Utbildningsfilmer solceller

Här finner du alla undervisningsfilmer om solceller och solcellsanläggningar och hur du blir din egen solelsproducent. Filmerna är korta och går snabbt att titta på. De ger dig en uppfattning om ämnet och ibland även handfasta råd. Filmerna är framtagna i samarbete med Solel Syd.

Uppgifterna i filmerna är från tiden för inspelningen som var hösten 2018, och kan ha ändrats. Till exempel informerar Energimyndigheten att "om du skickar in en ansökan för stödet idag blir du placerad i kö för att ta del av medel som tillförs stödet och att ansökta medel överstiger redan nu budgeten."

Det finns dock fler stöd och intäkter att räkna med och du kan läsa mer om detta på Energimyndighetens sida http://www.energimyndigheten.se/ 

Vill du läsa om vårt solcellslån så klicka här.

Inspirationsfilmer

En timmes solel

Vår hållbarhetsstrateg Per-Uno Alm om att en timmes solel räcker för att göra den energi jordens befolkning behöver under ett år.

Varför solel just nu?

Svante Axelsson, regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige, menar att just nu är det perfekt att investera i solceller.

Tyskland och Danmark

Tyskland och Danmark ligger långt före oss i solcellsinstallationer. Hur kommer det sig?

Anneli Hulthén om solel

Skånes möjligheter för solel är helt fantastiska, säger Skånes landshövding Anneli Hulthén.

MARGOT WALLSTRÖM

Margot Wallström, Sveriges utrikesminister, försörjer både sitt hus och sommarhus med alternativa energikällor.

Hur mycket sparar du?

Svante Axelsson, regeringens samordnare för ett fossilfritt Sverige, berättar vad han tjänar på sina solceller.

PENGAR PÅ TAKET

Vår hållbarhetsstrateg Per-Uno Alm berättar hur du kan göra en smart investering med pengar på taket.

Vilka regler och lagar gäller? Hur fungerar tekniken?

Solceller - solfångare

Solenergi är all energi som kommer från solen. Solfångare värmer vatten som blir varmvatten och värme medan solceller blir till el.

Livstiden på solceller?

Solceller håller minst 30-40 år. En effektgaranti på 25-30 år garanterar att solcellen ska leverera minst 80% av ursprungseffekten.

Stöd och intäkter

Det finns en hel del stöd, avdrag och inte minst intäkter att räkna med när du börjar producera din egen el med solceller.

Bygglov vad gäller?

Du behöver inte söka bygglov men det finns undantag för kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer. Kolla med din kommun.

Hur fungerar det?

Solceller är tillverkade av kisel som finns i sand. Solcellerna placeras sedan på taket. Se filmen för att få de tekniska detaljerna.

Vad säger politikerna?

Tack vare energiuppgörelsen över blocken mellan partierna är det rätt stabilt politiskt läge när det gäller solceller i Sverige.

Nät- och handelsbolag

Nätbolaget är de som har de nedgrävda elledningarna i marken. Elhandelsbolag är de som du kan köpa din el ifrån.

Har mitt hus rätt förutsättningar?

Hur börjar jag?

Se till att du har en bra leverantör som hjälper dig med såväl att göra en göra en föranmälan till din nätägare som skattereduktion.

Fungerar mitt hus?

Du kan se om ditt hus har rätt förutsättningar genom att kolla väderstreck, takvinklar och om du har tegeltak eller betongpannetak.

Hur stor anläggning?

Varje panel räknas och är viktig. Hellre en liten elanlägnging som tar halva kostnaden än ingen elanläggning alls.

Olika sorters solceller

Det finns tre olika slags paneler med olika effekter och det är monokristallina paneler, polykristallina paneler och tunnfilm.

Det ska se bra ut

Som fastighetsägare är du ansvarig för att huset och den miljö som huset står i ger ett gott intryck och bidrar till en god helhet.

Överskott på sommaren

Nätbolagen är skyldiga att ta emot överskottselen och ersätter kunderna för det. Handelsbolagen köper sedan gärna elen.

Lagra el i batterier

Du kan använda batterier hemma men det är bättre att sälja elen du inte behöver för att sedan köpa tillbaka den vid behov.

Vad kostar en elbil?

Tänk att ha en elbil som du tankar med din solel. Här får du veta hur många solpaneler som behövs för att försörja ett vägguttag.

Vad ska jag tänka på vid offert och val av leverantör?

Val av installatör

I denna film får du information om viktiga saker och matnyttiga tips att tänka på när du ska välja din solcellsinstallatör.

När jag vill veta mer

Besök Energimyndighetens solelportalen.se. Där har de oberoende och saklig information om allt från planeringsskedet till avveckling.

Rättigheter-skyldigheter

Du som kund är ansvarig för om det sker en olycka om den som installerar din solcellsanläggning inte är certifierad.