Chris standing up holding his daughter Elva

Verona Arkliden

"Sparbanken Syd har verkligen varit service minded, intresserade och behjälpliga. Det är något som fattas de flesta banker idag."

Jag har haft tur som bytte bank

Verona Arkliden beskriver sig själv som en livsnjutare och det verkar vara en klockren beskrivning när man möter denna sprudlande och energiska kvinna. Sedan tre år tillbaka äger och driver Verona Slottsträdgårdens kafé i Malmö tillsammans med FreDa49:s Daniel Schylander och Fredrik Granqvist.

Verona har en lång historia bakom sig inom restaurangs och evenemangsbranschen. Under 18 år var hon restaurangchef och driftansvarig på Moosehead Bar, är utbildad sommelier, yogalärare, ayurvedisk rådgivare och tre barns mamma. För att nämna några saker. Listan kan göras lång, väldigt lång.

Holistisk vision

- Jag älskar människor och att laga mat och att odla. Jag brinner för ett holistiskt tänk som genomsyrar hela mitt liv och där följer vi maten från jord till bord genom att odla från fröer, permakulturer och ekologiska sammanhang. Att förstå och förtydliga det du ser, luktar och känner på tallriken, och hur allt hänger samman. I ett större perspektiv önskar jag att få fler att förstå fördelarna med att inte hela tiden tänka att vi kan köpa nya framsteg utan att vi istället tar hand om det gamla, värnar och bevarar och förbättrar det arvet som vi har fått.

- Det är roligt att kreera och skapa och att få tänka fritt och öppet. Jag är bra på att se helheten och flöden och hur saker och ting kan bli bättre. Det är nog min största styrka.

Tänker med mig och inte åt mig

För tre år sedan fick Verona möjlighet att ta över Slottsträdgårdens kafé från den tidigare ägaren Tareq Taylor. Med hjälp av sina två partners i ryggen skulle det kunna bli en möjlighet om det inte vore för banken.

- Jag hade varit kund i affärsbanken i många år och alltid sparat och skött mig. Men när jag skulle låna pengar för att köpa kaféet så gick inte det. Det kändes trist när jag varit kund så länge och inte får hjälp när jag behöver det.

- Genom en rekommendation fick jag kontakt med Anders Jönsson i Lomma och han är en fantastisk rådgivare! Jag upplever kontakten som personlig och att banken ser, hör och tänker med en - och inte åt en. Det är en stor skillnad och jag kan uppleva att andra banker gärna vill tänka åt en, men de vet ju inte min kapacitet och hur jag tänker. Att jag inte är ekonomisk stark nu innebär inte att jag inte kan bli det. Det handlar om att få ett förtroende och en chans.

Rådgivarna guld värda

- Sparbanken Syd har verkligen varit service minded, intresserade och behjälpliga. Det är något som fattas de flesta banker idag. Allt är så digitaliserat och kunden är marginaliserad. Jag ser det som att jag har haft tur och hittat en bank som jag är så nöjd med!

Verona har flera kontakter i Sparbanken Syd och tycker att det är bra.

- Anders är min bankman men jag träffar flera olika rådgivare beroende på om det är ett privat- eller företagsärende och vad jag behöver hjälp med. Det känns att det är en bra stämning bland personalen och ett bra team. Jag upplever all kontakt som väldigt smidig och flexibel. Ibland kommer banken hit istället och det är bra när jag inte har tid att ta mig till kontoret.

Att Sparbanken Syd är Sveriges enda självständiga sparbank är inget hon har funderat så mycket över men tänker att det ändå har stor betydelse i grunden.

- Jag gillar självständigheten istället för att som övriga sparbanker vara tvungna att agera under samma flagg. I ett sådant sammanhang måste man ju kuva sig för någons idéer. Det märks att det finns ett annat tänk och att banken inte är pressade av att prestera inför aktieägare. Bemötandet känns väldigt genuint.

-Jag känner mig helt trygg och omhändertagen och mina rådgivare är guld värda!