Dags att deklarera

Ta del av våra tips och få tid över till annat.

Här har vi samlat ett helt gäng med tips och saker som kan vara bra att veta och ha koll på inför deklarationen.

Dags att deklarera

Våren är tiden för deklaration och senast den 2 maj ska deklarationen vara inne. Om det inte är så att du vet att du ska få tillbaka på skatten för då ska du deklarera digitalt innan den 28 mars. Då får du ett välkommet bidrag till sommarsemestern redan den 5 eller 6 juni. Det och många fler tips och saker som är bra att tänka extra på hittar du här.

Kolla vad skattemyndigheterna redan vet!

Det är inte bara din arbetsgivare som skickar in kontrolluppgifter över hur mycket du får ut i lön, hur mycket de redan dragit i skatt eller vilka förmåner du skattat för. Banker och andra kreditinstitut gör detsamma, precis som vi på Sparbanken Syd. Myndigheter som betalar ut bidrag gör det också. Kort sagt, har det med pengar att göra så vet skattemyndigheterna nästan lika mycket som du gör. Ingen är ofelbar men det är din skyldighet (läs rättighet) att korrigera uppgifterna om de inte stämmer. Så sätt dig ner och checka av kontrolluppgifterna du fått mot din preliminärdeklaration, korrigera summorna om de inte stämmer (det är enkelt att göra), innan du skriver under och skickar in. Oavsett om du gör det digitalt eller på papper.  

Vänta inte!

Om du vet att du ska få tillbaka på skatten så ska du deklarera digitalt innan den 28 mars. Då får du ett välkommet bidrag till sommarsemestern redan den 5 eller 6 juni. Gör du det pappersvägen får du ge dig till tåls ytterligare 2 månader. Att deklarera digitalt är busenkelt genom Skatteverkets app eller e-tjänst, men ska du göra ändringar eller tillägg så måste du göra det på e-tjänsten. Så skaffa dig en digital brevlåda redan idag. Länk till Skatteverket

Få tillbaka på ditt konto

Glöm inte att anmäla ditt bankkonto samtidigt som du är inne och godkänner din deklaration. Nytt för i år är nämligen att Skatteverket inte längre skickar ut utbetalningsavier utan pengarna hamnar istället på ditt skattekonto. Så är du en av de mer 500 000 svenskar som ännu inte anmält ditt bankkonto, gör det när du skriver under deklarationen.

Glöm inte bilagorna

Har du förra året sålt en lägenhet eller ett hus ska du lämna in en separat bilaga. Samma sak gäller om du sålt aktier eller andra värdepapper och om du har en enskild näringslivsverksamhet. Alla formulär och verktyg som räknar rätt finns digitalt på Skatteverkets hemsida vilket gör det enklare än det kan låta. Här är en direktlänk om du sålt en bostad under 2018 - länk till Skatteverket

Välj ditt avdrag

Att göra avdrag är lite av en svensk folksport. Och det finns mer än 60 olika du kan göra om du är berättigad till det. Skatteverket har på sin hemsida sammanfattat vilka krav som ställs i ett ”Avdragslexikon” som vi rekommenderar dig att studera. Här är du säker på att få rätt svar. Länk till Skatteverket

Räkna rätt från början

Det vanligaste avdraget är bilresor till och från jobbet (runt 1 miljon svenskar försöker dra av varje år) men mer än hälften får avslag för att de inte uppfyller kraven. Enkelt sammanfattat måste du ha minst 5 kilometer enkel väg och tjäna minst 2 timmar per dag jämfört med att åka kollektivt. Då får du dra av för dina kostnader som överstiger 11 000 kr. Hårda krav som kollas extra noga av Skatteverket men med denna kalkylator så är du på den säkra sidan. Länk till Skatteverket

Dela på räntan

Det finns pengar att spara genom att se över fördelningen av ränteavdragen. Oftast delas de av slentrian lika mellan de två som äger t ex en bostad. Men vid ränteavdrag över 100 000 kr på en person sjunker procentsatsen för ränteavdrag från 30 % till 21 %. Om ni vill ha en annan mer fördelaktig fördelning så måste båda parter göra denna ändring i deklarationen. 

Samma gäller Rut och Rot

Rut- och rottjänster som är kopplade till en person kan inte delas, om ni inte begär det vilket kan vara fördelaktigt om någon av er når maxtaket på avdraget. För rotavdrag gäller 50 000 kr per person och upp till 30 % av arbetskostnaden. För rut är det 25 000 kr för dig under 65 år, är du äldre får du dra av 50 000 kr och 50 % av arbetet. Men rut och rot räknas ihop och får inte vara mer än 50 000 kr per person och år. Så det kan löna sig att se över och dela.  

Hyr du ut?

All ”vinst” av uthyrning av din privatbostad (villa, lägenhet såväl som fritidshus) eller andrahandsuthyrning ska redovisas som inkomst av kapital och beskattas med 30 %. Men innan dess får du göra avdrag för bostads- eller hyresrätt på 40 000 kr plus den avgift eller hyra som du betalar för lägenheten. Hyr du ut din villa, fritidshus eller ägarlägenhet är det också 40 000 kr i schablonavdrag plus 20 % av hela hyresinkomsten. Skatteverket har blivit allt mer vaksamma allt eftersom Airbnb har blivit populärare.

Det är inte lätt att bli gammal

Alla vet att pensionen inte längre är vad den en gång varit. Nu måste vi alla ta ansvar för att kunna njuta av ålderns höst. En gyllene regel är att börja så tidigt som möjligt men det finns ändå anledning att se över hur ditt sparande ser ut och var du placerat dina pengar. Nytt för i år är att du inte kan spara avdragsgillt till din pension. Därför kan det vara läge att studera alternativet ISK (investeringssparkonto). Ett enda konto där du samlar alla aktier, fonder men även reda pengar. Banken rapporterar sedan värdeutveckling till Skatteverket som sedan skriver in i din deklaration hur mycket du ska betala i schablonskatt. Enklare helt enkelt! Vi hjälper dig gärna starta ditt eget ISK-konto eller starta ett eget i internetbanken. Läs mer om ISK här

Det är inte heller så lätt att vara ung

Studielånet räcker inte till allt och är inte avdragsgillt, det vet alla studerande och drygar därför ut det med extraarbete. Vill du ha fullt studielån får du inte tjäna med är 86 782 kr på ett halvår. Vilket gör att man måste ha stenkoll på den summan och vilka datum som räknas, annars blir man återbetalningsskyldig.

Blev det ändå kvarskatt?

Betala den så snabbt det bara går eller allra senast den 2 maj så slipper du betala kostnadsräntan som börjar ticka redan i februari om kvarskatten är på 30 000 kr eller mer. Gör du inte det så ska du betala 1,25 % ränta på den summa som står på ditt skattebesked. Där ser du också förfallodatumet efter vilket räntan rasslar upp till hela 16,25 %. Så bit i det sura äpplet innan det blir ännu surare!

Inga ursäkter finns

Om du ”glömmer” att deklarera innan den 2 maj så kan du drabbas av en förseningsavgift på 1 250 kr om du inte har en riktigt bra ursäkt. Så få det undanstökat och ta tag i det direkt!

Fråga oss!

Och sist men inte minst; goda råd och tips om just din privatekonomi delar vi på Sparbanken Syd gärna med oss av. Slå oss bara en signal!