Stöd hela vägen från dröm till ny bostad

Monica Jönsson förklarar vad du behöver ha koll på vid ett bostadsköp.

Vi hjälper dig hela vägen hem!

Funderar du på att köpa ny bostad men tycker det är krånglig med ekonomi?

Vi har bett Monica Jönsson, som arbetar som privatrådgivare på Sparbanken Syd, förklara vad du behöver ha koll på vid ett bostadsköp. Monica är en erfaren rådgivare som drivs av att hjälpa dig som kund att göra bra affärer och få en god ekonomihälsa.

- Att köpa en ny bostad är en spännande resa och vi på Sparbanken Syd hjälper dig genom hela affären så att du ska känna dig trygg, säger Monica. Om du ska köpa hus så är det bra att vara medveten om att det tillkommer diverse avgifter i form av lagfartskostnad och pantbrevskostnad. Vad betyder då det? Lagfartskostnad är en skatt (1,5%) på fastighetsköp och betalas i samband med att du köper en fastighet. Pantbrevskostnad (2%) är en säkerhet för lånet. När du ska köpa bostad är det också viktigt att du tänker på att ha en buffert för löpande underhåll, speciellt när du köper hus.

Hur vet jag vad jag har råd med?

- Det är viktigt att du tittar på många olika objekt när du ska köpa en bostad. Du ska också fundera på vad du får för pengarna. Behöver det renoveras, vad kan det kosta?

Går du i bostadstankar, fortsätter Monica, så se till att du har ett lånelöfte. Då får du en bra bild av vad du har råd med och att du har utrymme i lånelöftet, så att du har möjlighet att vara med i en budgivning.

Vi på Sparbanken Syd arbetar nära mäklarfirmor och har ett bra samarbete med dem. Vi hjälps åt om vi t.ex behöver en värdering av befintligt bostad eller att en mäklare har en kund som snabbt behöver ett lånelöfte.

Hur räknar jag ut vad det nya boendet kommer att kosta mig i månaden?

- Vi på banken hjälper dig att göra en kalkyl. Där tar vi med alla kostnader; ränta, amortering, driftskostnader, försäkringar, månadsavgift eller tomträttsavgäld.

Vad innebär amorteringskravet?

- Det finns olika krav när du ska låna pengar så som skuldkvot och bolånetak, berättar Monica. Vi hjälper dig att räkna ut skuldkvoten; om du har en  belåning upp till 50% så behöver du inte amortera, 50%-70% så har du 1% i amorteringskrav och med en belåning 70%-85% så blir amorteringskravet 2%. Skulle du komma över 4,5 i skuldkvot, så får du vara beredd på att dessutom betala 1% mer i amortering på lånebeloppet. En bra riktlinje är bruttoårsinkomsten x 4,5 för att få fram din skuldkvot.

Bolånetaket innebär att du max får låna 85% av bostadens värde. Resterande pengar ska du själv ha som insats. Har du enbart 10% att sätta in själv som insats, så kan vi titta på alternativ, t.ex. ett privatlån för att komplettera insatsen.

Jag behöver ett lånelöfte – hur gör jag?

- Smidigast ansöker du här på vår hemsida. Till lånelöfte. Du får svar direkt och behöver vi komplettera med några frågor får du svar inom 24 timmar. Vi är snabba, för vi vet hur viktigt det är för kunden att få återkoppling!

Du kan också boka ett fysiskt- eller ett digitalt möte med en av våra rådgivare och du kan alltid ringa till vårt Kundcenter som hjälper dig att få svar på dina frågor.

Monicas tre tips inför bostadsköp:
  • Titta på olika objekt och jämför vad du får för pengarna.
  • Ansök om lånelöfte i ett tidigt skede.
  • Se till att ha en buffert. Det kommer ofta oväntade utgifter vid bostadsköp. Har du inte börjat spara så börja idag. Det är aldrig försent att få en god ekonomihälsa!