Chris standing up holding his daughter Elva

Vår story

Ett stycke svensk bankhistoria. Här kan du läsa historien om Sveriges äldsta bank och vem vi är i dag, snart 200 år unga.

Välkommen till Sparbanken Syd

För oss på Sparbanken Syd är historien viktig. Den berättar om händelser som gjort skillnad för människor och skapar känslor som man kan relatera till. Vi vill gärna berätta vår historia här. 

I mitten av 1930-talet fanns det över 700 självständiga sparbanker i Sverige.

Idag finns det en.

I det tidiga 1800-talets bondesamhälle var det många som inte hade det så gott ställt. Regeringen uppmanade därför socknar och härader att starta sparbanker. Hit skulle människor med både små och stora plånböcker vara välkomna och överskottet skulle gå tillbaka till bygden i ett hållbart kretslopp.

Då, för snart 200 år sedan, öppnade det som idag är Sveriges äldsta sparbank, Sparbanken Syd i Ystads rådhus.

Som äkta sparbank har vi inga aktieägare som kräver vinstmaximering och utdelningar. Så även om mycket har förändrats i samhället sedan dess är vårt syfte detsamma än idag, nämligen att använda vår vinst till att utveckla tjänster som skapar värde för våra kunder och att förverkliga goda idéer som bidrar till tillväxten i vårt samhälle.

Därför vågar vi påstå att vi har Sveriges mest ärliga och hållbara bankidé.

Ett enklare bankliv

Vi på Sparbanken Syd har bestämt oss för att göra livet lite enklare för dig som bankkund. Om du inte har tid eller lust att sätta dig in i alla de valmöjligheter som finns kan vi skräddarsy helhetslösningar som passar just dina behov. Vill du hellre vara aktiv själv finns våra rådgivare självklart där som experthjälp eller när du behöver ett bollplank. 

Skåne är vår hemmaplan och här finns alla våra medarbetare. Föredrar du att sköta dina bankärenden mer på egen hand är våra digitala kanaler något för dig. Där är du alltid fri att hantera dina bankärenden oavsett var du befinner dig i världen och naturligtvis med tillgång till hela vårt utbud och vår breda kompetens. Goda råd ska inte vara dyra, de ska vara enkla.

Vår frihet - din fördel

Sparbanken Syd är den enda helt självständiga sparbanken i Sverige vilket innebär att vi är fria att själva sätta samman vårt produkt- och tjänsteutbud. Vi samarbetar med några av marknadens bästa leverantörer och rekommenderar lika gärna någon annans produkter som våra egna, så länge de är bäst för dig som kund. 

Som fullservicebank har vi alla de tjänster som du kan förvänta dig hos en modern bank. Vi har till exempel egna oberoende försäkringsspecialister som kan guida dig genom marknadens snåriga utbud. Så oavsett om du är privat- eller företagskund är du alltid välkommen att besöka oss, ringa eller kontakta oss via hemsidan.

Ärlig bank

Och så var det där med "Ärlig bank". Betyder det att andra banker är oärliga?
Nej, på samma sätt som att säga att någon är snäll innebär inte det alla andra är dumma. Men vi gillar att vara både ärliga, och snälla. Vi tror att alla tjänar på det. Även banker.

Jubileumstidning från 1952

År 1952 gavs det ut en jubileumstidning lagom till vår 125-årsdag. Här finns en del intressant historia om vårt ursprung och inte minst historiska bilder hur det såg ut på den tiden. Läs tidningen här