Byta karriär

Kanske är du på väg att starta ett eget företag eller hoppa på den där utbildningen du har drömt om så länge?

Byta karriär

Det verkar som om du har en spännande framtid som väntar på dig. Det sägs att utan utmaningar så växer vi inte som människor så grattis till dig för att du vill och vågar ta steget! Med utmaningar följer naturligtvis också nya möjligheter. Kanske är du på väg att starta ett eget företag eller hoppa på den där utbildningen du har drömt om så länge? Vi förstår att det uppstår en hel del frågor på vägen. Här har vi samlat några svar som vi tror att du kan ha nytta av. Håll till godo!

Du kan påverka din boendekostnad genom att  t ex påverka amorteringen. Idag finns det en lag om krav på amortering. Det kan vara att du amorterar mer än kravet och då finns det möjlighet att sänka amorteringen ner till kravet.

Ingår dina bolån inte i amorteringskravet, genom att du inte har tagit några bolån sedan 2016-06-01, finns det större möjligheter att sänka amorteringen. Prata med din bank som kan hjälpa dig vidare. Du hittar alla kontaktuppgifter här.

Det är en svår fråga att svara på i generella termer men vi ska försöka. Är det så att du tänker börja använda hela eller delar av ditt sparkapital den närmaste tiden så är det alltid viktigt att se till att pengarna är placerade till låg risk så att du vet hur mycket pengar du faktiskt har att röra dig med.

När det kommer till ditt sparande så har du som student kanske mindre pengar att röra dig med och om du gör en ungefärlig budget på dina inkomster och utgifter kan du få en uppskattning om hur mycket pengar du har möjlighet att spara varje månad. Även om det bara är en liten summa så är det bättre än ingenting alls så försök att sätta av en liten slant varje månad.

Grattis och lycka till med ditt företag! Det skiljer en hel del när det kommer till pensionen om du är anställd eller egen företagare. Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter.

Du behöver också kompensera den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande. Om du tar ut en lön på 43 309 kr/mån maximeras din avsättning till allmän pension.

Tjänstepension är också en mycket viktig del av den totala pensionen. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Sparar du 4,5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande motsvarar det vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension.

Du behöver även teckna de försäkringar som du hade som anställd, vanligtvis pensions-, sjuk-, liv- och olycksfallsförsäkring. 

Se gärna våra enkla svar på svåra frågor om pension som du hittar här

I den allmänna pensionen kommer den nedre åldersgränsen, det vill säga den ålder när du kan börja ta ut pensionen, att ändras de kommande åren. Åldersgränserna kommer att vara olika och bero på när du är född. Den nedre åldersgränsen är under utredning och det är mycket troligt att det som idag uppfattas som normal uttagsålder av pensionen blir ett tidigt uttag i framtiden. Vi lever allt längre och då ska pensionen räcka under fler år. För de allra flesta hamnar pensionsnivån på 40-60 % av lönen. Så det är viktigt att räkna på detta och göra en realistisk bedömning om det är möjligt att gå i pension tidigare och/eller gå ner i tid. Du kan göra en pensionsprognos på www.minpension.se och där kan du också simulera olika scenarier och få en uppfattning om hur det kan se ut för dig.

Vi har samlat några enkla svar på svåra frågor om pension här som du gärna får kika på.

Nej, i de flesta fall inte. Tar du ut din pension tidigare så sänker du din totala pension och det som sedan blir över av ditt pensionskapital ska räcka längre. Du kan också tänka på att om du tar ut din pension, även om det är en så liten del som en fjärdedel av premiepensionen, så har du inte rätt till full arbetslöshetsersättning. Något att tänka på om du skulle bli av med jobbet.