Företagare och lantbrukare

Du får en kvalificerad affärspartner som du kan diskutera dina tankar och idéer med. Målet med vårt erbjudande är enkelt. Det ska hjälpa dig att fokusera på det du är allra bäst på – din kärnverksamhet.

Företagare

Vi har funnits i snart 200 år men vi slår oss inte till ro för det utan vi fortsätter att verka och utvecklas som den fullservicebank vi är. Den lokala närheten – både till de lokala företagen och till bankens ledning – gör att vi har stor kännedom om samhället omkring dig och också kan ta snabba beslut.

Vi skryter ofta om våra engagerade företagsrådgivare – med all rätt. Hos oss får du en personlig kontaktperson som är tillgänglig och gärna jobbar nära tillsammans med dig. Hur nära och hur ofta du vill ha kontakt avgör du så klart själv. Många av våra kunder vittnar om hur viktigt det är med en rådgivare som de kan lita på och som alltid gör det där lilla extra. Hos oss får du allt det.

Vårt företagserbjudande

Hos oss får du en kvalificerad affärspartner som du kan diskutera dina tankar och idéer med. Utifrån dina behov får du möta specialister som ser till att du får lösningar som passar just dig och ditt företag. Målet med vårt företagserbjudande är enkelt. Det ska hjälpa dig att fokusera på det du är allra bäst på – nämligen din kärnverksamhet. Lite längre ner på sidan hittar du också vårt baspaket för det lilla företaget.

Detta ingår:
 • Företagskonto 
  Företagskontot är ett transaktionskonto och kärnan för företagets in- och utbetalningar. Du kan komma att behöva mer än ett konto för att hantera företagets ekonomi, det kostar inget extra att ansluta fler konton och vi skräddarsyr en lösning utifrån dina behov.   
 • Bankgiroanslutning (gäller 1 bankgironummer inkl 500 fria transaktioner)
  Styr inbetalningar från dina kunder till rätt bankkonto utan att exponera ditt kontonummer. Du får en redovisningsfil som innehåller detaljerad information om betalningar som underlättar avstämningsarbetet och bidrar till en effektivare vardag.   
 • Internetbanken Företag 
  Med Internetbanken Företag får du en överblick över konton, transaktioner och lån och kan smidigt sköta dina bankärenden. 
   
 • Mobilbanken Företag
  Med Mobilbanken Företag utför du dina bankärenden när det passar dig, dygnet runt.
   
 • Betalkort Visa Business (gäller 1 kort inkl 10 betalningsdagar och en tjänstereseförsäkring) Alla inköp redovisas på en faktura och du kan välja att ditt företagskonto automatiskt debiteras med fakturabeloppet på förfallodagen. Du får även en räntefri kredit upp till 50 dagar och kan anpassa betalningen efter företagets rutiner. Tjänstereseförsäkringen är en av marknadens bästa och mest heltäckande.
   
 • Bankkort Visa Företag (1 kort ingår som ett alternativ till Betalkort Visa Business)
   
 • Placeringskonto Företag 
  Placera överlikviditeten på ett eller flera placeringskonton. Tillsammans med din företagsrådgivare tar ni fram en lösning som är anpassad efter dina behov.
   
 • Engagemangsbesked
  Du får ett årligt besked över ditt engagemang hos oss.

Till paketet kan tilläggstjänster, t ex Swish Företag och Vecko-LB, kopplas.

Baspaket för enskilda firmor och ideella föreningar

Baspaket är en paket avsett för enskilda firmor och ideella föreningar och innehåller de basprodukter och -tjänster som kan behövas.

 • Företagskonto
 • Bankgiroanslutning inkl 500 fria transaktioner (1 st ingår)
 • Internetbanken Företag
 • Mobilbanken Företag
 • Telefonbanken
 • Bankkort Visa Företag  (1 st ingår) 
Professionell juristhjälp genom Lexly

Vi samarbetar med professionella jurister på Lexly. De är experter på frågor som kan uppkomma i livets olika skeden.

Som företagskund hos oss får du:

 • inledande kostnadsfri rådgivning tillsammans med en jurist samt
 • 20 % rabatt på samtliga avtal online eller med jurist.

Läs mer om Lexly här

Starta eget

Planerar du att starta företag? Då kan det vara bra att känna till alla tjänster som Sparbanken Syd erbjuder dig som företagskund.

 • Kvalificerad företagsrådgivning
 • Bank- och försäkringstjänster
 • Certifierade företagsrådgivare
 • Tillgång till våra specialister inom juridik, försäkring och kapitalplacering
Vi kan lantbruk

Som lantbrukare måste du hålla dig uppdaterad inom många områden. Samtidigt gäller det att stå med båda fötterna på jorden. På Sparbanken Syd har vi en lång och gedigen erfarenhet av att hjälpa lantbrukare i ekonomiska frågor. Vi erbjuder också flera specialanpassade tjänster som kan förenkla din vardag.

Rätt finansiering

Som lantbrukare behöver du ibland göra investeringar i t.ex. nya maskiner eller byggnader. Det finns flera olika sätt att finansiera en sådan investering. Att belåna gården är en möjlighet, men många lantbrukare väljer istället ett avbetalningsupplägg med t.ex. maskinen som säkerhet för lånet. Då bibehåller man möjligheten att belåna gården vid framtida investeringar.

Placera för din framtid

När det gäller kapitalplaceringar på kort eller lång sikt finns flera intressanta alternativ. Vi kan också ge dig råd och olika förslag till lösningar inför ett eventuellt generationsskifte.

