Ystad och Tomelilla

Historia och kultur

Njut av vackra byggnader i korsvirkesträ och tegel. Besök vinslott och världens minsta Hasse och Tage-museum.

Hemester i Ystad och Tomelilla

Ystad har en lång och spännande historia med vackra byggnader i korsvirkesträ och handslaget tegel. Klostret anlades av franciskanerbröder i den danska staden Ystad 1267. På senare år har Ystad präglats mycket av film och litteratur och har på kort tid blivit en av landets stora filmstäder. Böckerna om Kurt Wallander är t ex filmade i Ystad med omnejd. I Tomelilla kommun finns många sevärdheter som Christinehofs slott, fantastiskt vackra Brösarps backar, Kronovalls vinslott och Hasse och Tage-museet. 

Restaurang Marinan

Segelgatan 11, Ystad Öppet från 11.30 alla dagar
Hemsida

Alldeles invid småbåtshamnen i Ystad hittar du restaurang Marinan. Här kan du äta tapas & sånt, varmrätter, desserter och speciell barnmeny. Prova gärna deras världsberömda vräkmacka, som är en räkmacka i extra stor storlek.

Går du sedan 30 minuters promenad österut kommer du till chokladfabriken Van Ufford Choklad.

Van Ufford Choklad

Adlercreutzgatan 5A, Ystad Öppet vardagar kl 10-16, via Rekoringar (kolla Facebook var din närmaste är) och webbshop.
Hemsida

För fyra år flyttade ägarna Charlotta Quarles van Ufford och Tommy Elofsson till Skåne och öppnade en chokladfabrik i Ystad, där de för hand tillverkar alldeles underbar handgjord ekologisk choklad med kärlek och omsorg i varje detalj från form till färdig chokladkaka.

10 minuters bilfärd åt nordost så är du framme vid Österlenkryddor i Köpingebro.

Österlenkryddor

Karlsfältsvägen 363, Köpingebro Öppet Maj-Juni Måndag-Fredag 10-18, Lördag-Söndag 10-15 Juli-Aug Måndag-Fredag 10-18, Lördag-Söndag 10-16
Hemsida

I gårdsbutiken hittar du allt från gårdens egna ekologiska kryddblandningar och te, örtolja och vinäger samt lokala favoriter. Handla på plats i butiken eller i webbshopen. I växthuset samsas också plantor och redskap för att skapa en egen örtagård. Missa inte deras glass och glassprovningen på fredagar kl 14.30. År 2018 vann de SM-guld med sin saffransglass med salmbärskompott. Dessutom vann de 3 SM-brons i tävlingen Gelato-festival, Svenska Glassmästerskapen i Stockholm 2019.

Sätt dig i bilen och styr kosan österut och efter en tur på 20 minuter så är du framme vid Örums Nygård utanför Löderup.

Örums Nygård

Örumsvägen 141, Löderup Boende, restaurang, Spa, konferens och fester. Restaurangen har öppet fredag och lördag från kl. 18.00. Mitt i veckan efter överenskommelse.
Hemsida

Här bor ni i öppet landskap med naturen inpå knuten. I det härliga spa:et njuter ni av pool, jacuzzi och bastu. I restaurangen kan du njuta av vällagad mat baserad på lokala råvaror eller så väljer du take away och får tre rätter för 300 kr. Besök gärna hemsidan för att ta del av fina erbjudanden som ”Äntligen sommar”, ”På tu man hand” och ”MC-paketet”.

Knappt 3 km söderut finner vi Timåns Hantverk & Bygg.

Timåns Hantverk & Bygg

Östra Långgatan 22, Löderup Öppet när ni kan och vill. Ring, smsa eller maila för tid och dag som passar er. 070-362 48 92 eller ola@remove-this.timanshantverk.remove-this.se
Hemsida

Timåns Hantverk & Bygg utför byggnads-, inrednings- och specialsnickerier och driver en liten inrednings butik där du hittar mängder av specialdesignade och –tillverkade möbler. Trä, plåt och gjutjärn är vanliga material och träet är gärna återvunnet.

Strax söder om Löderup, alldeles vid kusten ligger den lilla fiskebyn Kåseberga. Där hittar du Ales stenar som är en fornlämning av typen skeppssättning bestående av 59 stenar som tros vara från tiden före vikingatiden dvs 550-793 e.Kr.

Kåseberga Gårdshotell & Spa

Ales väg 14, Kåseberga
Hemsida

Kåseberga Gårdshotell & Spa slog upp dörrarna till detta genuina hotell för drygt två år sedan. Här finns charmiga och personliga rum, ett spa som ingår för alla övernattande gäster, men är även öppet för att bokas av de som önskar en skön stund under bara några timmar. Håll utkik efter deras paket och erbjudanden. Hotellet har även öppet för konferenser.

2 minuter längre bort finns Kåseberga Café & Bistro.

Kåseberga Café & Bistro

Ales väg 30B, Kåseberga Öppet Juni Alla dagar 10.00-17.00, Juli-9 augusti 09.00-21.00, 10 augusti-30 september 10.00-17.00
Hemsida

I caféet finns bullar och kakor av alla de slag och i restauranen serveras fisk och skaldjur i sann Kåseberga-anda enligt gamla traditioner, men även i nytänkande banor. Maten är sannerligen lagad med kärlek från grunden, och du får njuta lika mycket av de fina råvarorna som av den vackra utsikten över havet.