Hemester på Österlen

En bit av paradiset

Upplev romantiska vyer av böljande fält, handla lokalt mathantverk i gårdsbutikerna och bo över i en idyllisk fiskeby.

Hemester på Österlen

Österlen i sydöstra Skåne är en bit av paradiset. Här kan du uppleva romantiska vyer av böljande fält, handla lokalt mathantverk i gårdsbutikerna och bo över i en idyllisk fiskeby. Österlen omges av en slingrande, vit kustremsa. Längre inåt land finns gott om gamla ruiner och fantastiska trädgårdar. Det är inte konstigt att många konstnärer lockats hit. Österlen är platsen för den som vill kombinera genuint lantliv med sofistikerad kultur. Här finns gott om festivaler och aktiviteter året om som t ex Konstrundan, Matrundan och Äppelmarknaden i Kivik. Se lokalt hur coronapandemin påverkar olika arrangemang.

Olof Viktors

Österlensvägen 86, Glemmingebro Öppet 08.00-17.00 alla dagar i veckan.
Hemsida

Här på Olof Viktors i Glemmingebro bakas bröden på gammeldags vis i vedeldad stenugn. Allt göres från grunden utan halvfabrikat eller färdiga mjölmixer. En långsam jäsprocess med surdeg som bidrar till både hälsosammare och definitivt smakrikare bröd. De har vunnit "Skånes godaste tårta" två år i rad och fick 2006 utmärkelsen "Årets konditori i Sverige".

17 minuter i bil i nordostlig riktning så hamnar du i Hammenhög och där Gunnarshögs Gård. Där får du möjlighet att stifta närmare bekantskap med det flytande guldet raps som förädlas här på olika sätt.

Gunnarshögs Gård AB

Vallbyvägen 90, Hammenhög Öppet gårdsbutiken Vardagar 8-17 (kl 8.00-9.00 för dig i riskgruppen). Helger 9-16 (kl 9.00-10.00 för dig i riskgruppen). Gårdscaféet öppet 22 juni-7 augusti vardagar kl. 11.00-17.00.
Hemsida

Här odlas rapsen som sedan vidareförädlas och säljs i gårdsbutiken och till återförsäljare runt om i landet. Kallpressningen sker på gården och är en mycket skonsam process som ger en rapsolja av högsta kvalitet. I den välbesökta butiken finns förutom alla olika sorters oljor, även vinäger, senap, kryddor och marmelader. Här finns också ett sommaröppet gårdskafé.

Sedan vänder vi blicken mot havet och gör en 15 minuter biltur österut mot Hylkegården.

Hylkegården

Höga vägen 54, Simrishamn Öppet: 1 juni-5 juli: tis-sön 11-17 (mån stängt). 6 juli-9 augusti: alla dagar 11-18. 10-23 augusti: . tis-sön 11-17 (mån stängt)
Hemsida

På kustvägen mellan Brantevik och Skillinge på Österlen finner man Hylkegården. Här har man sen 1975 njutit gott kaffe med hembakat som kakor, räkmacka och mycket mer… att avnjutas i genuin allmogemiljö eller i den lummiga trädgården. I butiken kan man finna allt till hemmet, från senaste trend och design till antikviteter och kuriosa.

Inte långt från Hylkegården, närmare bestämt i Simrishamn, hittar vi en av norra Europas mest moderna vinanläggningar.

Nordic Sea Winery

Vingatan 2 (f d Fabriksgatan 20), Simrishamn. Öppettider: Titta alltid på deras hemsida för aktuella tider.
Hemsida

Vineriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar som producerar några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Druvorna plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery. Här förädlas och lagras vinerna innan de buteljeras/tappas. 2018 blev Nordic Sea Winery vinnare i kategorin ”Årets dryckesproducent”. Här finns lunch, winebar och restaurang, hotellpaket och guidade turer.

Från vineriet tar det bara 20 minuters promenad innan du är framme vid Kockska blommorna som är en härligt blomster- och inredningsbutik.

Kockska blommorna

Storgatan 17, Simrishamn Öppettider mån-fre 10-8, lör 10-14
Facebook-sida

En blomster- och inredningsbutik som ligger mitt emot kyrkan i Simrishamn. Där skapas alla typer av blomsterbinderi med en lekfull och personlig känsla. De erbjuder blommor, växter, krukor, glas, vackra saker för hem och trädgård, blomsterförmedling, företagsblommor, kurser, bröllops- och festarrangemang och sorgbinderi.

Efter besök bland blommorna fortsätter vi norrut, några kilometer längs kusten, och når så småningom Tjörnedala Konsthall.

