Vi ger våra bästa tips om bostadsköp

Monica Jönsson förklarar vad du behöver ha koll på vid ett bostadsköp.

Monicas 3 bästa tips

Funderar du på att köpa ny bostad men tycker det är krånglig med ekonomi?

Vi har bett Monica Jönsson, som arbetar som privatrådgivare på Sparbanken Syd, förklara vad du behöver ha koll på vid ett bostadsköp och ge sina 3 bästa tips inför ditt bostadsköp.

Monicas 3 bästa tips
 

1. Titta på olika objekt och jämför vad du får för pengarna
Fundera över vad du är ute efter. Vilket område, läge, storlek, skick och standard etc vill du ha? Vad är viktigt för dig och vad kan du inte vara utan? Det är viktigt att du tittar på många olika objekt när du ska köpa en bostad. Du ska också fundera på vad du får för pengarna. Behöver det renoveras, maskiner som behöver bytas och vad kan det kosta?
 

2. Gör en kalkyl och budget
Det är också bra om du själv gör en budget med inkomster och utgifter varje månad. Viktigt är ett buffertsparande för oväntade utgifter. Glöm inte heller att ta med kostnader för t ex semester, årliga abonnemang, medlemsavgifter etc. Innan du tecknar ett bolån är det viktigt att du tar reda på hur mycket pengar du lägger på olika saker.

Vi på banken hjälper dig att göra en boendekalkyl. Där tar vi med alla kostnader som ränta, amortering, driftskostnader, försäkringar, månadsavgift eller tomträttsavgäld.
 

3. Ansök om lånelöfte tidigt
Med ett lånelöfte ser du ungefär hur mycket du har råd att köpa för, och du vet därför hur långt du kan gå i en budgivning.

De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte för att få buda på en bostad. Du kan ansöka om ett lånelöfte på vår hemsida, det kostar ingenting och det är giltigt i sex månader, såvida ingenting har ändrats i dina uppgifter. Du får svar direkt och behöver vi komplettera med några frågor får du svar inom 24 timmar. Vi är snabba, för vi vet hur viktigt det är för kunden att få återkoppling!


Lycka till med ditt nya boende!