Bli miljöhjälte med små medel

Ta del av våra hållbara tips. Genom små förändringar kan du få ganska mycket pengar över i plånboken samtidigt som du hjälper till att rädda planeten.

Hållbara tips

Bli miljöhjälte - spara både pengar och rädda vår planet

De flesta av oss vill leva hälsosamt, främja våra sociala relationer och minska vår klimatpåverkan. Trots dessa värderingar gör vi i vardagen ofta precis tvärtom. I vardagsstressen och livspusslandet sätter vi värderingarna åt sidan och tar till enkla lösningar som ofta är både dyrare och mindre miljövänliga. När det handlar om att ändra sina vardagliga vanor är den svåraste frågan kanske inte vad man vill göra, eller ens varför, utan hur jag kan göra hållbara val utan att de påfrestar min plånbok eller tar för mycket av min tid i anspråk.

Genom små, enkla förändringar i vardagen kan du faktiskt få ganska mycket pengar över i plånboken samtidigt som du hjälper till att rädda planeten.

Sänk värmen

Sänk temperaturen hemma eller på jobbet med en grad så sparar du både pengar och miljö. Varje grad högre temperatur i genomsnitt innebär fem procent ökad kostnad och energiförbrukning. Dessutom gör ett svalare klimat oss piggare. Så sätt på dig tofflor och en mysig tröja!

Släck ljuset

Släck ljuset när du lämnar ett rum. Du kan också ge rummet flera ljuspunkter så att du skapar en mysig stämning samtidigt som du kan anpassa ljuset till det du gör. På så sätt sparar du både miljöresurser och får mer pengar över i plånboken.

Sätt upp solceller på taket

Förutsättningarna för solel i Sverige har aldrig varit bättre, vi har en välbeprövad teknik och priset för utrustning har sjunkit med 80 procent på åtta år. Sveriges riksdag har satt ambitiösa mål för ökade användning av förnyelsebar energi och på sikt ett fossilfritt Sverige och det finns statligt stöd för privatpersoner som investerar i solceller och solel/solvärmehybridsystem. Som privatperson finns det möjlighet till skattereduktion för så kallad grön teknik. Läs gärna mer hos Länsstyrelsen vad som gäller för dig. Se även vårt solcellslån - ett lån med bättre villkor när du vill installera solceller.

Spara klimatsmart

Vet du om dina spar-, försäkrings- och pensionspengar investeras i olja och kol? Som privatperson kan du se över i vilka bolag du investerat i. Gör ett aktivt val och se till att ditt sparande växer samtidigt som du bidrar till en hållbar utveckling. Prata med din rådgivare om råd eller kolla Hållbarhetsprofilen.

Tvätta smart

Behöver du tvätta i 60 grader? Tvättar du i 30 eller 40 grader istället så halverar du nästan din energianvändning och sparar både miljöresurser och pengar på din elräkning. Du kanske inte behöver tvätta alls, det kanske räcker att du vädrar dina plagg? Torka din tvätt utomhus om du har möjlighet. Inte bara sparar det på energin som en torktumlare drar, tvätten doftar underbart om den får torka ute. Och kom ihåg – tvätta alltid fulla tvättar.

Lagom är bäst

Kontrollera så temperaturen i ditt kylskåp och frys inte är för låg. Varje grad kallare än +5° C i kylen och -18° C i frysen ökar energianvändningen med fem procent.

Skippa stand-by

Elektronisk utrustning som datorer och skärmar som står i stand-byläge när de inte används är en riktig energitjuv. Ta för vana att stänga av alla apparater ordentligt när du inte använder dem.

Minska matsvinnet

I Sverige slänger vi i genomsnitt 20 % av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen. Använd rester och gör en nyskapande måltid. Gå inte bara på bäst före datum, lukta och smaka på maten innan du slänger den. Se till att det du ändå måste slänga går i matavfallet, och går vidare till biogasproduktion.

Köp vintage

Trendiga och vackra secondhandkläder kan du hitta både på internet och i butik.  Du sparar 97 % av den energi som krävs för att tillverka ett nytt plagg genom att köpa ett begagnat. Secondhand kostar ofta mindre än nyproducerade plagg samtidigt som du får något unikt som ingen annan har.

Skippa biffen

Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser. Att äta betydligt mindre kött och ersätta det med till exempel baljväxter, är positivt för både plånboken, miljön och din hälsa. Vill du inte skippa biffen alla dagar så testa två eller tre köttfria dagar i veckan.

Ta hand om de saker du har

Lämna in skorna till skomakare, lappa och laga kläder, smörj in och vårda läderprodukter. Sparar pengar samtidigt som du minskar din konsumtion och klimatpåverkan.

Dela mera

Spara dina surt förvärvade slantar. Istället för att äga en borrmaskin som mesta tiden samlar damm i källaren eller garaget kan du kanske dela den med dina vänner och grannar. Det finns också många butiker och företag som lånar ut allt från sportutrustning och kläder till avbitartång.

Återvinn

Inte bara pantburkar utan även kläder, elektronik, plast och matrester. Materialet som används för att producera varor tas från naturen. Vissa resurser är ändliga, andra tar det oerhört lång tid för att bildas, till exempel olja, kol och träd. När man källsorterar återvinner man material för att göra nya varor istället för att ta dem från jorden.

Sluta köpa plastpåsar

Flera länder har redan förbjudit användandet av plastpåsar. Plast har extremt lång nedbrytningstid eftersom det inte är ett naturligt material, och det kan ta hundratals år för en plastbit att brytas ner i naturen. Ta med dig tygpåsar eller andra typer av kassar när du går och handlar. Återigen, sparar pengar för dig och skadar inte miljön.

Låt bilen stå

Utmana dig själv att låta bilen stå en dag i veckan eller mer. Bor du centralt är det naturligtvis enklare än om du bor på landet. Överväg också tåg om du ska resa längre sträckor. Tåg är ett smidigt och ofta billigare sätt att resa.

Handla frukt och grönsaker enligt säsong

Många butiker har skyltar vid frukt och grönt som visar vilka produkter som är i säsong just nu. Inte bara kan du minimera miljöpåverkan genom att välja säsongsbetonat, maten kommer dessutom smaka mycket godare.

Snålspola

Det finns en anledning till att de flesta toaletter har två knappar - använd snålspolen. Tänk också på att inte låta kranar stå och rinna i onödan. Vatten är en naturresurs som vi måste vara rädda om.