Fråga
Vi vill bygga om garaget till tonårsrum. Kan vi låna till det?
Svar
Vilken bra idé! Ni kanske kan öka ert bolån eller ansöka om ett privatlån. Prata med någon av våra rådgivare så ser vi över vad som blir bäst för just er!
Fråga
Min sambo är pappaledig. Kan vi ändå låna till hus?
Svar
Föräldrapeng räknas som vanlig inkomst men då den troligen är lägre än din vanliga inkomst, kommer det även att påverka hur stort bolån ni kan få. Boka en tid så hjälper vi er att räkna!
Fråga
Har hittat drömlägenheten vid Triangeln! :)
Svar
Låter spännande!
Fråga
Hur mycket kan jag låna?
Svar
Det hjälper vi dig gärna med. På vår hemsida kan du ansöka om ett kostnadsfritt lånelöfte och få svar direkt. Lånelöftet är sedan giltigt i sex månader.
Fråga
Har fått tvillingar och kikar på radhus i Oxie
Svar
Wow – grattis! :)
Fråga
Hur mycket måste vi lägga i kontantinsats?
Svar
Som mest kan ni låna upp till 85 % av bostadens värde så de resterande 15 % behöver ni finansiera med sparade pengar eller på annat vis. Prata med oss så hjälper vi er att räkna.
Fråga
Vill köpa hus men är orolig för kostnaden
Svar
Jag förstår
Fråga
Hur ska man tänka kring räntan?
Svar
Alternativet kan vara att inte välja mellan bunden och rörlig ränta utan dela upp ditt bolån i flera delar och ha en kombination av olika räntealternativ.
Prata med oss så hjälper vi dig till det alternativ som passar dig allra bäst
Fråga
Vill sälja huset och flytta till lägenhet i Ystad, men lånen är bundna i 2 år. Hur gör jag?
Svar
Du kan lösa ditt bostadslån i förtid men då behöver du också betala en avgift, en sk ränteskillnadsersättning. Boka en tid så hjälper vi dig att räkna och se över dina alternativ.
Fråga
Tänkte bygga ett Attefallshus på tomten och hyra ut. Kan jag låna till det?
Svar
Det smartaste sättet är att utöka ditt nuvarande bolån. Alternativt kan du ansöka om ett privatlån. Boka gärna ett möte så hjälper vi dig att se över just din situation och möjliga alternativ.
Fråga
Min dotter ska köpa lägenhet i Kristianstad. Hur kan jag hjälpa henne?
Svar
Kul med egen bostad! Du kan t ex bli medlåntagare till din dotters lägenhet eller om du äger en egen bostad så kan du belåna den. Kontakta oss så förklarar vi hur det fungerar.
Fråga
Vi vill skaffa solceller för att få ner elräkningarna. Kan vi öka bolånet?
Svar
Att öka bolånet kan vara ett alternativ för att köpa och installera solceller men är inte det möjligt så kan vi även erbjuda ett solcellslån med förmånliga villkor. Boka möte med en rådgivare så räknar vi på det!
Fråga
Ska bygga hus utanför Tomelilla. Hur funkar det med bolån?
Svar
Härligt med nybyggt! Du vet väl att du inte behöver betala någon fastighetsskatt de första 15 åren. Du kan även ansöka om att få amorteringsfritt i upp till fem år.
Prata med din rådgivare i samband med att du ansöker om bolån, så lägger vi tillsammans upp en amorteringsplan som passar dig.
Fråga
Kikar på hus i Kåseberga, men vet inte om priset är rätt.
Svar
Vad härligt att bo vid havet! Med åtta kontor runt om i Skåne har vi bra koll på den lokala bostadsmarknaden och vi jobbar nära de lokala mäklarna. Prata med en av våra rådgivare så hjälper vi dig vidare.
Lån | Räntesats | Ränteändringar |
---|---|---|
(bindningstid) | % | 2023-03-07 |
3 mån | 4,17 | +0,20 |
1 år | 4,92 | +0,25 |
2 år | 4,91 | +0,15 |
3 år | 4,73 | +0,00 |
4 år | 4,75 | +0,00 |
5 år | 4,86 | +0,00 |
Idag kan det vara svårt att veta om det är bäst att binda eller ha rörlig ränta på sina bolån.
Men du behöver faktiskt inte välja utan kan dela upp ditt bolån i flera delar och ha en kombination av olika räntealternativ.
Prata gärna med oss så hjälper vi dig till det alternativ som passar dig allra bäst.
Med ett lånelöfte är du redo när bostaden du letat efter dyker upp. Lånelöftet är kostnadsfritt och gäller i 6 månader. Ansök nu och få svar direkt.
Grattis! Då håller vi tummarna för att det blir en snabb och bra affär. Boka möte med en av våra rådgivare så hjälper vi dig med allt det praktiska.
Har du kanske bolån i en annan bank och vill se om du kan få bättre ränta hos oss? Skicka in en ansökan så får du svar inom 24 timmar. Snabbt och enkelt.
Ska du fixa nytt badrum, renovera köket eller bygga om garaget till ett tonårsrum? Att utöka ditt bolån kan vara ett bra sätt att finansiera renoveringen. Prata med en av våra rådgivare så hjälper vi dig att räkna.
Vi vill se till hela din ekonomi så att du har utrymme och marginal även för andra utgifter och händelser i ditt liv. Därför tar vi hänsyn till saker som din inkomst, hur mycket bostaden är värd och om du ska köpa den tillsammans med någon annan. Som mest kan du låna upp till 85 % av bostadens värde*.
För att vi ska kunna ge dig ett så exakt besked som möjligt är det bra om du börjar med att ansöka om ett lånelöfte. Då kan vi på banken titta på dina förutsättningar och vad som blir bäst för just dig och din situation.
