Fredrik Backman 2019 års Piratenprisvinnare

Stort grattis säger vi till Fredrik Backman som fick ta emot blommor och hyllningar vid det traditionsenliga tillkännagivandet av Piratenpriset idag vid Pumphuset i Vollsjö.

Fredrik Backman är kanske mest känd för boken En man som heter Ove, som senare även blev till film. Han har även skrivit Min mormor hälsar och säger förlåt, Björnstad och Vi mot er.

Juryns motivering lyder : "Från en succéartad debut vars efterdyningar fortfarande känns världen över, har årets pristagare vuxit till att bli en av våra mest älskade berättare. Det är med värme och empati han skildrar den lilla människan, och alla dess vedermödor. I Piratens anda varvas humorn med stort allvar och han står alltid på de svagas sida i sina skildringar av vår samtid."

- Jag är stolt men rädd för att de har blandat ihop mig med någon annan, sa Fredrik Backman när han fick ta emot blommor och applåder.

Sparbanken Syd är stolt huvudsponsor till Piratenpriset sedan instiftandet år 1989. Bankens VD Susanne Kallur överräckte blomsterkvasten till den glada vinnaren, som även föräras 100 000 kr vid Piratendagen som arrangeras på Kivik den 15 juli.