Thomas Rönnberg

"Det är enkelt att göra min röst hörd i banken med en sådan tajt organisation. Och när jag gör en stor affär så är jag på rätt beslutsnivå direkt."

Hög kunskapsnivå och snabb hjälp

Länge letade Thomas Rönnberg och hans fru Monica gård utanför Stockholm, där de kommer ifrån, men att hitta gård i den trakten innebär att letandet behöver ske långt utanför stadens gränser för att kunna hitta lantliga miljöer. Och då hamnar man gärna i en sovstad och det var inget som lockade. De började skämta så smått om att flytta till Skåne men skämtet blev till mer allvar och de bestämde sig för att åka ner för att bekanta sig med platsen. Det var då de hittade huset i Baskemölla ekoby som de föll pladask för. Det blev således flytt av både hem och företag till Österlen för två år sedan.

Thomas är grundare till företaget Rupert Marine och de ritar, konstruerar och säljer stora RIB-båtar, en båt med gummipontoner och hårt skrov. Företaget gör yrkesbåtar till militär och polis och till privatkunder med högt ställda krav.

- Stora privata lyxyachter har våra små RIB-båtar som tenderbåtar, berättar Thomas. Vi har nu startat ett nytt varumärke för aluminiumbåtar – Angus Marine – som är båtar med yrkesbåtsstandard men med förfinade detaljer och hög standard i inredningen.

Tungrott med affärsbank

Samtidigt med flytten till Skåne föll det sig naturligt att även se över bankkontakten. Thomas hade erfarenhet av en stor affärsbank, men upplevde det som extremt tungrott och toppstyrt och det var inget han längtade tillbaka till.

- Det var naturligt för oss att byta bank i samband med flytten och vi tycker att det är bra med en självständig sparbank. Jag vänder mig emot affärsbankernas avkastningskrav och aktieägare som kräver för mycket. Som företagare tycker jag så klart att verksamheter ska vara vinstdrivande men med de enorma summor pengar som storbankerna rör sig med så känns det mest konstigt.

- Självständigheten hos Sparbanken Syd gör att banken inte känns girig. Då det är en hyfsat liten bank med ett stort utbud har jag lättare att acceptera att betala lite mer för vissa tjänster.

På rätt beslutsnivå direkt

- Jag gillar uttrycket ”support your locals” och både Monica och jag lever enligt den devisen och handlar på orten så långt vi kan. Då var det också naturligt att välja en lokal bank, som den här i Simrishamn. Jag uppskattar de korta beslutsvägarna och en väldigt servicemedveten personal. Min rådgivare Angelica Jönsson är fantastisk och en riktig doer.

- Jag upplever en hög kunskapsnivå i banken och jag får snabb hjälp. Jag diskuterar också en del med sparbankchef Kim Ljunggren om olika idéer jag har och han har väldigt bra input och bra lokal kännedom.

- Därför uppskattar jag den lilla organisationen i Sparbanken Syd. Det är enkelt att göra min röst hörd i banken och då de har en sådan tajt organisation. Och när jag gör en stor affär så känner jag att jag är på rätt beslutsnivå direkt.

- På det stora hela känner vi oss väldigt väl omhändertagna! säger Thomas. Nu har även mina svärföräldrar flyttat hit och bytt till Sparbanken Syd. Även de upplever att de blir väldigt väl omhändertagna.

Skapandet en drivkraft

Medan vi blickar ut genom fönsterna, på det som vanligen är en fantastisk utsikt då inte höstdimman har svept in över kusten, så berättar Thomas att de ska flytta.

- Vi har köpt en avstyckad gård i Rörum och hoppas kunna dra igång en verksamhet där. Planerna är många men inte helt klara och vi känner oss för.

- Jag är inte rädd för att ge mig in på något nytt, säger Thomas med ett skratt. Det bästa är när någon säger att det aldrig kommer att gå, då är det roligt! En annan sak som jag brinner för är Simrishamn och en önskan att få hit fler unga driftiga människor. Det saknas en arena för dem att verka från. Det hade varit fantastiskt roligt om vi kunde få hit en del av universitetet och fler bostäder t ex.

- Pengar har självklart en betydelse för mig som entreprenör men det är inte pengarna som är drivkraften i det jag gör utan det är skapandet. Jag älskar att skapa!