Generationsskifte

God planering underlättar ägarskifte. Även om du inte planerar att dra dig tillbaka än på många år, kan det vara klokt att börja planera för ett ägar- eller generationsskifte i företaget. På så sätt kan du bygga en trygg framtid för dig, dina anhöriga och ditt företag i lugn och ro! Inför ett ägarskifte uppstår många frågor när det gäller t.ex. inkomstskatt, pensioner och försäkringar. Hos oss finns expertkunskap inom försäkringar, skatter, juridik, finans och kapitalförvaltning. Vi hjälper dig att besvara de svåra frågorna.

Skattekonsekvenser

När du planerar för överlåtelsen bör du veta vilka skattekonsekvenser de olika alternativen har. Företagets bolagsform är också avgörande för skattekonsekvenserna. Men genom att i god tid fundera på dessa frågor och ta sakkunnig hjälp kan du underlätta för nästa generation.

Så förbereder du dig

Det finns ingen generell lösning när det gäller generationsskifte i ett företag, utan den måste ofta skräddarsys. Generationsskiftet kräver därför en del planering och du bör ta hjälp och råd av någon som är väl insatt. Här är ett par områden där det kan vara klokt att planera i god tid.

 • Vid överlåtelse inom familjekretsen under din livstid,måste du överväga om detta ska ske genom gåva, försäljning/köp eller genom blandat fång.
 • Ska företaget överföras genom arv/testamente måste du ha klart för dig vem/vilka som ärver företaget enligt gällande arvsordning. Den kan du påverka genom att upprätta ett testamente.
 • Försök bedöma om den som ska ta över har råd att behålla företaget. Arvsreglerna kan nämligen tvinga förvärvaren att betala skifteslikvid till övriga dödsbodelägare samt arvsskatt.
 • Fundera över hur eventuella syskon, som inte får del av företaget, ska kompenseras.
 • Se till så att den "avgående" generationens ekonomi är tryggad efter skiftet.
 • Försäkra dig om att det finns tillgängliga likvida medel för att alla önskemål ska kunna tillgodoses vid generationsskiftet.
 • Ska företaget överlåtas utanför familjekretsen säljs företaget i allmänhet på den öppna marknaden. Då bör kanske försäljningen föregås av åtgärder för att förbättra resultatet av överlåtelsen.
Tillväxt Syd - Tillsammans skapar vi tillväxt

Vi tror på entreprenörsandan i södra Skåne. Därför har vi startat Tillväxt Syd – ett nätverk som ska skapa nya möjligheter för företagare i vårt närområde och därigenom gynna en hållbar tillväxt i regionen. Tillväxt Syd välkomnar företag i olika branscher och storlekar som medlemmar och arbetar utifrån en enkel grundidé: Genom att dra nytta av varandras erfarenheter och nätverk kan vi alla utvecklas och bli bättre. Verksamheten bedrivs som en ekonomisk förening utan eget vinstintresse och finansieras genom medlems- och serviceavgifter samt bidrag från Sparbanken Syds Stiftelse och Simrishamns, Skurups, Tomelillas och Ystads kommuner.

Det här får du som medlem

Idén bakom Tillväxt Syd är att erbjuda våra medlemsföretag ett inspirerande forum för att utbyta kunskap och erfarenheter. Aktiviteterna omfattar såväl informellt nätverkande som konkreta fortbildningsinsatser. 

Inom ramen för Tillväxt Syd tillhandahålls tillväxtskapande utbildningsprogram som utformas efter de behov som finns hos medlemsföretagen. Som medlem kan man också få hjälp att skräddarsy företagsspecifika utbildningsinsatser i samarbete med kvalitetssäkrade och upphandlade leverantörer. 

Ett antal gånger per år har vi nätverksträffar, då vi bjuder på inspirerande föreläsningar inom olika teman kombinerat med mingel under lättsamma former. Dessutom har alla medlemmar i Tillväxt Syd reserverade platser till Tillväxtdagen, årets stora event för alla företagare i sydöstra Skåne. 

Via Tillväxt Syd får medlemsföretagen även tillgång till ett nätverk med partnerföretag som verkar för tillväxt i regionen på olika sätt och som kan stödja medlemsföretagens affärsutveckling. Läs mer på tillvaxtsyd.se

Våra företagsrådgivare

Mårten Alerstam, Malmö
Företagsrådgivare
Epost

Elna Andersson, Tomelilla
Företagsrådgivare
Epost

Therese Arwefjäll, Malmö
Företagsrådgivare
Epost

Ulrika Björk, Tomelilla
Kundstöd Företag
Epost

Anders Göransson, Simrishamn
Företagsrådgivare
Epost

Bengt Håkansson, Ystad
Kundstöd Företag
Epost

Inger Johansson, Malmö
Kundstöd Företag
Epost

Anders Jönsson, Lomma
Företagsrådgivare
Epost

Angelica Jönsson, Ystad
Företagsrådgivare
Epost

Anne Karlsson, Ystad
Kundstöd Företag
Epost

Gustaf Malmquist, Ystad
Företagsrådgivare
Epost

Lena Nilsson, Ystad
Kundstöd Företag
Epost

Annelie Olsson, Simrishamn
Kundstöd Företag
Epost

Mattias Olsson, Malmö
Företagsrådgivare
Epost

Åsa Ronnermark, Malmö
Företagsrådgivare
Epost

 

Roland Stenberg, Ystad
Företagsrådgivare
Epost

Jörgen Söderberg,
Simrishamn

Företagsrådgivare
Epost

Patrik Wahlgren, Malmö
Företagsrådgivare
Epost

Fredrik Wennheden
Affärsområdeschef Företag
Epost

Martin Werner, Malmö
Företagsrådgivare
Epost