Pension och sparande
Så roligt att du har hittat hit! Pension och sparande är viktiga frågor för ditt framtida liv och är det någonstans du kan plocka vuxenpoäng så är det väl här. Lite tråkigt kan det ibland upplevas som men det är väl lika bra att kavla upp ärmarna och bara göra det helt enkelt. Har du svårt att komma igång eller känner tveksamheter så finns vi så klart här för dig och hjälper dig gärna på vägen. Här har vi samlat några av de frågor som andra kvinnor i kanske samma situation som du, har ställt till oss.
Det är några saker som är bra för dig att veta om pensionen. Den viktigaste är att för de flesta av oss blir pensionen bara 60 % av den lön du får idag. Det innebär att om du vill leva på samma nivå som du gör idag så behöver du själv spara ihop de övriga 40 %. Fundera på vilket liv du vill leva som pensionär och om du vill kunna bo kvar, behålla bilen och kunna resa?
Att pensionen blir lägre för varje generation är egentligen inte något konstigt utan beror på den ökade medellivslängden. Möjligen jobbar vi längre idag än vi gjorde förr, men vi lever också längre vilket gör att pensionen ska räcka i fler år än för tidigare generationer.
Ett första steg för att få en överblick över din situation är att gå in på www.minpension.se och logga in med ditt personliga BankID. Att kartlägga hur det ser ut för just dig är en bra hjälp på vägen för att komma igång med ditt sparande.
Ett eget sparande är nödvändigt för att få en så bra pension som möjligt. Förutom det så kan du påverka genom att jobba så länge som möjligt, ha en tjänstepension och göra en prognos. När livet tar en ny riktning är det bra att ha koll på din ekonomi och hur din pension påverkas av det. Så gör gärna en prognos då och då för att se hur stor påverkan blir när du t ex byter arbete, är föräldraledig, går ner i arbetstid, blir arbetslös eller är sjukskriven en längre tid. Du hittar din prognos på www.minpension.se
Anna, Kalle och Erika befinner sig alla tre mitt i livet men har olika utgångsläge och förutsättningar för sin pension. Se hur det kan vara för dem.
Akademikern Anna, 45 år
Anna har en lön på 40.000 kr i månaden och tjänstepension. På grund av mångåriga studier började Anna jobba sent, när hon var 30 år gammal, och beräknas därmed få ca 21.000 kr i månaden i total pension. Genom att månadsspara 4.000 kr i månaden kan hon bättra på detta. Ett sparande av den här storleken kan ge Anna ytterligare ca 11.000 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt.
Anställde Kalle, 45 år
Kalle har en lön på 30.000 kr i månaden. Han saknar tjänstepension (har aldrig haft någon) och började jobba tidigt som 16-åring. Kalle beräknas få ca 15.000 kr i månaden i total pension.
Genom att månadsspara 2.000 kr i månaden kan han bättra på detta. Ett sparande av den här storleken kan ge Kalle ytterligare ca 5.500 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt. Om Kalle hade haft tjänstepension hade den totala pensionen istället varit ca 18.000 kr i månaden.
Egenföretagaren Erika, 45 år
Erika driver med stor entusiasm sin egen verksamhet. För Erika är det viktigt att tänka på att ta ut lön eftersom det bygger upp hennes framtida pension. När det finns ekonomiskt utrymme i företaget ska hon dessutom teckna tjänstepension för att komplettera den allmänna pensionen. Som egenföretagare har Erika möjlighet att också spara avdragsgillt via företaget.
Pensionsmyndigheten pratar ibland om Riskgruppen, dvs yrkesgrupper och branscher som valt att arbeta och leva efter sina egna drömmar eller livssituation. Det handlar om bloggare, deltidsarbetande, föräldralediga och egenföretagare. Det är grupper som snabbt vuxit på arbetsmarknaden de senaste åren, speciellt bland 90-talisterna. En generation som med all rätt ser pensionärslivet som något långt bort i fjärran. Men också en generation som med små uppoffringar har gott om tid på sig att göra framtiden bra mycket ljusare. Vill du få hjälp med att sätta fart på ditt pensionssparande så är det bara att fråga oss på Sparbanken Syd. Kontakta oss gärna och boka ett möte. Du når oss här.
Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med ett regelbundet sparande. Du bestämmer ett belopp som dras automatiskt från ditt konto varje månad och du behöver inte tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Även små belopp kan göra stor skillnad för dig i längden och det är aldrig för sent att börja. Att ha en sparad slant är en trygghet för dig och blir som en försäkring om något skulle hända i framtiden. Oavsett om du sparar för att ha en buffert, till en resa eller din pension så är månadssparande ett bra alternativ för ett regelbundet sparande.
Det här visste du kanske inte men det kan faktiskt vara så att det är ditt sparande som gör störst skillnad i kampen mot klimathotet. Ja, du läste rätt. Pengar är makt på flera olika vis. Pengar ger oss möjlighet att påverka och ditt kapital kan ha en fantastisk förmåga att agera drivkraft för förändring. För är du fond- och pensionssparare är du i de flesta fall delägare i hundratals börsnoterade företag i helt skilda branscher. Som en hållbar sparbank erbjuder vi så klart hållbara fonder som värnar om miljön och samhället. Hållbarhet är ett stort begrepp men i huvudsak bygger hållbar kapitalförvaltning på ett strukturerat arbetssätt där man satt ett visst ramverk för hur fondförvaltningen ska gå till. Prata med oss om du vill komma igång med ett hållbart sparande. Du hittar våra kontaktvägar här.
En fond tas om hand och administreras av en fondförvaltare. Det kan vara en bank eller annan finansiell institution som ansvarar för fonden och investeringarna i den. En fondförvaltare har stora möjligheter att påverka innehållet och de vanligaste verktygen för det är exludering, inkludering och påverkan.
Exludering innebär att fondförvaltaren helt väljer bort bolag som arbetar inom vissa branscher eller bedöms ha för dåligt hållbarhetsbetyg utifrån internationella betygssättningar.
Inkludering innebär att fondförvaltaren i motsats till exkludering aktivt söker upp och investerar i bolag som är verksamma inom vissa branscher eller bolag som har ett framstående hållbarhetsarbete.
Påverkan innebär att fondförvaltaren engagerar sig som ägare och kontinuerligt för en aktiv dialog med bolagen om hur de kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.
Som fondsparare kan du enkelt kolla hur pass hållbara dina fonder är på www.hållbarhetsprofilen.se som drivs av Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar.
Du kan också titta i vårt fondutbud och filtrera på de fonder som är markerade med flest ”hållbarhetsglober”, se vårt fondutbud här.
Det gör du enklast genom att placera ditt sparande i hållbara fonder. Faktum är att många av oss kan göra en större klimatinsats genom att göra tydliga val i placeringen av vårt fondsparande än ifall vi neutraliserade alla utsläpp från vår mat och transporter. 300 000 kronor investerade i ett brett globalt aktieindex motsvarar nämligen delägarskap i verksamheter som släpper ut lika mycket Co2/år som en genomsnittlig svensk medborgare. Genom att göra valet att dina pengar istället ska investeras mer hållbart så kan du direkt sänka dessa utsläpp med upp till en sjättedel. Boka en tid med någon av våra rådgivare som alla är utbildade inom hållbara investeringar om du behöver råd och hjälp. Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss här.

Byta karriär
En ny karriär kan innebära en spännande framtid. Det sägs att utan utmaningar så växer vi inte som människor så grattis till dig för att du vill och vågar ta steget!