Från 1,09 % bolåneränta

Ända fram till nyår

Vårt hjärta bankar för bättre bolån. Därför sänker vi räntan när du väljer att binda ditt bolån på 2 år med max 60% belåningsgrad*.

Prata bolån med oss!

För att ge dig lite större svängrum i vardagsekonomin erbjuder vi just nu 1,09 % i låneränta när du binder ditt bolån på 2 år med max 60 % belåningsgrad. Boka ett möte så berättar vi mer!

100 kronor till Stadsmissionen
Skåne Stadsmission jobbar för att alla ska kunna ha ett eget hem. Vi stödjer deras arbete och skänker 100 kr för varje bokat bolånemöte.

Vi har nio trevliga kontor

Vilket ligger närmast dig?

Ansök om lånelöfte

Med ett lånelöfte vet du att du kan låna till det boende du vill köpa. När du ansöker om ett lånelöfte kan du välja mellan att få ett autosvar direkt eller få svar av en rådgivare inom 24 timmar.

Nyfiken på gröna bolån?

Funderar du på att köpa en bostad med energiklass A eller B kan du få ytterligare 0,1% rabatt på våra bolåneräntor. Att tänka hållbart lönar sig - för både plånbok och planet.

Det är klokt att ha koll på fakta och regler innan du köper ett hus eller en bostadsrätt. Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna.

Det bästa är om du tar kontakt med din bank i ett tidigt skede för att få hjälp med ett lånelöfte och för att gå igenom din eller er privatekonomi. Ett lånelöfte anger vilken prisnivå som är rimlig utifrån dina ekonomiska förutsättningar, och hur mycket du kan få låna. Lånelöftet får du snabbt och kostnadsfritt, och när det är klart är du redo att lägga ett bud när ditt drömboende dyker upp. Ett lånelöfte gäller i 6 månader. Du kan läsa mer om lånelöfte här.

Ha koll på priset
Bra att ha koll på är att det annonserade priset för en villa eller en bostadsrätt säger inte allt om vad den kommer att kosta i praktiken. Försäljningspriset kan bli högre än utgångspriset efter budgivning. För villor och andra fastigheter tillkommer utgifter för lagfart och pantbrev och för bostadsrätter måste du förstås även räkna in månadsavgiften.

Handpenning
När du skriver kontraktet för ditt bostadsköp betalar du normalt en handpenning om 10 % av köpesumman. Vi erbjuder ett ränte- och kostnadsfritt lån till handpenningen i 3 månader, under förutsättning att du fullföljer ditt köp och belånar bostaden genom Sparbanken Syd.

Låt det gärna ta tid att hitta det rätta boendet. Genom att gå på ett antal visningar får du en bra känsla för vad du söker och inte söker. Ett bostadsköp är ett stort och oftast långvarigt beslut, så både bostaden i sig och området den ligger i måste ge rätt känsla i magen. För att försäkra dig om att du inte betalar ett överpris: jämför det begärda priset med liknande objekt i närheten och räkna även in eventuella renoveringsarbeten i den totala kostnaden. Många gånger kan det vara klokt att välja ett boende som inte kräver alltför stora förbättringar.

Undersökningsplikt
Oavsett om det är hus eller bostadsrätt du tittar på gäller att du som köpare har undersökningsplikt. Om du inte själv är kunnig inom byggnadskonstruktion är det en god idé att anlita en besiktningsman, men kom ihåg att det ändå finns områden som du själv ansvarar för att kontrollera (t ex el, VVS, enskilt avlopp, skorsten och eldstäder, garage och uthus).

Köpa en bostadsrätt
Vid köp av en bostadsrätt kan man nöja sig med en besiktning av badrummet, men här ska man också förvissa sig om att bostadsrättsföreningen har en god ekonomi. Om föreningen har planer på större investeringar inom en snar framtid (t ex renoveringar, stambyten eller tillbyggnader) är det sådant som kan komma att påverka din månadsavgift avsevärt.

Juridik är kanske inte det första man vill tänka på när man ska skaffa nytt boende. Men när man flyttar ihop, som sambo eller gift, kan det vara bra att prata med en familjejurist. Juristen hjälper dig att få koll på vad som gäller för just er familjesituation och ert boende.

Samboavtal
Ibland kan det vara bra att upprätta ett samboavtal för att reglera vem som får vad i händelse av en framtida bodelning. Om ni har lagt olika mycket i insats i boendet kan det vara aktuellt att upprätta en så kallad revers, som fördelar pengarna proportionerligt vid en eventuell försäljning. En revers betyder samma sak som skuldebrev. Det är ett skriftligt avtal mellan två, eller fler parter, kring en skuld.