Tjörnedala Konsthall

Baskemölla, Simrishamn Öppet maj-juni: tors-sön kl 12-16, juli-augusti: tis-sön kl 12-17. Entréavgift 40 kr.
Hemsida

Tjörnedala Konsthall är en mötesplats för konst- och kulturintresserade där havet möter himlen. I sommar pågår två utställningar, den ena går nu till den 12 juli med Magnus Thierfelder, Jennie McMillen och Jan-Bertil Andersson. Nästa utställning öppnar den 18 juli med Mårten Nilsson, Lotte Agger samt Anders W. Garnow.

En tiominuters avstickare inåt landet i det böljande, vackra landskapet och så är vi framme vid Byvägen 35 i Sankt Olof.

Byvägen 35

Byvägen 35, Sankt Olof Öppet tors-fre 08.00-16.00, lör-sön 08.00-18.00.
Facebook-sida

Byvägen35 är Österlens ekologiska hembageri och café med stenugnsgräddade surdegsbröd och härliga sötsaker. En god frukostbuffé serveras 08.00-11.30, sedan serveras det en vegansk lunch från klockan 12.00 – tills den tar slut. Självklart görs allt från grunden med känsla för smak, kvalitet och respekt för hantverket.

Vi letar oss ut mot kusten igen och besöker Svabesholms Kungsgård. Högt beläget och med vacker utsikt mot havet och Stenshuvuds nationalpark som ligger bara ett stenkast bort. Här hittar vi både den Engelska trädgården och Apotekarns inredningsbutik.

Engelska Trädgården på Svabesholms Kungsgård

Svabesholms Kungsgård, Kivik Öppet tisd-sönd, 11-17, maj-sept. Entré 60 kr.
Hemsida

Den Engelska Trädgården är en blommande och charmig besöksträdgård, som skapats med inspiration från England. Trädgården, som öppnade 2015 och  belönades med Simrishamns kommuns Arkitekturpris 2016, är på ca 3000 kvm och indelad i många olika rum. Här finns färgstämda dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Här finns också en plantshop.

Apotekarns

Svabesholms Kungsgård, Kivik Öppet tor-sön kl 11.00-17.00
Hemsida

Trädgård, inredning och webbutik. Apotekarns Trädgård ligger mitt på Svabesholms Kungsgård. Vid vissa tillfällen möter du ett färgsprakande Barcelona i en del av butiken och ett sobert Rivieran i en annan. Vid nästa besök har vi dukat upp ett rustikt Toscana kombinerat med ett klassiskt Paris eller kanske ett orientaliskt Marrakech. Välkommen till Medelhavet på Österlen.

Några minuters bilfärd norrut mot Kivik så har vi nått Kiviks Hotell.

Kiviks Hotell

Moriabacken, Kivik Receptionen öppen kl 08.00-18.00. Bokningen är öppen 09.00-17.00.
Hemsida

Hotellet är vackert beläget på en höjd ovanför gamla Kivik med milsvid utsikt över havet. Hotellet har 32 rum, varav fyra sviter, fördelade över tre byggnader samt restaurang, SPA och tre konferenslokaler. Välkommen till restaurangen för att avnjuta skånska läckerheter tillsammans med ett gott vin, trevligt sällskap och inte minst den oändliga utsikten över havet.

Nära Kivik, närmare bestämt i Vitaby, finns Vitaby Gårdsmejeri.

Vitaby Gårdsmejeri

Vitaby 124, Vitaby Kontakta dem för öppettider 0733-87 50 23
Hemsida

Holsteinkornas mjölk har en perfekt balans mellan protein och fett just för att tillverka ost. Det går åt en hel del mjölk i förädlingen. Tio liter mjölk blir blir en liter grädde som ger ett halvt kilo smör. I gårdsbutiken kan man köpa mjölk, filbunke, grädde, crème fraiche, smör och flera olika sorters ost som mozzarella, halloumi och fetaliknande ostar.

Det börjar bli dags att avrunda dagen och det gör vi på bästa sätt genom att köra 8 minuter norrut mot Brösarps backar och Brösarps gästis.

Brösarps Gästis

Albovägen 21, Brösarp Öppet 29 juni - 15 augusti, alla dagar 12.00-21.00. Vi håller stängt 17.00-18.00 alla dagar.
Hemsida

När ni kommer till Brösarps gästis får ni njuta av alla delar på Gästgifveriet; de fina rummen, det avkopplande SPA:et  och den prisbelönade restaurangen. Det finns flera olika paket att välja mellan och ett av de populäraste paketen är Brösarps Klassiska, med logi, frukost, entré till spa samt 3-rätters gourmetmiddag. Från 1450kr/person under sommaren.