Några tips på vägen

Njut av din semester utomlands utan oro.

Vi vill att du ska kunna koppla av på din semester när du är ute och reser. Ta del av våra tips på vägen!

Några tips på vägen

Dags för semester inom det närmaste? Det brukar vara mycket att tänka på när man ska åka iväg och ibland kan det självklara glömmas bort. Som att du har extra kort med på resan och om du skulle tappa ditt kort att du har vårt spärrnummer. Eller att du har en reseförsäkring och tar med dig EU-kortet på resan. Här har vi samlat några bra tips på vägen så att du kan koppla av helt och njuta av din semester.

Ett enkelt tips innan du ger dig av

Det värsta som kan hända är att bli ståendes på bar backe långt hemifrån. Ett enkelt sätt att undvika det är genom att skaffa dig ett extra betal- eller kreditkort, ett kort som du har på ett säkert ställe på hotellet (varför inte tillsammans med passet) när du är ute och gör staden. Ett annat är att ha med dig lite kontanter som räcker den första dagen, du vet till taxiresan eller det första restaurangbesöket när du väl kommit fram. Vill du ha hjälp med att skaffa ett ”reservkort” så gå in på internetbanken eller till ditt lokala kontor. Busenkelt och en bra start på resan.

Ett nummer värt att spara

+46 411-82 20 30 – lägg in det numret i din mobil redan idag! Hit kan du ringa dygnet runt om ditt kort kommit på villovägar, här hemma eller på resan, och du vill spärra det. När du är utomlands kan du också be om att få nödkontanter (Emergency cash) utbetalda från ditt kortkonto till ett bankkontor i din närhet så du slipper bli helt strandsatt.

Ta inte seden dit du kommer

Du känner säkert igen valet du får vid uttagsautomaten eller när du ska betala med kortet utomlands – lokal valuta eller svenska kronor? Generellt kan man säga att du får bättre kurs om du väljer den lokala valutan istället för kronor, vilket tyvärr inte så många känner till. Bara ett litet tips från oss på Sparbanken Syd att ha i bakhuvudet när du är ute och reser. Fler frågor och goda råd hittar du på vår hemsida eller om du kommer in och pratar med oss. Du är alltid välkommen!

Ge familjen varsitt ”Frikort”

EU-kortet är verkligen ett frikort, det kostar nämligen inget, och ger dig rätt till sjukvård i alla EU/EES-länder. Skönt att ha med sig på resan då vissa länder har förfinat byråkratin inom sjukvården nästintill perfektion. Så om du vill slippa tidsödande pappersexercis skaffar du enkelt hela familjens egna kort på Försäkringskassans hemsida. Om du redan har ett så kolla för säkerhets skull att det fortfarande gäller, EU-kortet har nämligen ett ”bäst-före-datum”. 

Betala säkert med ditt kort

En praktisk lösning är att skaffa ett extrakort till resan. Ett Visa Betal- & Kreditkort  kan du använda för resans alla inköp och du får en överblick över alla transaktioner i din internetbank. Varje månad får du en faktura med en sammanställning över dina köp och då kan du också pricka av dina köp mot fakturan när du kommer hem från din resa. Beställ ditt kort i din internetbank eller kom in till oss så hjälper vi dig på direkten.

Inbyggd reseförsäkring

Många av oss kollar nog över sina försäkringar innan det är dags att ge sig ut och resa. Kanske tecknar man en extra reseförsäkring för att vara på den riktigt säkra sidan, ibland helt i onödan. För de flesta av oss har ett visst reseskydd inbakat i hemförsäkringen som skydd mot oförutsägbara händelser. Men det finns också ett annat alternativ. När du betalar resan (minst 75%) med ditt Bankort Visa eller Visa Betal- & Kreditkort får du automatiskt avbeställningsskydd och en rese- och olycksfallsförsäkring på köpet. Samma förmån får du även om du betalar via Sparbanken Syds Internetbank eller via Sparbanksgiro. Läs mer om hur du försäkrar dig om att resan blir så lyckad som tänkt här