Tänk till i förväg
Att skriva ett testamente kan kännas avlägset för många, men kan vara till hjälp för att vara på den säkra sidan i arvsfrågor, särskilt om ni är ogifta eller har barn från tidigare förhållanden. Separationer och dödsfall är tyvärr sådant som kan drabba alla par, och då är det bättre att ha tänkt efter i förväg. Det är inte lika lätt att tänka logiskt och komma överens när man just gjort slut, och om ens partner gått bort är praktiska krångligheter och en oro att bli av med sitt hem det sista som man önskar sig.

Testamente och livförsäkring
Extra viktigt att tänka på är att skydda varandra i händelse av dödsfall. Detta är särskilt viktigt om bostaden är köpt och kanske högt belånad. Varsin livförsäkring där den andra parten står som förmånstagare kan göra att den överlevande partnern får ekonomiska möjligheter att bo kvar eller i alla fall göra en ordnad avveckling och försäljning av det gamla boendet. Yngre par och nyblivna familjer som precis köpt ett boende är ofta extra utsatta eftersom de som regel inte hunnit amortera på lånen och familjen är beroende av två inkomster. För denna grupp är ordentliga livförsäkringar extra viktigt. www.konsumenternas.se är en bra informationssida där du kan läsa mer om just livförsäkring.

Juridisk hjälp
Vi samarbetar med professionella jurister på Lexly. De har specialistkompetens inom alla familjejuridiska områden och kan hjälpa dig i livets alla skeden. Familjejuridik är en del av vardagen och du kan få råd och hjälp i takt med att livet förändras. Du kan läsa mer om våra juridiska tjänster här.

Vi har samlat alla bank- och botermer som kan tänkas uppkomma i samband med ett bostadsköp. Här hittar du dem.

Ett lånelöfte är ett löfte om bostadslån hos Sparbanken Syd. Med ett lånelöfte i handen vet du att du kan låna till det boende som du vill köpa. Då vet du vad bostaden får kosta och hur mycket det kommer att kosta dig i månaden. Lånelöftet är kostnadsfritt och gäller i 6 månader.

Äger du redan en bostad har du kanske ett bolån. Det är ett lån med bostaden som säkerhet. Ett bolån kan du dela upp i flera delar med fast respektive rörlig ränta och olika bindningstider. På så sätt begränsar du räntekänsligheten. Bolånen får tillsammans uppgå till maximalt 85 % av fastighetens marknadsvärde. Du behöver själv lägga in kontantinsatsen, dvs minst 15 % av köpeskillingen.

Läs mer om lånelöfte här och bolån här.

När du betalar av på ditt bolån betalar du både ränta och amortering. Amortering är det du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. En högre amortering gör att räntekostnaderna också minskar eftersom de baseras på hur stort lån du har. Så genom att amortera mer på lånet kan du få ner dina räntekostnader och därmed din totala månadskostnad på ditt bolån. Läs mer om amortering här.

Ett Grönt bolån är för dig som ska köpa en bostad med energiklass A, B och C. 

Köper du en bostad som uppfyller kraven för ett Grönt bolån så har du möjlighet till en rabatterad bolåneränta. Du får 0,10 procentenheter rabatt på aktuella bolåneräntor på samtliga bostadslån med bostaden som säkerhet. Gröna bolån är alltså fördelaktigt för din plånbok, samtidigt som ditt val av miljövänlig bostad är bra för vår planet.

Du kan läsa mer om Grönt bolån här.

Det är bra att ta kontakt med banken när det är dags för dig att börja gå på visningar och få hjälp med ett lånelöfte. På banken får du hjälp med allt du behöver veta. Bland annat att kontantinsatsen är minst 15 % av köpeskillingen och den behöver du själv ha pengar till. Du får också veta vilken månadskostnad du/ni får vid ett köp och hur bolåneräntan påverkar månadskostnaden. Det finns både rörlig och bunden ränta att välja mellan. Du/ni har kanske också en egen önskan hur mycket bostaden får kosta per månad. Så kontakta din bank för att diskutera hur det ser ut för just dig.

Under tiden kan du läsa mer om Goda råd vid bostadsköpet som vi har samlat här.

*Belåningsgrad högst 60 %. Vid en bunden (2 år) ränta på 1,09 % (ränta per 20 oktober 2021) blir den effektiva räntan 1,10 % för ett lån på 1 000 000 kr med återbetalningstid på 40 år. Totalt att betala på 40 år blir 1 218 592,73 kr (varav ränta 218 592,73 kr). Din kostnad för lånets första månad blir 2 980,89 kr. Du amorterar lika mycket varje månad och om inte räntan ändras under hela lånets löptid innebär det att din totala månadskostnad kommer att sjunka då lånebeloppet minskar när du amorterar. Du kommer att ha 480 st betalningstillfällen. Vi har ingen uppläggningsavgift och ingen aviavgift. Vid flytt av bundna bolån kan din nuvarande bank ta ut ränteskillnadsersättning.