Ge dig själv en ålderdom med möjligheter

Dagens pension motsvarar bara 60 % av den lön du har idag. Det gör att ett eget sparande är nödvändigt om du vill ha en ålderdom som är rik på möjligheter och det är aldrig för sent att börja spara. För ditt privata pensionssparande kan du välja mellan att spara i fonder, aktier, investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

Har du frågor om ditt sparande så är du välkommen att kontakta oss - vi finns alltid nära dig.

5 vanliga frågor om pensionssparande

Ett eget sparande är nödvändigt för att få en så bra pension som möjligt. Förutom det så kan du påverka genom att jobba så länge som möjligt, ha en tjänstepension och göra en prognos. När livet tar en ny riktning är det bra att ha koll på din ekonomi och hur din pension påverkas av det. Så gör gärna en prognos då och då för att se hur stor påverkan blir när du t ex byter arbete, är föräldraledig, går ner i arbetstid, blir arbetslös eller är sjukskriven en längre tid. Du hittar din prognos på www.minpension.se

Börsen går upp och ner i värde. Den genomsnittliga historiska avkastningen för ett globalt aktieindex är 7-8 %, men du kan aldrig på förhand veta vilket år börsen kommer att ge en positiv eller negativ avkastning.

Att börsen går ner är inte en anledning till att pausa pensionssparandet, och den som lyfter blicken och är långsiktig brukar ofta belönas genom god avkastning över tid. Tänk som vanligt på att inte lägga alla ägg i samma korg, utan att sprida riskerna genom att investera i olika tillgångar, marknader och branscher.

För de flesta av oss blir pensionen bara 60 % av den lön du får idag. Det innebär att om du vill leva på samma nivå som du gör idag så behöver du själv spara ihop de övriga 40 %. Fundera på vilket liv du vill leva som pensionär och om du vill kunna bo kvar, behålla bilen och kunna resa?

Att pensionen blir lägre för varje generation är egentligen inte något konstigt utan beror på den ökade medellivslängden. Möjligen jobbar vi längre idag än vi gjorde förr, men vi lever också längre vilket gör att pensionen ska räcka i fler år än för tidigare generationer.

Ett första steg för att få en överblick över din situation är att gå in på www.minpension.se och logga in med ditt personliga BankID. Att kartlägga hur det ser ut för just dig är en bra hjälp på vägen för att komma igång med ditt sparande.

Beroende på var du är anställd så kan tjänstepensionen se olika ut. Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund eller direkt med dig som anställd. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension via avtalen. Hos privata arbetsgivare är det dock inte lika självklart. Prata med din HR-avdelning eller den som är personalansvarig på din arbetsplats för att få veta vad som gäller för dig.

Bästa sättet att få en överblick över din situation är att gå in på www.minpension.se och logga in med ditt personliga BankID. Där kan du se din tjänstepension och även se en prognos över hur mycket du kan få i pension vid olika pensionsåldrar.

Bäst är att gå in på www.minpension.se och logga in med ditt personliga BankID och gör en pensionsprognos. Där får du en snabb och enkel överblick över alla delar i din framtida pension. Du kan också testa vad som händer om du tar ut din pension vid olika åldrar och lära dig mer om hur olika händelser i livet påverkar din framtida pension.

Ett eget sparande är nödvändigt för att få en så bra pension som möjligt. Förutom det så kan du påverka genom att jobba så länge som möjligt, ha en tjänstepension och göra en pensionsprognos. När livet tar en ny riktning är det bra att ha koll på din ekonomi och hur din pension påverkas av det. Så gör gärna en prognos då och då för att se hur stor påverkan det blir när du t ex byter arbete, är föräldraledig, går ner i arbetstid, blir arbetslös eller är sjukskriven en längre tid.