* Finansinspektionen har beslutat om ett bolånetak som alla banker i Sverige måste följa. Det innebär att du får ta bolån som motsvarar högst 85 procent av köpesumman och de resterande 15 procenten behöver du finansiera med sparade pengar eller på något annat vis än bolån.
För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder till en trygg privatekonomi där det finns marginal och utrymme att klara även oförutsedda utgifter. Köper du en bostad tillsammans med din sambo vill vi därför att minst en av er har en fast inkomst.
Innan vi beviljar ett lån gör vi alltid en bolånekalkyl som visar hur stora era utgifter skulle bli och om er nuvarande ekonomi skulle klara av den kostnaden. För den som studerar räknar vi på en låg inkomst som i princip motsvarar bidragsdelen av studiemedlet. Är det så att du eller din sambo är tjänstledig under studietiden räknar vi istället med den tidigare inkomsten. Boka gärna en tid med en rådgivare som hjälper er att räkna!
När du ska köpa bostad måste du betala en del av köpesumman med egna pengar. Som mest kan du få låna upp till 85 % av köpeskillingen på din nya bostad. Du måste alltså kunna betala 15 % av beloppet i kontantinsats.*
Ex: Huset eller bostadsrätten du vill köpa kostar 3 000 000 kr. Då måste du betala 450 000 kr i kontantinsats. (0,15 x 3 000 000 kr).
* Finansinspektionen har beslutat om ett bolånetak som alla banker i Sverige måste följa. Det innebär att du får ta bolån som motsvarar högst 85 procent av köpesumman och de resterande 15 procenten behöver du finansiera med sparade pengar eller på något annat vis än bolån.
Amortering är ett bra sätt att skapa trygghet i din ekonomi. När du amorterar sjunker din låneskuld vilket leder till minskade ränteutgifter. Hur mycket du ska betala beror på hur mycket du lånar, men du kan alltid välja att amortera mer om du känner att du har utrymme till det.
För bolån på 50–70 % av bostadens värde amorterar du 1 % av det totala lånebeloppet per år. Ex: Ditt hus är värt 4 000 000 kr och du har lån på 2 200 000 kr (55 %). Då amorterar du 1 % av 2 200 000 kr = 22 000 kr per år, vilket betyder 1 883 kr per månad.
För bolån på mer än 70 % av bostadens värde amorterar du 2 % av det totala lånebeloppet per år. Ex: Ditt hus är värt 4 000 000 kr och du har lån på 3 200 000 kr (80 %). Då amorterar du 2 % av 3 200 000 kr = 64 000 kr per år, vilket betyder 5 333 kr per månad.
Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst ska du amortera 1 % extra av det totala lånebeloppet per år. Ex: Du har en månadslön på 35 000 kr, vilket ger en årslön på 420 000 kr. 420 000 x 4,5 = 1 890 000 kr. Lånar du mer än detta belopp måste du alltså amortera 1 % extra per år.
Innan du köper en bostadsrätt bör du alltid se över bostadsrättsföreningens ekonomi. Föreningens ekonomi kommer att påverka din avgift och indirekt också bostadens framtida värde. I årsredovisningen hittar du information kring föreningens intäkter och skulder. Ibland har man även listat tidigare renoveringar samt gjort en plan för kommande års renoveringsarbete. Som bank måste vi godkänna Bostadsrättsföreningens Årsredovisning innan köpet, vilket innebär en trygghet för dig som köpare.
Två saker som du bör kika lite extra på innan du bestämmer dig för köp är föreningens lån fördelat på fastighetens totala boarea och avgiften per kvadratmeter och år. Fråga din mäklare vilka snittvärden som är rimliga på den plats där du letar bostad.
När du lånar pengar för att köpa ett hus behöver banken ha ett pantbrev som representerar fastigheten. Om bostaden du ska köpa inte har något pantbrev sedan tidigare behöver du ansöka om ett nytt. Kostnaden, som kallas stämpelskatt, består av 2 % av pantbrevets belopp plus expeditionsavgifter på ungefär 2 000 kr. Ex: Lånar du 2 000 000 kr till din bostad kostar pantbrevet 42 000 kr (0,02 x 2 000 000 + 2 000).
De flesta fastigheter har pantbrev från tidigare ägare. Kommer du att belåna fastigheten mer än vad tidigare ägare gjort behöver du bara ansöka om pantbrev för mellanskillnaden. Ex: Om tidigare ägare hade 2 000 000 kr i lån, men du vill låna 2 500 000 kr behöver du ansöka om pantbrev för ett värde av 500 000 kr. Kostnaden blir då 12 000 kr (0,02 x 500 000 + 2 000).
Lagfart är ett bevis för att du äger din fastighet. Kostnaden för lagfarten är 1,5 % av det belopp du betalt för huset eller fastighetens taxeringsvärde (det som är högst) plus expeditionsavgifter på ungefär 2 000 kr.
Ex: Du köper ett hus för 4 000 000 kr med taxeringsvärde 3 500 000 kr. Lagfartskostnaden blir då 62 000 kr (0,015 x 4 000 000 + 2 000).
När du köper bostadsrätt behöver du ingen lagfart.
Huset du vill köpa kan stå på en friköpt tomt eller på en tomträtt. När du köper en fastighet på en friköpt tomt äger du även marken, men står huset på en tomträtt ”hyr” du marken av kommunen och betalar varje år en tomträttshyra (eller tomträttsavgäld). Tomträttshyran höjs med jämna mellanrum och höjningarna kan dessutom bli ganska höga. I vissa fall har du möjlighet att köpa loss din tomt.