Små val gör stor skillnad

Hur ser ditt finansutsläpp ut?

Om dina pengar placeras hållbart kan de göra en enorm skillnad för klimatarbetet och vårt jordklot.

Små val gör stor skillnad

Hur ser ditt finansutsläpp ut?

Kanske är ditt sparande det som gör störst skillnad i kampen mot klimathotet.

Pengar är makt på flera olika vis. Pengar ger oss möjlighet att påverka och ditt kapital har en fantastisk förmåga att agera drivkraft för förändring. För är du fond- och pensionssparare är du i de flesta fall delägare i hundratals börsnoterade företag i helt skilda branscher. 

Över 80 % av alla svenskar har någon form av eget fondsparande. Sedan tillkommer även, för genomsnittsspararen, 173 400 kr i PPM-systemet. Nio av tio anställda har dessutom via sin anställning en tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren. För många kommer bara detta kapital att uppgå till miljonbelopp innan det är dags för pension.

De svenska hushållen äger tillsammans:
  • Direkta fonder 1 144 miljarder
  • PPM-fonder 1 092 miljarder
  • Tjänstepensionskapital 2 834 miljarder kronor

Pengar som om de placeras hållbart kan göra en enorm skillnad för klimatarbetet och vårt jordklot.

Som fond- och pensionssparare är du i de flesta fall delägare i hundratals börnoterade företag i vitt skilda branscher. 

En genomsnittlig svensk ger genom sin konsumtion och livsstil upphov till ca 6,3 ton Co2 utsläpp/år. Vi är många som hörsammat uppmaningarna om att inte flyga så ofta och äta mindre kött men hur många har egentligen tänkt på att se över hur det egna fondsparandet och pensionskapitalet påverkar klimatet?

Investera dina pengar hållbart

Faktum är att många av oss faktiskt kan göra en större klimatinsats genom att göra tydliga val i placeringen av dessa pengar än ifall vi neutraliserade alla utsläpp från vår mat och transporter. 300 000 kronor investerade i ett brett globalt aktieindex motsvarar nämligen delägarskap i verksamheter som släpper ut lika mycket Co2/år som en genomsnittlig svensk medborgare. Genom att göra valet att dina pengar istället ska investeras mer hållbart så kan du direkt sänka dessa utsläpp med upp till en sjättedel.

Boka en tid med någon av våra rådgivare som alla är utbildade inom hållbara investeringar om du behöver råd och hjälp. Vi hjälper dig gärna!

Hållbara fonder

Som hållbar sparbank erbjuder vi så klart hållbara fonder som värnar om miljön och samhället. Som privatperson kan du se över vilka bolag du har investerat i och välja hållbar tillväxt för dina pengar. Du kan kolla hur pass hållbara dina fonder är i Hållbarhetsprofilen som finns hos Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar.

Vårt fondutbud

Se alla våra fonder här.

Behöver du hjälp?

Vill du inte leta själv kan du prata med oss så kan vi hjälpa till att hitta en lösning som passar dig bäst. Alla våra rådgivare är utbildade inom hållbara investeringar så du är i trygga händer.