Chris standing up holding his daughter Elva

Digitalt ID-kort

Lämna plånboken hemma och använda ditt ID-kort i mobilen när du besöker banken eller ska hämta ut ett paket.

Ett digitalt ID-kort för fysisk miljö

Med ett digitalt ID-kort i din mobil kan du snart lämna plånboken hemma. Det digitala ID-kortet sparas i din BankID-app och du använder det för identifiering i fysisk miljö. Det är lika tryggt och säkert som ditt Mobila BankID, som du har kvar i appen och som fortsätter att fungera precis som vanligt.

Du kan använda ditt digitala ID-kort från BankID hos företag som accepterar denna. Postnord och DHL:s paketombud är några exempel. Än så länge är Sparbanken Syd den enda banken men fler kommer att ansluta sig.

Du väljer själv om du vill aktivera ett digitalt ID-kort eller inte, och du kan också välja att ta bort det när du vill. När ID-kortet blir tillgängligt i appen kommer du se en ikon längst ner med texten "ID-kort".

Så fungerar digitalt ID-kort

Ditt digitala ID-kort skyddas med ditt BankID och du börjar alltid med att identifiera dig med säkerhetskod, fingeravtryck eller FaceID när ditt digitala ID-kort ska visas.

Så här går det gå till:

  • Öppna din BankID-app och klicka på ikonen ID-kort längst ned.
  • Identifiera dig med BankID för att visa ditt ID-kort.
  • Visa ID-kortet för den som kontrollerar din identitet.

Personen som kontrollerar det digitala ID-kortet kan skanna den rörliga QR-koden med en skanner eller en annan BankID-app.

 

För att aktivera ditt digitala ID-kort från BankID behöver du ha ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort, en mobil med Mobilt BankID samt NFC-läsare (vilket de flesta smartphones har).

Gör så här:

  • Ha ditt giltiga svenska pass eller nationella ID-kort till hands.
  • Öppna BankID-appen.
  • Klicka på ikonen ID-kort längst ned på skärmen.
  • Identifiera dig med BankID.
  • Följ instruktionerna i appen.

Du aktiverar digitalt ID-kort direkt i BankID-appen genom att låta telefonens NFC-läsare läsa in information från chippet som finns i den fysiska ID-handlingen (ett giltigt svenskt pass eller nationellt ID-kort).

Ditt digitala ID-kort kommer att få samma bild och giltighetstid som den ID-handling du använder när du aktiverar det, om inte ditt Mobila BankID går ut tidigare. I så fall behöver du aktivera ditt digitala ID-kort igen.

 

Aktivera digitalt ID-kort