Vi värnar om våra medarbetare och kunder! För att sakta ned spridningen av Coronaviruset, ber vi dig som kan
att använda vår internet- eller mobilbank istället för att besöka våra kontor. Sprid kärlek inte virus.

Vad är ekonomi?

Kronor och känslor. Ekonomi är inte bara kronor och ören, plus och minus. Det är också känslor, vanor och beteende och beslut.

Vad är ekonomi?

Vad är en hållbar ekonomi egentligen?

Det är inte bara siffror, kronor och ören, plus och minus, grafer och staplar. Det är känslor, vanor och beteende och de beslut vi fattar vilka ofta har att göra med vår bakgrund, våra värderingar och våra prioriteringar.

En hållbar ekonomi är kort och gott en ekonomi som hjälper dig att möjligöra din version av ett gott liv och som gör att du sover gott om natten.

Vad har jag för inställning till min ekonomi?

Känns det lustfyllt och roligt att tänka på din ekonomi eller får du ont i magen varje gång du ser ditt lönekonto i internetbanken? Ser du framför dig hur du köper nya saker, resor eller en ny bil för sparade pengar eller tänker du att det ordnar sig, det finns ju alltid möjlighet att låna dessa pengar? Känner du dig kanske rik? När är man rik?

I många fall är det en uppfostringsfråga hur du hanterar pengar och vilken inställning du har – och det i sin tur beror bland annat på familjens ekonomiska situation. Har du alltid fått höra att det är fult att slösa, kanske du dras med en skam och skuldkänsla så fort du ska köpa något? Du kanske aldrig vill bjuda på fika eller mat till dina vänner? Då måste du ju ta av egna pengar och det svider (både i plånboken och i hjärtat!).

Bli medveten om din inställning

Har du å andra sidan vuxit upp med föräldrar som alltid strör pengar runt sig och inte tänker på konsekvenserna av sitt handlande, gör du kanske likadant. Oavsett ska man inte moralisera och skapa skuldkänslor runt pengar. Det viktiga är att du är medveten om din egen inställning, de val du gör och varför du gör dem. Att leva med ekonomisk stress kan påverka både hälsan och livskvalitén och uppkommer ofta ur en känsla av att inte ha kontroll. Du kanske mår bra av att vara antingen väldigt sparsam eller att shoppa loss, det viktiga är att du fundera på hur ditt förhållningssätt påverkar dig själv och andra runt omkring dig.

Fem filosofiska frågor att fundera kring

Det är bara du själv som har svaren, här finns inget rätt eller fel.

  1. Hur tänker jag om pengar?
  2. Varför tänker jag så?
  3. Vad/vem har påverkat min inställning till det?
  4. Hur vill jag tänka?
  5. Hur kommer jag dit?
Bull's Eye

Om du vill jobba lite mer med hur ditt liv ser ut vad gäller arbete/utbildning, fritid, relationer och egenvård/hälsa, och hur du önskar att det såg ut, så kan du använda denna övning som kallas Bull's Eye. Du hittar den här