Med anledning av Coronaviruset får vi många frågor just nu. Läs mer här.

Frågor om din ekonomi

Tips till dig som är privatkund. Här hittar du aktuell information.

Tips och råd om din ekonomi

Här hittar du aktuell information för dig som privatperson med anledning av den upp- och nervända värld vi lever i just nu. För att ge ett exempel så hittar du tips och råd om din privatekonomi och amorteringsbefrielse här. Vi följer utvecklingen noga och texterna uppdateras löpande. Finner du inte svaren på dina frågor är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Några bra förslag i en utmanande tid

En budget
Gör en budget så du får en fingervisning över hur din privatekonomi ser ut. Det är klokt att ta reda på vad dina kostnader är för boende, försäkringar, mat, läkemedel, kläder, sparande etc så att du får en överblick över vad som är nödvändiga levnadskostnader för dig.

Bolåneräntor
Det är troligt att coronakrisen bidrar till att hålla räntorna nere en tid framöver och därför är det kanske inte aktuellt för dig att binda dina lån. Är det så att du ändå känner oro för framtiden kan du binda en del av dina bolån så att det kan ge dig en möjlighet att känna dig tryggare. Läs mer om bolån här.

Amortering
Det bästa är om du har möjlighet att fortsätta amortera varje månad. Om du har bolån hos oss och drabbats av inkomstbortfall eller av annan anledning är i behov av att tillfälligt avstå din amortering kan vi hjälpa dig att avstå amortering med vår amorteringsbefrielse. Läs mer om amortering här.

Medlem i a-kassa
Är du löntagare kan du gå med i en a-kassa om du vill ha ersättning om du skulle bli arbetslös. Att bli medlem i en a-kassa är enkelt och avgiften är cirka 100–150 kronor i månaden. Ersättningstaket höjs från 25 025 kronor till 33 000 kronor. Mellan den 13 april 2020 och den 3 januari 2021 kan du som har jobbat heltid få upp till 26 400 kronor per månad om du uppfyller villkoren för inkomstbaserad ersättning. Läs mer om a-kassa här.

Inkomstförsäkring
Med en inkomstförsäkring får du ett bra tillskott till a-kassan. Med de nya reglerna för ersättning vid arbetslöshet är det en god idé att teckna en inkomstförsäkring för dig med en månadslön över 33.000 kr.

Sparande
Försök att spara regelbundet och tänk på att allt sparande är bättre än inget sparande alls. Har du  möjlighet så spara 10 procent av lönen efter skatt – men så klart gör även mindre summor skillnad. Fundera på vad du ska spara till – om det är ett långsiktigt sparande för barnen eller pensionen eller ett sparande för en buffert för oväntade utgifter. Både och är så klart att föredra. Läs mer om månadssparande här.

Sparande i fonder och aktier
Tänker du att du vill spara dina pengar under en längre tid är det viktigt att försöka åstadkomma en avkastning som åtminstone håller jämna steg med inflationen och sparande på aktie- och räntemarknaden har historiskt sett varit ett bra sätt att uppnå just detta. Så fortsätt att månadsspara och försök hålla huvudet kallt. 

Amorteringsbefrielse privat

Om du har bolån hos oss och drabbats av inkomstbortfall eller av annan anledning är i behov av att tillfälligt avstå din amortering kan vi hjälpa dig att avstå amortering på lån upp till 6 månader eller fram till och med 31 augusti 2021. Det innebär att du under den tiden enbart betalar räntekostnaderna på ditt bolån.

Frågor och svar

Har du, eller en medlåntagare, bolån hos oss kan du ansöka om amorteringsbefrielse. Det behöver bara göras en ansökan per hushåll. Om du har rörlig eller bunden ränta på dina bolån spelar ingen roll.

  • Amorteringsbefrielsen gäller för dina samtliga bolån.
  • De personer som står som låntagare för lånen behöver vara överens och införstådda med förändringen.
  • Meddela oss om du vill återuppta din amortering innan din amorteringsfria period är över.
  • När perioden av amorteringsbefrielse har passerat startar amorteringen automatiskt igen utan att du behöver höra av dig.

Fyll i formuläret i internetbanken som du hittar under Låna/Amorteringsbefrielse privatkund.

Vi gör den individuella bedömningen när vi har fått in din ansökan och sedan får du svar i din brevlåda i internetbanken inom 15 dagar.

Du som har bolån hos oss har möjlighet att ansöka om att avstå amorteringen på dina bolån i 6 månader eller fram till och med 31 augusti 2021. Under tiden betalar du endast räntekostnaderna på ditt bolån. När du ansöker i internetbanken kan du välja något av alternativen. Det är möjligt att ansöka om amorteringsbefrielse tom den 31 augusti 2021.

Om du har ansökt om amorteringsbefrielse för 6 månader finns det möjlighet att ansöka på nytt efter den perioden. Då loggar du in i internetbanken och gör en ny ansökan.

Nej, du behöver inte betala dubbel amortering. När perioden av amorteringsbefrielse har passerat startar amorteringen automatiskt igen.

Har du möjlighet är det bra att amortera. Att amortera innebär att du betalar av på ditt lån vilket gör att lånet minskar och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Du kan läsa mer om amortering här.