Med anledning av Coronaviruset får vi många frågor just nu. Läs mer här.

Banken för dig...

...som vill rivstarta hösten med en god ekonomihälsa. Alla har rätt till en god ekonomihälsa – bra för både plånbok och planet.

God ekonomihälsa

Har du koll på din ekonomihälsa?

Rivstarta hösten med en god ekonomihälsa! Vi menar att en god ekonomihälsa är att ha kunskap och kontroll över den egna ekonomin samt förståelse för hur olika beståndsdelar i privatekonomin påverkar varandra. Har du det får du en mer positiv känsla när du tänker på din ekonomi och kan göra hållbara val för dig själv och miljön.

Vi på Sparbanken Syd jobbar för en god ekonomihälsa i Sverige och vill på olika sätt inspirera till det här.

Bra för personen, plånboken och planeten

En god ekonomihälsa är ett förhållningssätt till ekonomi som är bra för personen, plånboken och planeten. Att ha en god ekonomihälsa innebär:

 • Att ha kunskap, förståelse och kontroll över sin ekonomi.
 • Att ha ett ekonomiskt och hållbart livspussel.
 • Att ha tillit till sin bank och känna sig trygg.
 • Att ha en bra och positiv känsla kopplat till sin ekonomi.
 • Läs mer om ekonomihälsa här.
Fem saker att ha koll på för att få en god ekonomihälsa

Här hittar du fem saker som vi rekommenderar att starta med för att ta de första metrarna mot en god ekonomihälsa:

 1. Börja umgås med din ekonomi
  Lär känna din ekonomi och din inställning till din ekonomi. Vad har du för mål, vilka är dina rutiner och när dyker orosmolnen upp? Insikter och kunskap lindrar ekonomisk stress. Vad har du för inställning till ekonomi och hur tänker du kring pengar? Läs mer om det här.
 2. Orka tänka på framtiden
  Även om framtiden känns långt borta så ska den inte skjutas upp. Ta hjälp av din bank och planera för både pension, investeringar och ekonomisk buffert. Vem vet – det kanske blir kul! Läs mer om hur du bokar ett nätmöte här.
 3. Dra igång sparandet – med lagom ambition
  Att spara är en dygd, heter det ju. Men det gäller att hitta rätt nivå på sparandet som passar just din ekonomiska situation. Anpassa ambitionsnivån efter ditt eget liv, ingen annans. Här kan du läsa mer om månadssparande
 4. Försäkra bort onödig stress
  Alla de där ”om” och ”ifall” skapar stress och oro. Du kan aldrig försäkra dig mot livets vändningar, men med försäkringar kan du skapa dig ekonomisk trygghet i svängarna. Vi har flera olika försäkringar och genom samarbeten kan vi erbjuda ett brett utbud.
 5. Påverka med sparpengarna
  Förutom att äta mindre kött och minska flygandet kan du påverka miljön avsevärt genom att placera sparpengar och pension i gröna och hållbara fonder, för din och klimatets skull. Läs mer om hållbara placeringar.

Behöver du komma igång med din ekonomihälsa, ta gärna kontakt med oss. Här hittar du alla kontaktuppgifter och våra kontor.


Vi tror på dig. Gör det du också!

Vi tror på allas rätt till en god ekonomihälsa. Nedan har vi samlat bra information som kan vara till hjälp både för dig som vill få koll på grunderna eller för dig som är nyfiken på hur du kan rivstarta din ekonomi - oavsett var i livet du befinner dig.

 

Har du funderingar om ekonomi?