Vi värnar om våra medarbetare och kunder. För att sakta ned spridningen av Coronaviruset, ber vi dig som kan att använda vår internet- eller mobilbank istället för att besöka våra kontor. För mer information om Corona läs här

Nedan artikel är hämtad från Ystads Allehanda 2021-01-27

Stipendium. De prisades för sitt byggande

De lurades till Tryde i tron att de skulle få höra bybornas syn på vad som ska ske med det Tingvalla som de nyligen köpt. Istället fick Ingmar Svensson och Björn Johansson beskedet att de har tilldelats Eric Sigfrid Perssons stipendium för 2020.

Tryde byalags ordförande Torgny Larsson hade välkomnat med öppna armar. Semlor och kaffe stod framdukat i matsalen på Tryde 1303. Gästerna Ingmar Svensson och Björn Johansson – byggherrarna som i höstas köpte Tingvalla – var idel öra för att få höra mer om Trydebornas synpunkter på planerna att bygga bostäder på platsen.

För det var vad Torgny Larsson hade lovat när han bjudit dit dem.

Istället gjorde Malin Becker, kontorschef på Sparbanken Syd i Tomelilla, entré med en check på 15 000 kronor.

Och det var två häpna herrar som därefter fick höra Torgny Larsson berätta att den verkliga anledningen till mötet var att berätta att de var 2020 års mottagare av Stipendiet till Eric Sigfrid Perssons minne – ett pris instiftat av Sparbanken Syd, Salana Group och Hemma på Österlen.
– Årets stipendiater är Ingmar Svensson och Björn Johansson, som båda genom sina bolag har byggt och fortsätter bygga på Karlsborgsområdet i Tomelilla, samt nyligen inköpt anrika Tingvalla i Tryde, ett område som inger potential för boende, motiverade Torgny Larsson juryns val.

Ingmar Svensson och Björn Johansson medgav i efterhand att de hade blivit grundlurade.
– Jag tyckte ju det här mötet skulle bli klockrent, att få lite input om vad Trydeborna anser var ju perfekt, sa Björn Johansson.

Kollegan Ingmar Svensson nickade och log:
– Men det var ju helt okej att bli lurad på det här sättet. Jag är stolt och mållös. När man jobbat länge med sådant här blir det ju att man bara kör på. Då kan det var roligt att få stanna upp och känna uppskattning.

Utdelningen blev vältajmad. Från och med måndag den 1 februari tar de över Tingvalla officiellt. Exakt hur det ska byggas på platsen återstår att se men det är ingen vågad gissning att herrarna går på liknande spår som de redan testat på Karlsborg, där marklägenheterna blivit populära.
– De har ringt från andra kommuner och vill att vi ska bygga precis som i Tomelilla, säger Björn Johansson. Men det är inte så enkelt, för förutsättningarna här är speciella.

Ingmar Svensson håller med och framhåller att kommunen har varit en starkt bidragande orsak till att det har gått så lätt.
– Nu skrivs det mycket om bygglovschefen men jag tycker det är på sin plats att säga att hon har varit till jättestor hjälp för oss. Att det gick lätt och smidigt var en stor orsak till att vi köpte Tingvalla och att vi lyckats här.

Björn Johansson pekade på en annan framgångsfaktor:
– Vi har frågat oss vad folk egentligen vill ha. Och folk vill grilla och ha lite yta omkring sig. Svårare är det inte, sa han med ett leende.

Henrik Ekblom Ystén
henrik.ekblom@remove-this.ystadsallehanda.remove-this.se