelverket ser ut, mer än att du blir uppmanad att slå din PIN-kod i kassan när det är aktuellt.

Hur lång tid tar det att blippa?
Det tar bara någon sekund.

Behöver jag godkänna beloppet?
Nej, det behöver du inte. Betalningen registreras direkt. I butiker med självbetjäningskassor kan du behöva godkänna beloppet.

Om jag inte vill ha funktionen, hur gör jag då?
Funktionen finns på alla kort, den går inte att välja bort.

Hur många köp kan jag göra per dag?
Det beror på vilket kort du har. Du kan handla för upp till 400 kr per gång utan att slå din PIN-kod. Omyndiga kan handla för upp till 300 kr per dygn på Bankkort Visa Online.

Hur säkert är mitt kontaktlösa kort?
Visas kontaktlösa kort använder samma teknologi som alla andra Visakort med chip och PIN-kod och har en gräns på 400 kr per transaktion utan PIN-kod. Som en extra säkerhet ombeds du emellanåt – och om beloppet överstiger 400 kr – knappa in din PIN-kod även om du betalar kontaktlöst. Visas teknologi använder chippet på ditt kort för att generera unika kryptogram (ett slags pussel som består av en liten bit krypterad eller kodad text) och digitala signaturer som skyddar dina betalningar. Digitala signaturer påminner en hel del om handskrivna underskrifter, men är mycket svårare att kopiera.

Hur skyddas mitt kort mot bedrägeri? 
Alla kontaktlösa Visakort innehåller ett mycket säkert chip. Detta chip utför en rad funktioner som bevarar kortets säkerhet, och chippet kan kommunicera säkert med en betalningsterminal. För att en transaktion ska kunna genomföras ska det kontaktlösa Visakortet kommunicera med en kontaktlös betalningsterminal. Kortet använder hemliga nycklar för att generera en elektronisk engångssignatur och ett kryptogram. Det gör kortet lika säkert som en normal transaktion med chip, där du även knappar in din PIN-kod.

Vad händer om mitt kort missbrukas utan PIN-kod?
Sparbanken Syd ansvarar för eventuellt missbruk av kortet när kortet har använts och förvarats i enlighet med kortvillkoren. Som kund ansvarar du för att spärra koret om du tappar bort det eller det stjäls. Kom ihåg att omgående  spärra ditt kort på telefon 0411-82 20 30 när du märker att ditt kort är borta. Egenskapen för kontaktlös betalning på kortet ändrar inte det ansvar som bestäms i allmänna villkor för kortet.

Finns det någon risk för att jag oavsiktligt betalar för en annan persons inköp om jag kommer för nära en kontaktlös terminal?
Nej. Säljaren ska först knappa in beloppet så att du kan godkänna det. Därefter ska du hålla ditt kort mot terminalen i mer än en halv sekund. Kortet ska vara mycket nära terminalen och i princip ska kortet hållas över läsaren för att man ska kunna betala. Den kontaktlösa läsaren på betalningsterminalen lyser bara upp de sekunder du ska hålla ditt kort mot den. När köpet är genomfört slocknar den igen.

Vad händer om jag står bredvid en person som betalar kontaktlöst? Kan betalningen dras från mitt kort av misstag? 
Nej. För att en betalning ska äga rum måste ditt kort vara mycket nära läsaren.

Vad händer om ett kontaktlöst Visakort tappas bort eller blir stulet?
Även om det ser väldigt enkelt ut att genomföra en transaktion är kontaktlösa Visakort skyddade på många olika sätt. Vi har som bank satt gränser för hur kortet kan och får användas för kontaktlösa transaktioner innan du ombeds genomföra en transaktion med chip och PIN-kod. Du kommer då och då behöva knappa in PIN-koden för att bevisa att du äger kortet.

Vi håller rutinmässigt ögonen på ovanliga transaktioner som visar att det kanske inte är du som använder kortet. Du får samma skyddsnivå som med alla andra Visakort. Om du tappar bort ditt kort eller om det blir  stulet ska du kontakta oss så snabbt som möjligt för att spärra kortet. Skulle en bedragare använda ditt kontaktlösa Visakort till en betalning blir du inte av med pengarna, förutsatt att du har varit försiktig med ditt kort enligt villkoren och meddelar oss så snart du märker att kortet är borta.

Om jag har två kontaktlösa kort, kan en terminal då läsa av båda samtidigt? 
Nej. Visas kontaktlösa teknologi har en ”antikollisionsfunktion”. Om den kontaktlösa läsaren fångar upp mer än ett kort kan du ombedjas välja vilket kort du vill använda. I vissa fall annulleras hela betalningen. Har du mer än ett kontaktlöst kort är det alltid en god idé att ta fram det kort du vill betala med och låta det andra kortet ligga kvar i fickan eller plånboken.

Vad händer om jag av misstag håller mitt kort mot läsaren två gånger? Dras beloppet två gånger från mitt kort? 
Nej. Du kan bara betala en gång för varje transaktion. Terminalen accepterar inte två betalningar för ett köp – precis som när du använder chip och PIN-kod.

Har antalet kortbedrägerier ökat sedan kontaktlösa Visakort lanserades? 
Nej. Kontaktlösa Visakort är utan tvekan väldigt säkra. Tack vare chippet och PIN-teknologin som används av kontaktlösa Visakort har kortbedrägerierna minskat avsevärt de senaste tio åren. Alla inbyggda säkerhetsfunktioner gör den kontaktlösa teknologin betydligt mindre lockande för bedragare.

Kan en bedragare med en falsk kontaktlös terminal stjäla pengar från mitt kort genom att stå nära mig? 
Dagens bedragare är på jakt efter all kortinformation. Den enda information de på något sätt kan få från det kontaktlösa kortet är kortnumret, utgångsdatumet och i en del fall korthållarens namn. Alltså samma information som står på kortets framsida. Dagens bedragare kan helt enkelt inte använda denna information till något. De behöver riktigt känslig information, som CVV-koden (den tresiffriga säkerhetskoden på baksidan av kortet), PIN-koden, kortets säkerhetskoder, faktureringsadresser och annan dold säkerhetsinformation. Inga av dessa nödvändiga uppgifter kan läsas från ett kontaktlöst kort.

Är jag skyddad om jag utsätts för bedrägeri med mitt kontaktlösa Visakort? 
Du är alltid väl skyddad med ditt Visakort. Du får samma skyddsnivå som du får vid alla andra korttransaktioner. Om du tappar bort ditt kort eller om det blir stulet spärras det av banken så fort du talar om att det är borta. Se villkoren för respektive kort samt instruktioner om vad du ska göra om du tappar ditt kort eller upptäcker att du har blivit utsatt för bedrägeri.