Mat, kultur och skogar

I Krististanstad

Nordöstra Skåne karakteriseras av orörd vildmark, djupa urskogar, slingrande bäckar och svala sjöar.

Hemester i Kristianstad

Nordöstra Skåne karakteriseras av orörd vildmark, djupa urskogar, slingrande bäckar och svala sjöar. De populäraste sevärdheterna i Kristianstad är Naturum Vattenriket, Bäckaskog slott, Regionmuseet Kristianstad/Kristianstads konsthall, Tivoliparken och Järnvägsmuseet Kristianstad. Fängelset Kristianstad Centrum var ett av landets äldsta cellfängelser. Mest känt är det för att Yngsjömörderskan, Anna Månsdotter, halshöggs på fängelsegården. Den siste fången flyttade ut 2013.

Sotnosen i Fornstugan

Västra Boulevarden 33, Kristianstad.
Öppet tis-tors 11-14, fre 11-22, lör-sön 11-16.

Hemsida

Korvmadammerna Bub och Vewe bjuder på hemmagjorda korvar, swedish fika och galen husman. De gillar att busa med husmanskosten, utforska den men alltid med en baktanke. De säger också att ”man tager vad man haver & vi har såååå mycket!”. Här serveras lunch tisdag till  fredag 11-14 och madarätter som t ex lasksallad och husman"-ish". Du kan också ta en fika eller något att dricka.

Med en kort promenad på 5 minuter från Sotnoten så är du framme vid Borgmästaregården.

Borgmästaregården

Tyggårdsgatan 1, Kristianstad.
Öppet Tisdag-lördag öppet från kl 17, söndag och måndag stängt.

Hemsida

Här finner du ett vardagsrum för livsnjutare som uppskattar en upplevelse för alla sinnen. Ägarnas gemensamma intresse för resor har inspirerat till en internationell känsla. Mat och dryck präglas av hög kvalité och en omtanke om varje detalj. Borgmästargården, en liten bit av världen! Det kan vara klokt att boka bord i förväg.

Om du sedan fortsätter en knapp halvtimme med bil söderut och kör ut mot kusten så hamnar du så småningom i Åhus. Där finner du Baron Åhus.

Baron Åhus

Åvägen 4, Åhus
Öppet lördagar 18.00-00.00. Endast bordbokningar, ring 0723-101415

Hemsida

Mat och bar i hamnen i Åhus. Baron erbjuder mysigt häng i avslappnad miljö och har smårätter som charkbricka, halloumi tacos, coconut shrimp och för den som är mer hungrig finns högrevsburgare och Jays kyckling t ex. Under rubriken Sötsugen hittar du smarriga desserter och under Törstig en och annan dricka.

Efter besök i Åhus kan du fortsätta söderut längs kusten i drygt 10 minuter i bil tills du kommer till Yngsjö. Är det fredag kan du göra ett besök i Ottos glassfabrik.

Otto och Glassfabriken

Gamla byvägen 68, Yngsjö
Öppet fredagar 10.00 - 16.00

Hemsida

Ottoglass kan man köpa lite varstans men glassfabriken finns i Yngsjö. Där kan du besöka glassbutiken med extra generösa priser. Otto & Glassfabriken startade 2002 men har anor från 1950 och man kan stolt berätta att Ottos glass går tre generationer tillbaka. Här får du handbakade våfflor, skånsk glasstradition och över 30 % äkta grädde i glassen.

Inte så långt från Yngsjö, närmare bestämt ca 15 minuters bilresa inåt landet, når du Everöd och där finner du Everöds Bed & Breakfast. Här finns också goda bussförbindelser med Kristianstad.

Everöds Bed & Breakfast

Urnvägen 22, Everöd
Hemsida

Everöds Bed & Breakfast ligger i den gamla delen av byn, alldeles invid den gamla kyrkan från 1100-talet, och har funnits sedan 2000. Beläggningen är oftast hög och det är klokast att boka i god tid före besöket. Vill du veta mer om byn Everöd kan du se mer här http://everod.nu