Hur långt är det?

Låt det inte bli ett bryskt uppvaknande den dagen du går i pension.

Har du koll på hur mycket du får? Kan du behålla bilen? Kan du bo kvar? Tuffa frågor som kräver ärliga svar.

Hur långt är det till framtiden?

Det vi kallar framtiden kan också vara det vi brukar kalla för längre fram, sedan, om ett tag och senare. Din pension ligger också där – i framtiden någonstans. Vi vet att tiden går betydligt fortare än vad vi tror men det är aldrig för sent att börja spara till din pension. Även det lägsta beloppet kan göra stor skillnad för dig. Så hur vill du leva din framtid? 

Vi är inte ute efter att skrämmas. Vi vill bara öppna dina ögon för hur din framtid kan se ut och hur du kan påverka den till det bättre. För vi vill att du ska vara en glad pensionär och att du ska leva livet fram tills dess med en trygg känsla inför framtiden.

Hårda fakta

För de flesta består pensionen av 60 % av den lön de får idag. “Bara?”, tänker du. Ja, så ser det faktiskt ut för många som inte rustat sig med ett privat pensionssparande. Tänk dig att du har 60 % av din lön – har du råd att bo som du gör idag? Har du råd med bilen? Kommer du kunna unna dig resorna och nöjena? Kan du med andra ord ha samma levnadsstandard i framtiden som du har idag?

Varför blir det så här?

Att pensionen blir lägre för varje generation är egentligen inte något konstigt eller mystiskt alls. Det beror helt enkelt på den ökade medellivslängden. Möjligen jobbar vi längre idag än vi gjorde förr, men vi lever också längre vilket gör att pensionen ska räcka i fler år än för tidigare generationer.

Tre typer – känner du igen dig?

Låt oss presentera Anna, Kalle och Erika. Tre fiktiva personer och hur deras val och livssituation idag påverkar deras framtid.

Akademikern Anna
45 år

Anna har en lön på 40.000 kr i månaden och tjänstepension. På grund av mångåriga studier började Anna jobba sent, när hon var 30 år gammal, och beräknas därmed få ca 21.000 kr i månaden i total pension.

Genom att månadsspara 4.000 kr i månaden kan hon bättra på detta. Ett sparande av den här storleken kan ge Anna ytterligare ca 11.000 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt.

Egenföretagaren Erika
45 år

Erika driver med stor entusiasm sin egen verksamhet. För Erika är det viktigt att tänka på att ta ut lön eftersom det bygger upp hennes framtida pension. När det finns ekonomiskt utrymme i företaget ska hon dessutom teckna tjänstepension för att komplettera den allmänna pensionen. Som egenföretagare har Erika möjlighet att spara avdragsgillt via företaget.

Anställde Kalle
45 år

Kalle har en lön på 30.000 kr i månaden. Han saknar tjänstepension (har aldrig haft någon) och började jobba tidigt som 16-åring. Kalle beräknas få ca 15.000 kr i månaden i total pension.

Genom att månadsspara 2.000 kr i månaden kan han bättra på detta. Ett sparande av den här storleken kan ge Kalle ytterligare ca 5.500 kr i månaden från 65 års ålder och 10 år framåt. Om Kalle hade haft tjänstepension hade den totala pensionen istället varit ca 18.000 kr i månaden.

Tips!

Genom att gå in på minpension.se och logga in med ditt personliga Bank-ID kan du få en överblick över din situation. Att kartlägga hur det ser ut för just dig är en bra hjälp på vägen mot att komma igång med ditt sparande.