Den finansiella oron
med anledning av kriget i Ukraina

Sedan natten till torsdagen den 24 februari 2022, då Ryssland inledde sin attack på Ukraina, är krig och mänskligt lidande i Europa ett faktum. Den väpnade konflikten har inte bara en betydande påverkan på de humanitära förhållandena, utan även de globala finansiella marknaderna. Vi förstår att många känner stor oro. Läs hela vår nyhet om detta här.

 

Att vara småsparare i oroliga tider

Kriget i Ukraina är djupt tragiskt ur ett humanitärt perspektiv, men hur ska man resonera kring sitt sparande och sina placeringar?

Det är klokt att se över sina placeringar så man har rätt risk i sitt sparande i förhållande till sin riskvilja och sparhorisont. Andelen aktier är det som främst styr både avkastningspotentialen och risken. Om man blir väldigt orolig kanske man har för hög andel aktier. Ett grundtips är att spara regelbundet i en väldiversifierad portfölj. Generellt är det också förnuftigt att tänka igenom beslut utan att låta impulsiva känslor styra. Sov på saken och diskutera med din rådgivare som har lättare att se objektivt på utvecklingen.
 

Rätt pengar på rätt plats

En strategi med buffert-, kort- och långsiktigt sparande gör att du har lättare för att agera rätt i svåra situationer.

Placera till exempel aldrig pengarna till hyran eller sommarsemestern på aktiemarknaden. Tänk på att långsiktighet alltid lönat sig och att Stockholmsbörsen gett en positiv årsmedelavkastning under alla 10 års perioder från andra världskriget och framåt. Att försöka tajma marknadens upp- och nedgångar har visat sig mycket svårt, och om du väljer att sälja dina fonder ska du nog också fundera på hur planen ser ut för att köpa tillbaka dem?

På kort sikt kan börsen och fonder svänga mycket i värde, men på längre sikt blir avkastningen ofta mer jämn och förutsägbar. Om vi blickar tillbaka i tiden så har börsen faktiskt återhämtat sig efter varje krasch, och den som lyckats behålla lugnet samt följa den klassiska devisen om att ”sitta still i båten” har som regel varit en vinnare.
 

Rysslandsfonder och ryska börsen, en kommentar

Just nu får vi många frågor från kunder som har sparande i fonder kopplade till Ryssland och Östeuropa.

Eftersom börsen i Moskva varit stängd sedan krigsutbrottet så har också fonder som äger ryska aktier tvingats stänga för insättningar och uttag. Detta är en åtgärd som fondbolagen är skyldiga att vidta när man inte kan värdera de tillgångar fonden äger och syftar till att säkerställa att alla andelsägare i fonden behandlas rättvist och likvärdigt.

När den ryska aktiemarknaden återigen öppnar så kommer fonderna också att kunna återuppta sin handel, men det blir såklart till de marknadskurser som då gäller. Vissa fondbolag har också signalerat att man helt kommer att sluta marknadsföra sina Rysslandsfonder och även stänger dem för nya insättningar.
 

Vår syn på investeringar kopplade till Ryssland

Vår syn är att ryska tillgångar nu befinner sig i ett läge där dessa blivit närmast ”oberörbara” för investerare i västvärlden, men också omöjliga att analysera.

Den ryska invasionen har lett till införandet av sanktioner som vi i nuläget egentligen inte kan överblicka konsekvenserna utav. Landet har satts i finansiell blockad och det ryska banksystemet har skurits av från det internationella betalsystemet SWIFT. Dessutom är den ryska börsen stängd på obestämd tid och handeln med parallellnoterade ryska aktier har stoppats i London och New York. Det som nu inträffat har i grunden förändrat marknadens förhållningssätt till ryska marknaden för överskådlig framtid. Mot denna bakgrund avråder banken också kunder från alla investeringar i tillgångar kopplade till Ryssland.