Så kul att du är intresserad av ett sparande

För oss är det viktigt att du känner dig trygg med din privatekonomi och att det finns utrymme för såväl oförutsedda utgifter som ett regelbundet sparande. Behöver du lära dig mer så delar vi gärna med oss av vår kunskap och här hoppas vi att du kan hitta något matnyttigt som du kan ha glädje av när du planerar ditt sparande.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss - vi finns alltid nära dig.

5 vanliga frågor om sparande

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med ett regelbundet sparande. Du bestämmer ett belopp som dras automatiskt från ditt konto varje månad och du behöver inte tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Även små belopp kan göra stor skillnad för dig i längden och det är aldrig för sent att börja. Att ha en sparad slant är en trygghet för dig och blir som en försäkring om något skulle hända i framtiden. Oavsett om du sparar för att ha en buffert, till en resa eller din pension så är månadssparande ett bra alternativ för ett regelbundet sparande.

Ränta på ränta betyder att du får avkastning på din avkastning. När du placerar dina pengar på ett sparkonto, i aktier eller fonder får du förhoppningsvis avkastning på dina pengar. Vid årets slut har du därmed mer pengar på kontot än vid årets början. Året därpå får du inte bara avkastning på pengarna du satte in från början utan även på avkastningen som placeringen genererat. Över tid kan ränta på ränta-effekten ge ordentlig skjuts till ditt kapital och därför jämförs fenomenet ofta med en så kallad snöbollseffekt. Även små belopp kan på sikt växa till stora summor.

Hållbarhet är en megatrend som är här för att stanna och mycket kapital behöver framöver investeras för att hantera de klimat- och miljörelaterade utmaningarna.

Vad gäller avkastningen så är det en myt att hållbara fonder inte skulle kunna generera god avkastning. Hållbara aktiefonder har i genomsnitt bättre avkastning (10,4 procent), jämfört med övriga aktiefonder (9,2 procent) i Europa mellan 2016-2020, enligt den europeiska fond- och kapitalförvaltningsorganisationen Efama.Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att även om det historiskt verkar finnas ett samband mellan hållbarhet och god avkastning är det ingen garanti för framtiden.

Det är bra att komma ihåg att börsen går både upp och ner, men att den historiskt har rört sig uppåt på lång sikt. Viktigt att tänka på är att ha en struktur när det kommer till ekonomi och sparande. Pengar som är avsedda för buffert eller oförutsedda utgifter bör du ha tillgängliga på ett sparkonto och inte ha exponerade mot börsen. Fundera gärna på om något förändrats i ditt liv som gör att du behöver agera. Har du blivit av med jobbet eller bestämt dig för att köpa ett nytt boende? Då ska du kanske fundera på att sänka risken i dina investeringar. Det gamla uttrycket att sitta still i båten fungerar bäst för långsiktiga investerare. Om du känner dig orolig så finns vi på banken här för att guida dig och ge råd.

Vi brukar säga att en bra buffert är 2-3 månadslöner på ett konto där pengarna är tillgängliga och inte bundna i fonder eller ett annat långsiktigt sparande. Din buffert ska gärna kunna täcka ett par månaders utgifter som hushållet har och finnas till för oförutsedda utgifter som ett kylskåp som behöver bytas eller bilen som går sönder.