Finalister 2019

Tillväxtens verkliga hjältar är de som har förmågan att omsätta idéer till handling och envist och målmedvetet tar sig an utmaningar på lång sikt. Årets finalister till Tillväxtpriset är inte bara goda förebilder. De är också utvecklingsmotorer som på ett aktivt och varaktigt sätt gynnat tillväxt i södra Skåne. Finalisterna presenteras i bokstavsordning.

Årets finalister är:
Finalister i kategorin Årets Tillväxtpris

Solelgrossisten Simrishamn
Solelgrossisten är en av landets snabbast växande grossister inom solenergi. Företaget säljer enbart till installatörer och återförsäljare och har sitt säte i Simrishamn på Österlen, som är Sveriges solelstätaste kommun.

Tillväxt Syd
Tillväxt Syd startade 2013 och drivs utan eget vinstintresse. Föreningens syfte är att sänka trösklarna och öppna ögonen för nya möjligheter hos företag i sydöstra Skåne som har tillväxt som mål. Detta skapar man genom rådgivning, inspiration, utbildning och nätverkande.

Österlens poolcenter
Österlens Poolcenter startades 2007 i Tomelilla. Idag har man även butik i Löddeköpinge på Center Syd. Företaget har 12 anställda och erbjuder bred kompetens tillsammans med ett stort utbud med de allra mest populära och välkända varumärkena.

Finalister i kategorin Årets Nytänkare

August No Stress Surf Café
Inspirerad av en idé från USA startade fyrabarnspappan och windsurfaren Lars Nyström ett café där det bara jobbar personer med någon form av funktionsnedsättning. På caféet som heter August No Stress Surf Café, arbetar August som är Lars 17-åriga son med Downs syndrom.

Dag Hammarskjölds Backåkra Stiftelse
Stiftelsen äger Backåkra och har som målsättning att driva gården som ett museum över Dag Hammarskjölds liv och gärning. Backåkra ska samtidigt vara en mötesplats för att främja forskning och verksamheter som låg i Dags intresse som t ex FN:s säkerhetsråds möte som hölls i april 2018.

Tastecelebration Residence - Isabel Brummer
Tastecelebration Residence, som drivs av Isabel och Joost, startade som blogg på tre språk för att sedan bli en fysisk mötesplats för foodisar från hela världen. Förutom hotell och restaurang, översätter paret kokböcker, ger kurser i grön mat, fotografi och skriver recept på uppdrag.

Ytterligare en prisutdelning äger rum under Tillväxtdagen:

Ystad-S:t Petri Rotaryklubbs Pris för Gott Nytt Entreprenörskap

Ystad-S:t Petri Rotaryklubb vill som yrkessammanslutning stödja goda exempel på gott entreprenörskap och delar ut priset Gott Nytt Entreprenörskap. Priset består av ett resestipendium på 15 000 kr. Det är tänkt att utnyttjas för nätverksbyggande, vidareutbildning eller annat syfte av värde för företaget. Pristagaren erbjuds att via Ystad-S:t Petri Rotaryklubb dra nytta av Rotarynätverket i Sverige eller utomlands för att få nya yrkeskontakter i samband med stipendieresan. Klubbens medlemmar erbjuder också pristagaren mentorskap i lämplig form.