Tips för ditt företag

Vi har samlat några bra och handfasta vardagstips. Allt ifrån att granska leverantörer, köpa begagnat till att återvinna och leta energieffektiv belysning.

Vardagstips för ditt företag

Vad kan du och dina kollegor göra för att få ett mer hållbart företag och arbetsplats? Ofta är det de små sakerna som kan göra skillnad. Här har vi samlat några bra och tänkvärda tips.

Energieffektiv belysning

Vi är mitt i ett teknikskifte när det kommer till smart belysning med LED-teknik och automatiserad belysning. Se till att ditt företag hänger med.

Skippa stand-by

Stäng av datorerna vid slutet på arbetsdagen. Elektronisk utrustning som datorer och skärmar som står i stand-byläge när de inte används är en riktig energitjuv. Ta för vana att stänga av alla apparater ordentligt när ni inte använder dem.

Miljömärkt

Köp in miljömärkta produkter, som tvål och diskmedel. Oavsett om ni handlar själva eller via grossist finns det ett stort utbud av miljömärkta produkter.

Gå över till förnyelsebar energi

Genom att ställa om till förnybar energi – som sol-, vind- och vattenkraft – löser vi några av vår tids största problem. Den förnybara energin är en säker investering som aldrig tar slut och har inga farliga restprodukter eller föroreningar.

Återvinn så mycket ni kan

Installera återvinningsstationer på arbetsplatsen, de kommer i alla storlekar med möjlighet att sortera i många olika antal fraktioner.

Cykelbud

Ska något transorteras till och från arbetsplatsen? Ring ett cykelbud, perfekt för närtransporter och idag kan man i många städer även beställa större lådcykeltransporter.

Till och från jobbet

Möjliggör för medarbetarna att ta cykeln istället för bilen genom att tillhandahålla cykelställ där de säkert kan parkera sin cykel.

Smartare transporter

Med bättre logistik, till exempel utan "tomma" transporter, kan företag tillsammans minska utsläppen rejält. Gäller såväl leverantörer som anställda på tjänsteresa.

Granska era leverantörer

Är era leverantörer certifierade inom områden som är viktiga och relevanta för ditt företag? Tänk miljö, säkerhet, kvalitet, mänskliga rättigheter och så vidare.

Spara på vårt vatten

Köp in vattenkaraffer så kan ni servera läskande kranvatten vid möten istället för vatten på flaska. Sparar både pengar och miljö.

Köp begagnade kontorsmöbler

Det finns flera leverantörer som arbetar inom området och begagnade möbler som gjorts iordning är lika fina som nyproducerade men kostar oftast mindre och har betydligt mindre påverkan på miljön. Passa samtidigt på och lämna in era gamla möbler för återbruk.

Optimal inomhustemperatur

En "osynlig" lösning som ofta glöms bort. Om alla företag optimerade sin inomhustemperatur kan utsläppen minska radikalt. Sänk temperaturen med en grad så sparar ni både pengar och miljö.  Varje grad högre temperatur i genomsnitt innebär fem procent ökad kostnad och energiförbrukning. Dessutom gör ett svalare klimat oss piggare.

Smart läsning

Det har länge talats om det papperslösa kontoret. Kanske är det äntligen dags att realisera den visionen när det nu finns e-läsplattor och allt bättre webblösningar för läsning.

Radera gammal e-post

Lagring av gammal e-post som aldrig kommer läsas igen slukar energi både till lagringsutrymmet och till drift och tillverkning. Ta för vana att rensa era mailkorgar regelbundet.