Skydda dig

Ge inte bort koder och starta aldrig eller använda BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig.

Skydda dig mot bedrägeriförsök

Bedrägerier mot privatpersoner i allmänhet och äldre i synnerhet har ökat de senaste åren. För att ge dig mer information och på så sätt mer kunskap om hur du bör agera i en otrygg situation, har vi tagit fram några enkla tips och råd för hur du kan. Detta för att minska risken att bli utsatt för ett bedrägeri. Förhoppningsvis kan det leda till att du känner dig säkrare om ett bedrägeriförsök skulle göras mot dig.

Var försiktig, men det finns ingen anledning till att känna rädsla.

Våra tips och råd:


Generellt
• Ring polisen på 114 14 om du misstänker att någon försöker lura dig eller utsätta dig för ett bedrägeriförsök
• Prata med andra i dina vänner och familj om detta. Ensam är INTE stark när det kommer till att skydda sig mot brottslighet.

Via telefonen
• Svara inte på oväntade och okända nummer.
• Be att få återkomma om du är osäker på vem som ringer.
• Kontakta själv den myndighet, bank eller företag som den som ringer påstår sig vara från.
• Lägg på om samtalet känns obekvämt eller konstigt.

Besök gärna Svenska bankföreningen eller Säkerhetskollen för fler tips & råd, eller hör av dig till oss med dina frågor på telefon: 0411-82 20 00

Vår flyer med samlad info och tips

Fler viktiga tips för att undvika bedrägerier:
  • Ge aldrig bort koder. Starta och använd aldrig BankID på uppmaning av någon som kontaktat dig. Om vi på banken verkligen har upptäckt problem med ditt kort eller konto kan vi se det utan att du behöver logga in.
  • Avsluta samtalet och ring upp oss. Skriv in numret manuellt istället för att använda telefonens återuppringningsfunktion. Vårt telefonnummer är 0411-822000 och vi har öppet måndag kl. 08.00-18.00, tisdag-torsdag kl 09.00-18.00,  fredag kl. 09.00-17.30.
  • Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök – på så sätt får Polisen mer information att arbeta med.
Tips för BankID
  • Läs alltid noga de texter som visas i BankID-appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under?
  • Se till att du har notiser aktiverade för din BankID-app. Då får du ett meddelande om någon hämtar ett nytt BankID i ditt namn. Leta upp BankID-appen i din mobils inställningar och aktivera notiser där.
Minska risken för id-kapning

Skatteverket 
Med Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress (folkbokföringsadress). Det kan minska risken för att någon använder dina personuppgifter bedrägerier och id-kapning. Spärra obehörig adressändring 

Adressändring
Med Adressändrings kostnadsfria tjänst Adresslåset kan du blockera för den som vill få din post att skickas någon annanstans.
Stoppa adressändringar