Kan jag rädda planeten med mitt sparande?

Med hållbara fonder bidrar du till en bättre miljö samtidigt som dina pengar växer. Vi hjälper dig att ta kontroll över ekonomin och coachar dig till en god ekonomihälsa, bra för både plånbok och planet.

Prata hållbart sparande med oss

Boka ett nätmöte med en av våra rådgivare så hjälper vi dig att se gröna möjligheter. Du behöver inte vara kund i banken, men känner du för att bli det är du såklart hjärtligt välkommen!

Ta hjälp av våra sparverktyg

Med vår sparkalkylator ser du enkelt hur lång tid det kan ta att nå dina mål. Placeringshjälpen hjälper dig att hitta rätt balans i ditt sparande utifrån spartid och riskprofil.

Smarta, gröna spartips

Genom att spara hållbart kan du göra en rejäl klimatinsats. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna kring grönt sparande.

Månadssparande är ett bra sätt att komma igång med ett regelbundet sparande. Du bestämmer ett belopp som dras automatiskt från ditt konto varje månad och du behöver inte tänka på det eller komma ihåg det själv. Enklare kan det inte bli. Även små belopp kan göra stor skillnad för dig i längden och det är aldrig för sent att börja. Att ha en sparad slant är en trygghet för dig och blir som en försäkring om något skulle hända i framtiden. Oavsett om du sparar för att ha en buffert, till en resa eller din pension så är månadssparande ett bra alternativ för ett regelbundet sparande.

Det här visste du kanske inte men det kan faktiskt vara så att det är ditt sparande som gör störst skillnad i kampen mot klimathotet. Ja, du läste rätt. Pengar är makt på flera olika vis. Pengar ger oss möjlighet att påverka och ditt kapital kan ha en fantastisk förmåga att agera drivkraft för förändring. För är du fond- och pensionssparare är du i de flesta fall delägare i hundratals börsnoterade företag i helt skilda branscher. Som en hållbar sparbank erbjuder vi så klart hållbara fonder som värnar om miljön och samhället. Hållbarhet är ett stort begrepp men i huvudsak bygger hållbar kapitalförvaltning på ett strukturerat arbetssätt där man satt ett visst ramverk för hur fondförvaltningen ska gå till. Prata med oss om du vill komma igång med ett hållbart sparande. Du hittar våra kontaktvägar här.

En fond tas om hand och administreras av en fondförvaltare. Det kan vara en bank eller annan finansiell institution som ansvarar för fonden och investeringarna i den. En fondförvaltare har stora möjligheter att påverka innehållet och de vanligaste verktygen för det är exludering, inkludering och påverkan.

Exludering innebär att fondförvaltaren helt väljer bort bolag som arbetar inom vissa branscher eller bedöms ha för dåligt hållbarhetsbetyg utifrån internationella betygssättningar.

Inkludering innebär att fondförvaltaren i motsats till exkludering aktivt söker upp och investerar i bolag som är verksamma inom vissa branscher eller bolag som har ett framstående hållbarhetsarbete.

Påverkan innebär att fondförvaltaren engagerar sig som ägare och kontinuerligt för en aktiv dialog med bolagen om hur de kan förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Som fondsparare kan du enkelt kolla hur pass hållbara dina fonder är på www.hållbarhetsprofilen.se som drivs av Swesif, Sveriges forum för hållbara investeringar.

Du kan också titta i vårt fondutbud och filtrera på de fonder som är markerade med flest ”hållbarhetsglober”, se vårt fondutbud här.

Det gör du enklast genom att placera ditt sparande i hållbara fonder. Faktum är att många av oss kan göra en större klimatinsats genom att göra tydliga val i placeringen av vårt fondsparande än ifall vi neutraliserade alla utsläpp från vår mat och transporter. 300 000 kronor investerade i ett brett globalt aktieindex motsvarar nämligen delägarskap i verksamheter som släpper ut lika mycket Co2/år som en genomsnittlig svensk medborgare. Genom att göra valet att dina pengar istället ska investeras mer hållbart så kan du direkt sänka dessa utsläpp med upp till en sjättedel. Boka en tid med någon av våra rådgivare som alla är utbildade inom hållbara investeringar om du behöver råd och hjälp. Vi hjälper dig gärna! Kontakta oss här.

Vi har nio trevliga kontor

Vilket ligger närmast dig?