Funderar du på pensionen?

Det där med pensionssparande behöver inte vara så krångligt som många tror. Här hittar du svar på det mesta och som kund i banken hjälper vi dig att planera väl inför framtiden. Vi coachar dig till en god ekonomihälsa som varar hela livet.

Prata pension med oss

Boka ett nätmöte med en av våra rådgivare så hjälper vi dig att få koll på grunderna. Du behöver inte vara kund i banken, men känner du för att bli det är du såklart hjärtligt välkommen!

Förstå pensionens olika delar

Pensionen består av flera olika delar som tillsammans avgör hur stor din framtida pension blir. Genom att göra några aktiva val har du möjlighet att påverka din ekonomi som pensionär.

Få koll på pensionen

Det är smart att fundera över framtiden redan idag. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna kring pension och pensionssparande.

Det är några saker som är bra för dig att veta om pensionen. Den viktigaste är att för de flesta av oss blir pensionen bara 60 % av den lön du får idag. Det innebär att om du vill leva på samma nivå som du gör idag så behöver du själv spara ihop de övriga 40 %. Fundera på vilket liv du vill leva som pensionär och om du vill kunna bo kvar, behålla bilen och kunna resa? Att pensionen blir lägre för varje generation är egentligen inte något konstigt utan beror på den ökade medellivslängden. Möjligen jobbar vi längre idag än vi gjorde förr, men vi lever också längre vilket gör att pensionen ska räcka i fler år än för tidigare generationer.

Att utgå från din livssituation idag och fundera över hur du vill att din framtid som pensionär ska se ut är ett första steg för att göra dig en uppfattning. För de allra flesta kommer summan av allmän och tjänstepension att motsvara ca 60 procent av din lön. Du gör därför klokt i att redan i god tid innan pensionsdagen fundera över dina omkostnader och vilken standard du önskar behålla som pensionär. Kanske drömmer du om ett mer centralt boende, att resa mer eller ta den där målarkursen i Provence och förädla ditt konstintresse. Oavsett hur drömmen ser ut är det bra att få koll – hur mycket av din lön idag behöver du spara och när behöver du börja spara för att kunna förverkliga planerna i framtiden? På www.minpension.se och www.pensionsmyndigheten.se kan du enkelt göra en fiktiv sparplan och få en tydlig överblick över hur och hur mycket du bör spara för att nå dit du vill.

För att besvara den frågan är det viktigt att få lite koll på pensionens olika delar som illustreras i den berömda pensions-pyramiden.

  • Grunden består av den Allmänna pensionen. Det är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över och som alla som arbetat eller bott i Sverige har rätt till. Den delas i sin tur upp i en större och en mindre del. Till den större räknas Inkomstpensionen, som är din intjänade pension för varje år som du arbetar och betalar skatt. Den mindre biten utgörs av Premiepensionen – det är den del av sparandet som du själv är fri att placera i fonder. Den består oftast av 2,5 % av din lön. 
     
  • Tjänstepensionen, även kallad avtalspensionen, är något de flesta anställda har rätt till genom kollektivavtalet hos sin arbetsgivare. Hur stor avtalspensionen blir beror på vilket kollektivavtal du omfattas av. Men du har också möjlighet att själv påverka den genom att välja hur en del av dessa pengar ska förvaltas.
  • Din Privata pension är ditt privata sparande för framtiden och innebär en rad olika alternativ. Vi på Sparbanken Syd hjälper dig att hitta det sparandesätt som känns rätt och passar för dig.

Det viktigaste är att komma igång med ett sparande, det är ett tryggt sällskap genom livets förändringar och en trygghet både för dig och för dina nära och kära. Att rätta sig efter den så kallade Livsinkomstprincipen – ”arbeta länge, och med hög lön för att få ut så mycket pension som möjligt” stämmer sällan överens med hur livet egentligen ser ut för de allra flesta av oss. För livet består av så mycket mer än jobb. När livet händer – med studier, husköp, föräldraledighet och deltidsjobb – påverkas din inkomst och därmed också din pension.

Har du en anställning kan det vara en god idé att kontrollera med din arbetsgivare om du har en tjänstepension och vad som gäller för den.

Genom att boka ett personligt möte med någon av våra rådgivare ser vi över din livssituation och lägger upp en plan för ditt framtida sparande.

Som företagare ansvarar du själv för att du tjänar in till din pension. Det är viktigt att se över de olika delarna för att lägga en bra grund till ett stabilt sparande. Det gör du bland annat genom att ta ut en marknadsmässig lön, betala in avgifter och skatter och skaffa dig en egen tjänstepension. Som företagare betalar du in två pensionsavgifter; ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift, som ger dig rätt till den allmänna pensionen.

Att se över ditt försäkringsskydd och din pensionsplan med en av våra försäkringsrådgivare är en bra början för att få koll på läget.

Hur mycket du bör spara är högst individuellt och beror på hur mycket du tänker dig att kunna ta ut i pension varje månad. Beloppet du sparar kan också komma att förändras över tid eftersom det kan påverkas av flera olika faktorer som jobb, föräldraledighet eller sjukskrivning. Det viktigaste är att du kommer igång. Kanske du kan spara lite idag och lite mer om ett år eller två?

Som ett generellt riktmärke kan man säga att ungefär 10 % av din nettolön bör gå till ditt totala sparande – det vill säga till både pensionssparande, kortsiktigt och långsiktigt sparande.

Vilken sparform du väljer beror på hur du är som person och var du befinner dig i livet. Det finns en rad olika alternativ du kan välja för ditt privata pensionssparande: fonder, aktier, investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Ett investeringssparkonto (ISK) är en sparform som lämpar sig för dig som vill spara i fonder eller aktier och som är villig att ta lite risker. Vill du ha ett tryggare alternativ kan du välja att teckna en kapitalförsäkring med traditionell förvaltning. Det är en bra form av långsiktigt sparande med garantinivåer och där ditt sparkapital placeras i en försäkring hos ett försäkringsbolag. Läs mer om kapitalförsäkringar här

Har du en hög inkomst (45 865 kr eller mer i bruttolön) kan löneväxling vara ett bra sätt att spara inför pensionen, om din arbetsgivare tillåter detta. Det innebär att du byter ut en del av din lön mot inbetalningar till en pensionsförsäkring vilket ger en minskad lön, men ett ökat pensionssparande.

Vi på Sparbanken Syd hjälper dig att hitta den bästa sparformen som passar just dig och din livssituation. Tillsammans tar vi fram en skräddarsydd lösning för ditt sparande.

Att placera din premiepension, som oftast utgör 2,5 % av din lön, är helt valfritt. Fördelarna med att göra ett aktivt val är att du ger dig själv möjligheten att påverka din slutliga pension. Sparbanken Syd erbjuder smarta tjänster inom premiepensionsplacering där såväl förvaltning, återbetalningsskydd som möjlighet till regelbundna värdebesked ingår. Vi hjälper dig gärna att se över din placering.

Vi har nio trevliga kontor

Vilket ligger närmast dig?