Ekonomi bra för plånbok och planet

God ekonomihälsa är att ha kunskap, kontroll och förståelse. Har du en god ekonomihälsa kan du göra hållbara val som är bra för dig själv och miljön.

Detta är en god ekonomihälsa

Har du koll på din ekonomihälsa?

Vi menar att en god ekonomihälsa är att ha kunskap och kontroll över den egna ekonomin samt förståelse för hur olika beståndsdelar i privatekonomin påverkar varandra. Har du det får du en mer positiv känsla när du tänker på din ekonomi och kan göra hållbara val för dig själv och miljön.

Vi på Sparbanken Syd jobbar för en god ekonomihälsa i Sverige och vill på olika sätt inspirera människor till det här.

Bra för både plånboken och planeten

En god ekonomihälsa är ett förhållningssätt till ekonomi som är bra för personen, plånboken och planeten. Att ha en god ekonomihälsa innebär:

 • Att ha kunskap, förståelse och kontroll över sin ekonomi.
 • Att ha ett ekonomiskt och hållbart livspussel.
 • Att ha tillit till sin bank och känna sig trygg.
 • Att ha en bra och positiv känsla kopplat till sin ekonomi.

Som sparbank har vi ett ansvar att sprida kunskap och erbjuda verktyg för att göra vägen mot en god ekonomi enklare och roligare. Alla har rätt att förstå och ha kontroll över sin ekonomi - det är att ha en god ekonomihälsa. Genom att sätta oss in i våra kunders totala livssituation, får vi en större förståelse för vilka bitar som vi kan bidra med för att hjälpa dem att skapa ett ekonomiskt och hållbart livspussel. Vi vill att våra kunder ska ha en bra och positiv känsla kring sin ekonomi och det ska inte kännas komplicerat eller jobbigt att träffa oss för att prata ekonomi. 

Skåningarnas ekonomihälsa kartlagd i ekonomihälsaindex

Ekonomihälsaindex är en helt ny typ av ekonomikartläggning i Skåne som belyser hur Skånes befolkning upplever och förhåller sig till sin privatekonomi – ett sätt att mäta ekonomihälsan i regionen. En god ekonomihälsa är ett förhållningssätt till en ekonomi som är bra för både plånbok och planet. Genom att ha förståelse för hur olika beståndsdelar i privatekonomin påverkar varandra, får man rätt förutsättningar för att kunna göra hållbara val för både sig själv och miljön.

I undersökningen som är genomförd i samarbete med Kantar Sifo fick deltagarna bland annat ange det ord som bäst beskriver hur de känner inför sin privatekonomi. Bland alternativen fanns fem positiva och fem negativa ord. Övriga frågor i undersökningen handlar om ens framtida ekonomi samt om privatpersoner kan spara på ett sätt som bidrar till ett bättre klimat.

Skillnad i ekonomihälsa bland grupper och delar av Skåne

76 procent av respondenterna markerade ett positivt ord när de fick välja vilket ord som bäst beskriver känslan de har inför sin privatekonomi. Vanligaste ordet bland respondenterna var “kontroll” (32 %). Bland yngre personer (18–34 år) ser bilden dock annorlunda ut, nära en av tre i denna grupp markerade ett negativt ord för att beskriva sin privatekonomi, vilket är cirka 10 procent mer än genomsnittet i Skåne och i nordvästra delen upplever unga än ännu sämre ekonomihälsa. Det är även vanligare att kvinnor svarar ett negativt ord i jämförelse med männen. 25 procent av kvinnorna valde ett negativt ord medan motsvarande siffra för män är 17 procent.

Framtiden och klimatet

Undersökningen visar även förhållandet mellan skåningars ekonomi och framtidsplaner, samt förståelsen för om man kan spara pengar på ett sätt som också är bra för klimatet. Nästan 40 procent svarade antingen nej eller var osäkra på om deras nuvarande och förmodade framtida ekonomi stämmer överens med drömmar och framtidsplaner. Vad gäller frågan om man tror att man kan spara pengar på ett sätt som bidrar till ett bättre klimat svarar 43 procent att de inte är medvetna om det. 

Fem enkla tips

Vi har fem enkla tips som vi rekommenderar att man ska börja med för att ta de första stegen mot en god ekonomihälsa:

 1. Börja umgås med din ekonomi
  Lär känna din ekonomi och din inställning till din ekonomi. Vad har du för mål, vilka är dina rutiner och när dyker orosmolnen upp? Insikter och kunskap lindrar ekonomisk stress. Vad har du för inställning till ekonomi och hur tänker du kring pengar? Läs mer om det här
 2. Orka tänka på framtiden
  Även om framtiden känns långt borta så ska den inte skjutas upp. Ta hjälp av din bank och planera för både pension, investeringar och ekonomisk buffert. Vem vet – det kanske blir kul! Läs mer om hur du bokar ett nätmöte här.
 3. Dra igång sparandet – med lagom ambition
  Att spara är en dygd, heter det ju. Men det gäller att hitta rätt nivå på sparandet som passar just din ekonomiska situation. Anpassa ambitionsnivån efter ditt eget liv, ingen annans. Här kan du läsa mer om månadssparande
 4. Försäkra bort onödig stress
  Alla de där ”om” och ”ifall” skapar stress och oro. Du kan aldrig försäkra dig mot livets vändningar, men med försäkringar kan du skapa dig ekonomisk trygghet i svängarna. Vi har flera olika försäkringar och genom samarbeten kan vi erbjuda ett brett utbud.
 5. Påverka med sparpengarna
  Förutom att äta mindre kött och minska flygandet kan du påverka miljön avsevärt genom att placera sparpengar och pension i gröna och hållbara fonder, för din och klimatets skull. Läs mer om hållbara placeringar.

Behöver du komma igång med din ekonomihälsa, ta gärna kontakt med oss. Här hittar du alla kontaktuppgifter och våra kontor.