Dags för omstart?

Ett hållbart nytt år. När du lever mer hållbart kan du också få möjlighet att spara pengar då du helt enkelt lever smartare och det gynnar såväl planeten som din plånbok. Pengarna du sparar kan du sedan placera i ett hållbart sparande som t ex hållbara fonder. Du kan läsa mer om hållbara fonder här nedan. Men först några tips på hur du kan spara pengar. Genom små, enkla förändringar i vardagen kan du faktiskt få ganska mycket pengar över i plånboken samtidigt som du hjälper till att rädda planeten. Bra va?

Sänk värmen - Sänk temperaturen hemma med en grad så sparar du både pengar och miljö. Varje grad högre temperatur i genomsnitt innebär fem procent ökad kostnad och energiförbrukning. Dessutom gör ett svalare klimat oss piggare. Så sätt på dig tofflor och myströja!

Släck ljuset - Släck ljuset när du lämnar ett rum. Du kan också ge rummet flera ljuspunkter så att du skapar en mysig stämning samtidigt som du kan anpassa ljuset till det du gör. På så sätt sparar du både miljöresurser och får mer pengar över i plånboken.

Minska matsvinnet - I Sverige slänger vi i genomsnitt 20 % av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen. Använd rester och gör en nyskapande måltid. Gå inte bara på bäst före datum, lukta och smaka på maten innan du slänger den. Se till att det du ändå måste slänga går i matavfallet, och går vidare till biogasproduktion.

Läs alla våra tips här

Satsa på ett hållbart sparande

Pengarna du sparar genom att leva smartare och mer hållbart kan du investera i ett hållbart sparande. Ditt sparande är faktiskt det största bidraget du kan göra i kampen mot klimatförändringar

Visste du till exempel att fondsparande och pensionssparande kan ha störst positiv påverkan och bidra till att minska klimatförändringarna? Det är faktiskt så att de flesta av oss kan göra en större positiv skillnad för planeten genom att placera spar-och pensionspengar i hållbara alternativ än ifall vi neutraliserade alla utsläpp från vår mat, vårt boende och våra transporter.

Dina spar-och pensionspengar ger dig möjlighet att påverka och en fantastisk förmåga att agera drivkraft för en positiv förändring. Som fond- och pensionssparare är du oftast delägare i flera börsnoterade företag i vitt skilda branscher. Över 80 % av alla svenskar har någon form av eget fondsparande och genomsnittsspararen har nästan 200 000 kr i PPM-systemet. Nio av tio anställda har dessutom en tjänstepension genom sin arbetsgivare. När vi når pensionsåldern uppgår detta kapital ofta till miljonbelopp.

Om vi investerar detta aktivt i hållbara alternativ får det en enorm påverkan och ger minst lika bra om inte bättre avkastning. Med tanke på den samhällsutveckling vi ser idag och hur fokus flyttar från ”gammal” industri till innovativa, hållbara lösningar minskar du troligtvis även din risk.

Kontakta din rådgivare för att diskutera ditt sparande. Du hittar våra kontor här

Läs mer om hållbart sparande här