Chris standing up holding his daughter Elva

Mattias Persson

"Jag gillar en coachande bank som ser lösningar istället för problem. Det känns verkligen att ni vill utvecklas tillsammans med oss!"

Min rådgivare säger aldrig att saker inte går att lösa

- Jag är relativt ny som egenföretagare och har drivit Esperöds byggshop i drygt tre år nu, berättar Mattias Persson. I samband med att jag tog över företaget bytte vi också bank. Tänk att man kan hitta en bank som har ett sådant coachande förhållningssätt - och precis som jag - ser mer till möjligheter och lösningar än till problem!

I Äsperöd, strax utanför Tomelilla och på gränsen till Österlen, hittar vi Esperöds byggshop. I det lilla samhället finns ca 130 hushåll och Esperöds byggshop är en stor arbetsgivare på orten med åtta anställda. Det var Mattias pappa och farfar som startade företaget från grunden för 36 år sedan och för tre år sedan var det dags för Mattias att ta över.

Esperöds byggshop är anslutna till Bolist kedjan och säljer både via nätet och på plats i butiken. Det är främst byggmaterial och allt ifrån gräsklippare till skruv, fönster och dörrar även uthyrning av maskiner - allt för att bygga ett hus.

Resultat och lösningar

- Jag har jobbat här på somrarna sedan 15-års åldern, berättar Mattias. Men som ung ville jag prova på något annat och utbildade mig till bilmekaniker och jobbade som det i sex år. Jag tror att det var bra för mig att inte börja direkt hemma hos pappa.

- Jag är självlärd med att driva företag men har alltid varit väldigt intresserad av siffror och hur de hänger ihop. Jag har en stark drivkraft och brinner för att se resultatet som kommer av en förbättring och det i sin tur driver mig framåt att hitta nya lösningar.

Utvecklingen i företaget har gått bra sedan Mattias tog över och han kan stoltsera med en ökad omsättning och fina siffror på sista raden. Han är heller inte rädd för nya initiativ och har nyligen köpt grannhuset.

- Jag vet inte vad jag ska göra med det, säger han med ett skratt. Vi får se vad det blir. Jag har en del idéer och jag ser ljust på framtiden.

En personligare bank

Esperöds byggshop hade under flera år samma bank men varken tidigare ägare eller Mattias själv var så imponerade av deras insatser. De jämförde några olika banker men det var egentligen inget stort beslut att ta.

- Jag upplevde direkt Sparbanken Syd som mycket mer personlig, säger Mattias. Banken lyssnar och hör vad jag vill och har ett mer coachande förhållningssätt. Min rådgivare Elna i Tomelilla säger aldrig att saker inte går att lösa utan frågar istället: hur kan vi göra då? Det känns verkligen att ni vill utvecklas tillsammans med oss!

-  Jag har kontakt med min rådgivare ca en gång i månaden, ibland oftare och hon har varit här och besökt oss och är genuint  intresserad av hur det går för oss. Det känns bra med en sådan respons och jag tänker att det syns hur ett företag mår på andra vis än enbart det som står på sista raden. Det känns fint att banken förstår det.

- Att Sparbanken Syd är Sveriges enda självständiga sparbank var egentligen inget kriterium när vi bytte bank, men det bidrar säkert till att banken har lättare att fatta beslut och kan vara snabbare då den inte har några aktieägare.

- Det blir inga fem veckors semester för mig som egenföretagare men jag har familjen med mig i detta. Med tre små barn blir det husvagnssemestrar för oss under sommaren och kanske en utlandssemester till vintern när det är lugnare i butiken. Sedan ska vi gifta oss i september så det krävs lite tid och planering till det också, avslutar Mattias med ett stort leende.