Så kul att du är intresserad av ett sparande
För oss är det viktigt att du känner dig trygg med din privatekonomi och att det finns utrymme för såväl oförutsedda utgifter som ett regelbundet sparande. Behöver du lära dig mer så delar vi gärna med oss av vår kunskap och här hoppas vi att du kan hitta något matnyttigt som du kan ha glädje av när du planerar ditt sparande.
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss - vi finns alltid nära dig.
Titta på Lunchbanken och våra webinar
Lunchbanken är Sparbanken Syds inspirationsserie där vi pratar vardagsekonomi på ett enkelt och avslappnat sätt under lunchen. Våra webinar tar upp aktuella frågor och delar inspiration och tips som kan passa dig i din vardag.

Om din pension
Har du koll på din pension? Vad kommer jag få ut i pension? Har jag automatisk en tjänstepension? När ska jag börja spara? I detta avsnitt går vi igenom din pension.

Om sparande
Hur ska jag spara? Hur blir jag motiverad att börja spara? Hur får jag råd att spara? Detta är några av de frågor som vi tar upp i detta avsnittet av Lunchbanken.

Ränta-på-ränta
Risk i sparandet, kan det verkligen vara bra? Hur fungerar egentligen ränta på ränta? I detta avsnitt reder vi ut begreppen kring ränta-på-ränta-effekten.

Spara hållbart
Hur ska jag tänka kring hållbara investeringar? Hur kan jag enkelt sköta mitt fondsparande? Vi pratar om hållbart sparande och tips för att komma igång.

Nå dina drömmar
Hur sparar man till sina drömmar samtidigt som kostnader för bolån, bensin och mat ökar? Mia Ingelström ger handfasta råd om hur du kan påverka din situation.

Smarta köp
Hur kan du göra smarta köp och samtidigt spara massa pengar? Detta reder vi ut tillsammans med ekonomi-PT Mia Ingelström i detta avsnitt av Lunchbanken.
5 vanliga frågor om sparande
Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med ett regelbundet sparande. Du bestämmer ett belopp som dras automatiskt från ditt konto varje månad och du behöver inte tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Även små belopp kan göra stor skillnad för dig i längden och det är aldrig för sent att börja. Att ha en sparad slant är en trygghet för dig och blir som en försäkring om något skulle hända i framtiden. Oavsett om du sparar för att ha en buffert, till en resa eller din pension så är månadssparande ett bra alternativ för ett regelbundet sparande.
Ränta på ränta betyder att du får avkastning på din avkastning. När du placerar dina pengar på ett sparkonto, i aktier eller fonder får du förhoppningsvis avkastning på dina pengar. Vid årets slut har du därmed mer pengar på kontot än vid årets början. Året därpå får du inte bara avkastning på pengarna du satte in från början utan även på avkastningen som placeringen genererat. Över tid kan ränta på ränta-effekten ge ordentlig skjuts till ditt kapital och därför jämförs fenomenet ofta med en så kallad snöbollseffekt. Även små belopp kan på sikt växa till stora summor.
Hållbarhet är en megatrend som är här för att stanna och mycket kapital behöver framöver investeras för att hantera de klimat- och miljörelaterade utmaningarna.
Vad gäller avkastningen så är det en myt att hållbara fonder inte skulle kunna generera god avkastning. Hållbara aktiefonder har i genomsnitt bättre avkastning (10,4 procent), jämfört med övriga aktiefonder (9,2 procent) i Europa mellan 2016-2020, enligt den europeiska fond- och kapitalförvaltningsorganisationen Efama.Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att även om det historiskt verkar finnas ett samband mellan hållbarhet och god avkastning så är det ingen garanti för framtiden.
Det är bra att komma ihåg att börsen går både upp och ner, men att den historiskt har rört sig uppåt på lång sikt. Viktigt att tänka på är att ha en struktur när det kommer till ekonomi och sparande. Pengar som är avsedda för buffert eller oförutsedda utgifter bör du ha tillgängliga på ett sparkonto och inte ha exponerade mot börsen. Fundera gärna på om något förändrats i ditt liv som gör att du behöver agera. Har du blivit av med jobbet eller bestämt dig för att köpa ett nytt boende? Då ska du kanske fundera på att sänka risken i dina investeringar. Det gamla uttrycket att sitta still i båten fungerar bäst för långsiktiga investerare. Om du känner dig orolig så finns vi på banken här för att guida dig och ge råd.
Vi brukar säga att en bra buffert är 2-3 månadslöner på ett konto där pengarna är tillgängliga och inte bundna i fonder eller ett annat långsiktigt sparande. Din buffert ska gärna kunna täcka ett par månaders utgifter som hushållet har och finnas till för oförutsedda utgifter som ett kylskåp som behöver bytas eller bilen som går sönder.